Majoritatea romanilor crede ca tara se indreapta intr-o directie gresita. Cea mai mare ingrijorare e coruptia - sondaj INSCOP

Joi, 16 Mai 2019, ora 12:063637 citiri
Majoritatea romanilor crede ca tara se indreapta intr-o directie gresita. Cea mai mare ingrijorare e coruptia - sondaj INSCOP
Foto: Arhiva Ziare.com

Marea majoritate a romanilor crede ca tara se indreapta intr-o directie gresita, in timp ce peste jumatate considera ca directia in care indreapta Europa este una buna, releva un sondaj national al INSCOP Research.

Acesta a fost realizat in perioada 12 aprilie - 3 mai 2019, potrivit unui comunicat de presa remis joi Ziare.com.

Peste trei sferturi dintre romani (76,4%) cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita, in timp ce doar 18,5% sunt de parere ca lucrurile merg intr-o directie buna.

In ce priveste directia in care se indreapta Europa, peste jumatate dintre respondenti (54,7%) sunt de parere ca este o directie buna, in timp ce 30,6% apreciaza ca directia este gresita.

Situatia economica si de securitate

Referitor la situatia economica a Romaniei, peste trei sferturi din romani apreciaza ca aceasta este una rea sau foarte rea (76%) . Procentele cresc in ce priveste situatia din sistemul educational (78,3%) sau cea din sistemul de sanatate (83%).

Putin peste jumatate (51,8%) dintre respondenti apreciaza ca situatia financiara actuala a familiei lor este buna sau foarte buna.

40,7% sunt de parere ca situatia financiara a familiei lor este proasta, iar 3,2% foarte proasta.

Putin peste jumatate dintre romani (51%) considera ca situatia securitatii Romaniei este foarte buna sau buna, iar 38% ca este rea sau foarte rea, potrivit sursei citate.

In ce priveste siguranta personala si a familiei, 54,3% romani spun ca e buna si foarte buna, in timp ce 40% au raspuns ca este rea sau foarte rea.

In topul ingrijorarilor legate de situatia Romaniei se numara:

  • nivelul coruptiei (84,2% dintre respondenti se declara mult sau foarte mult ingrijorati de acest aspect),
  • diferentele dintre oamenii bogati si oamenii saraci (73,7%),
  • degradarea mediului inconjurator (72,2%),
  • starea economiei nationale (70,6%),
  • posibilitatea unui conflict armat in zona (44%) .

Increderea in institutii

Sondajul mai releva ca romanii au cea mai mare incredere in Armata - 67,9% declarand ca au incredere mare si foarte mare in aceasta institutie.

Pe locul doi se claseaza Biserica, cu 56,8%, fiind urmata de Academia Romana cu 45,5% (institutie masurata pentru prima oara) si Politia cu 41,6%.

De asemenea, 41,2% dintre romani au incredere multa si foarte multa in Presedintie.

Alte institutii in care romanii au mai putin incredere:

  • presa - 27,3%;
  • Curtea Constitutionala - 22,7%;
  • Guvernul - 12,4%;
  • partidele politice - 8,9%;
  • Parlament - 9,8%.

"Pe prima pozitie in topul increderii in institutiile internationale se situeaza NATO, cu 56,1% incredere multa si foarte multa, urmat de Uniunea Europeana (UE) cu 55,3% si ONU cu 52,5%", mai arata sursa citata.

A.D.