Majoritatea romanilor crede ca tara se indreapta intr-o directie gresita. Cea mai mare ingrijorare e coruptia - sondaj INSCOP

Joi, 16 Mai 2019, ora 12:06
4118 citiri
Majoritatea romanilor crede ca tara se indreapta intr-o directie gresita. Cea mai mare ingrijorare e coruptia - sondaj INSCOP
Foto: Arhiva Ziare.com

Marea majoritate a romanilor crede ca tara se indreapta intr-o directie gresita, in timp ce peste jumatate considera ca directia in care indreapta Europa este una buna, releva un sondaj national al INSCOP Research.

Acesta a fost realizat in perioada 12 aprilie - 3 mai 2019, potrivit unui comunicat de presa remis joi Ziare.com.

Peste trei sferturi dintre romani (76,4%) cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita, in timp ce doar 18,5% sunt de parere ca lucrurile merg intr-o directie buna.

In ce priveste directia in care se indreapta Europa, peste jumatate dintre respondenti (54,7%) sunt de parere ca este o directie buna, in timp ce 30,6% apreciaza ca directia este gresita.

Situatia economica si de securitate

Referitor la situatia economica a Romaniei, peste trei sferturi din romani apreciaza ca aceasta este una rea sau foarte rea (76%) . Procentele cresc in ce priveste situatia din sistemul educational (78,3%) sau cea din sistemul de sanatate (83%).

Putin peste jumatate (51,8%) dintre respondenti apreciaza ca situatia financiara actuala a familiei lor este buna sau foarte buna.

40,7% sunt de parere ca situatia financiara a familiei lor este proasta, iar 3,2% foarte proasta.

Putin peste jumatate dintre romani (51%) considera ca situatia securitatii Romaniei este foarte buna sau buna, iar 38% ca este rea sau foarte rea, potrivit sursei citate.

In ce priveste siguranta personala si a familiei, 54,3% romani spun ca e buna si foarte buna, in timp ce 40% au raspuns ca este rea sau foarte rea.

In topul ingrijorarilor legate de situatia Romaniei se numara:

  • nivelul coruptiei (84,2% dintre respondenti se declara mult sau foarte mult ingrijorati de acest aspect),
  • diferentele dintre oamenii bogati si oamenii saraci (73,7%),
  • degradarea mediului inconjurator (72,2%),
  • starea economiei nationale (70,6%),
  • posibilitatea unui conflict armat in zona (44%) .

Increderea in institutii

Sondajul mai releva ca romanii au cea mai mare incredere in Armata - 67,9% declarand ca au incredere mare si foarte mare in aceasta institutie.

Pe locul doi se claseaza Biserica, cu 56,8%, fiind urmata de Academia Romana cu 45,5% (institutie masurata pentru prima oara) si Politia cu 41,6%.

De asemenea, 41,2% dintre romani au incredere multa si foarte multa in Presedintie.

Alte institutii in care romanii au mai putin incredere:

  • presa - 27,3%;
  • Curtea Constitutionala - 22,7%;
  • Guvernul - 12,4%;
  • partidele politice - 8,9%;
  • Parlament - 9,8%.

"Pe prima pozitie in topul increderii in institutiile internationale se situeaza NATO, cu 56,1% incredere multa si foarte multa, urmat de Uniunea Europeana (UE) cu 55,3% si ONU cu 52,5%", mai arata sursa citata.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sondaj INSCOP romani , #romani