Localnicii din Maleia isi protejaza casele cu sine de cale ferata

Colaborator:Marius Mitrache
Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 16:382211 citiri
Localnicii din Maleia isi protejaza casele cu sine de cale ferata
Foto: Ziare.com/Marius Mitrache

Localnicii din satul hunedorean Maleia au ajuns sa apeleze la sine de cale ferata pentru a-si proteja gospodariile de masini.

De o parte si de alta a drumului ce leaga municipiul Petrosani de statiunea montana Parang au aparut piloni din sina de cale ferata in fata fiecarei case de pe Maleia.

Fiecare proprietar a carui casa este construita aproape de limita carosabilului s-a gandit sa-si monteze astfel de "aparatori", fara sa se gandeasca insa ca acesti piloni pot afecta siguranta circulatiei, dar si estetica zonei.

Oamenii pretind ca incearca cu mijloace proprii sa limiteze accesul autovehiculelor pe limita proprietatii lor, iar pe de alta parte, soferii si pietonii se ingramadesc pe carosabil.

"Arata foarte urat acesti stalpi de metal care nu fac decat sa strice imaginea acestei zone. Un astfel de stalp cu siguranta nu va opri o masina de mare tonaj daca s-ar produce din intamplare s-ar produce un accident, in schimb astfel localnicii nu au facut decat sa ingusteze drumul. Mai mult dupa cum vedeti acum masinile nu pot interveni sa curete zapada iar tot trotuarul este plin de zapada", spune un sofer.

Pe de alta parte proprietarii pretind ca incearca astfel sa opreasca masinile care, daca aluneca, ajung sa le darame zidul casei, in timp ce soferii spun ca nu mai au loc doua masini in paralel.

Numai ca niciunul nu are autorizatie pentru a monta acei stalpi pe domeniul public, iar ce este mai grav ca portiunea de drum cu stalpi metalici ce se intinde pe mai bine de un kilometru chiar de la intrarea in Maleia si drumul de acces este mai ingust astfel incat cu greu pot trece una pe langa alta doua masini daca una este de mare tonaj.

Autoritatile locale sustin ca stiu de acesti stalpi, dar nu refuzat sa comenteze despre modul primitiv la care localnici au apelat pentru a-si prroteja casele de o eventuala masina scapata de sub control.