Legile dialogului social, un pas inainte - TV Ziare.com

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 20:18
3113 citiri
Legile dialogului social, un pas inainte - TV Ziare.com
Foto: ZIare.com

Legile dialogului social pe care Guvernul Boc isi va angaja raspunderea saptamana viitoare redefinesc relatiile intre partenerii sociali, conditiile de reprezentativitate in Consiliul Economic si Social, protectia liderilor de sindicat in fata abuzurilor si implica ONG-urile in adoptarea unor decizii.

Intr-o emisiune la TV Ziare.com, cititorii au intrat in dialog cu Nicolae Ivaschescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, Serghei Mesaros, director la Directia de Dialog Social si Eduard Corjescu, directorul Directiei pentru legislatia muncii din acelasi minister.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii

Acestia au explicat ca patronatele si sindicatele mai pot depune pana la finalul zilei amendamente, acestea urmand sa fie analizate si propuse Guvernului spre adoptare.

Reprezentantii Ministerului Muncii au explicat ca una dintre cele mai importante schimbari aduse de legile dialogului social se refera la disparitia contractului colectiv de munca la nivel national, acesta urmand sa fie incheiat la nivel de sectoare, ceea ce le va face mai apropiate de realizatile sociale si economice cu care se confrunta unitatile de munca respective.

O alta schimbare majora este aceea ca Guvernul se va retrage din Consiliul Economic si Social, iar locurile respective vor fi ocupate de reprezentantii unor organizatii non-guvernamentale din zona comunitatilor locale, a asociatiilor unor profesiuni liberale, sau de pensionari.

De asemenea, un alt aspect pozitiv este instituirea Oficiului de mediere si arbitraj, care va avea drept responsabilitate principala rezolvarea cu celeritate a conflictelor sociale.

Legile elimina restrictiile existente privind posibilitatea constituirii unor sindicate si reglementeaza posibilitatea negocierii unor drepturi suplimentare de protectie pentru liderii de sindicat.

Noile legi au eliminat si o serie de conditionari privind declansarea grevelor, suspendarea acestora putand sa se faca numai in instanta, nu si la solicitarea angajatorului.

Reprezentantii Ministerului Muncii au respins acuzatiile liderilor de sindicat potrivit carora patronatele ar fi avantajate de noile legi ale dialogului social si au subliniat ca cei mai multumiti de noile prevederi sunt angajatorii care utilizeaza zilieri, deoarece acest act le va permite din punct de vedere fiscal sa isi justifice cheltuielile cu munca lor si sa plateasca numai 16% impozit pe venituri, fara alte taxe.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#legile dialogului social, #relatii sindicate patronate , #Codul Muncii