Leon Danaila, reclamat la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii: Dezvolta un sentiment de frica si panica

Vineri, 17 Martie 2017, ora 18:07
3854 citiri
Leon Danaila, reclamat la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii: Dezvolta un sentiment de frica si panica
Foto: Facebook / Leon Danaila

Leon Danaila a fost reclamat, vineri, la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii de Asociatia MozaiQ, o organizatie a persoanelor LGBT, dupa ce senatorul PNL a afirmat ca este impotriva casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

Asociatia MozaiQ, organizatie a persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si persoane transgender), a depus o plangere la CNCD, cu privire la afirmatiile senatorului Leon Danaila, aratand ca mesajul politic al parlamentarului "tinteste un grup de indivizi pe baza anumitor caracteristici protejate de catre OG 137/2000, articolul 15, si anume orientarea sexuala".

"Prin continutul, tintele, contextul si emitentul mesajului si in acord cu art. 15 al Ordonantei Guvernului nr. 137 din 31.08.2000, declaratia domnului Leon Danaila este asimilata unui comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii umane ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o orientarea sexuala", sustin reprezentantii organizatiei.

In opinia acestora, mesajul lui Leon Danaila diferentiaza in mod clar intre grupurile de persoane heteorsexuale si cele homosexuale, criteriul fiind cel al orientarii sexuale.

"Prin asocierea expresa dintre homosexuali si actiuni sanctionate de Codul Penal, Leon Danaila dezvolta un sentiment de frica si panica privind reprezentarea in spatiul public a comunitatii LGBT. Astfel, Leon Danaila contribuie la incetatenirea stereotipurilor si a prejudecatilor privind indezirabilitatea comunitatii LGBT", mai arata reprezentantii Asociatiei MozaiQ.

Acestia sustin ca, prin stigmatizarea orientarii sexuale, Leon Danaila marginalizeza persoanele avand aceste trasaturi in afara limitelor normale ale relatiilor sociale, "afectand stima de sine a acestora si promovand izolarea lor".

"Astfel, se face nu numai o diferentiere clara intre grupurile de persoane heteorsexuale si cele homosexuale pe criteriul orientarii sexuale dar, in plus, aceasta diferentiere demonizeaza comunitatea LGBT in opozitie cu comunitatea non-LGBT. Aceasta dihotomie incurajeaza mobilizarea sentimentului anti-gay si marginalizarea persoanelor LGBT nu numai din viata publica, dar si din alte aspecte sociale, economice si culturale", potrivit ONG-ului.

In opinia reprezentantilor organizatiei, in analizarea sesizarii trebuie sa fie luat in calcul faptul ca Leon Danaila este un formator de opinie pe plan local si national, intrucat acesta este senator PNL, neurochirurg, fost director al Spitalului Gheorghe Marinescu (1996-2004), profesor universitar la Facultatea de Medicina Bucuresti si seful Comisiei de neurochirurgie din cadrul Ministerului Sanatatii.

"Eu sunt pentru casatoriile de sex opus, heterosexuale. Eu asa am invatat, eu sunt de la tara. Eu n-am pomenit la mine homosexuali. Eu aici am auzit. N-am pomenit asa ceva. Heterosexualii, ei dau nastere la copii, pot sa faca copii. Un homosexual poate sa cumpere copii, poate sa-i fure, poate sa-i achizitioneze pe alte cai. Sa-i invete sa devina tot asa, sau femeile care sunt de acelasi sex care vor sa se casatoreasca intre ele, sau doi barbati", a declarat, printre altele, Leon Danaila, intr-un interviu.

Citeste mai mult despre: Leon Danaila: Eu sunt pentru casatoriile heterosexuale, ei pot sa faca copii. Un homosexual poate sa-i cumpere, sa-i fure

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Leon Danaila reclamat discriminare homosexuali , #homosexuali