Legea privind indemnizatiile pentru mame e gata sa intre in vigoare la 1 iulie (Video)

Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 20:36
5735 citiri
Legea privind indemnizatiile pentru mame e gata sa intre in vigoare la 1 iulie (Video)
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Guvernul a modificat si completat, miercuri, normele de aplicare a programului de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, astfel incat noile reglementari sa fie aplicate unitar si intr-o maniera simplificata incepand cu 1 iulie.

"In HG-ul de astazi practic stabilim o procedura unitara pentru drepturile de indemnizatie pentru cresterea, copilului dar si ale celorlalte drepturi care erau prevazute in ordonanta 111 si aici discutam de persoanele care aveau deja drepturi stabilite la data de 1 iulie.

Ceea ce este foarte important de stabilit si de comunicat catre toti cetatenii din Romania care sunt afectati de aceasta hotarate de guvern este ca, din 180.000 de beneficiari ai acestui act normativ, pentru 140.000 calcularile se vor face automat. Prin urmare, 140.000 din 180.000 nu vor fi nevoiti sa vina la ghisee, nu trebuie sa faca noi documente", a declarat, miercuri, la finalul sedintei de guvern, ministrul Muncii Dragos Pislaru, citat de News.ro.

Pislaru a precizat ca persoanele care la 1 iulie se afla in plata nu trebuie sa depuna cerere de prelungire, iar cele care au revenit la lucru pot beneficia de prelungirea perioadei, dar trebuie sa depuna formularul cu maximum 60 de zile inainte de implinirea varstei de 2 ani de catre copil.

Ministrul Muncii a mai declarat ca procedurile au fost simplificate astfel incat daca in prezent se depun trei formulare, respectiv indemnizatie, alocatie si reinsertie, dupa aprobarea normelor se poate depune unul care sa cuprinda cele trei date.

"Toate informatiile acestea vor fi puse pe site-ul ministerului, va exista o procedura clara de comunicare, inclusiv telefonica si vom face un ghid pe intelesul tuturor legat de pasii care trebuie urmati", a aratat Pislaru.

Potrivit estimarilor Ministerului Muncii, aplicarea Legii nr. 66/2016 anul acesta va reprezenta un efort bugetar suplimentar de aproximativ 226 milioane lei, in plus fata de bugetul alocat in 2016, de 1,830 miliarde de lei.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, pe 30 martie, in calitate de for decizional, legea prin care indemnizatia de crestere a copilului va fi de 85% din veniturile parintelui si se va acorda pentru o perioada de doi ani, fara niciun plafon.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea la jumatatea lunii aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#norme aplicare indemnizatii mame, #marire indemnizatii mame , #indemnizatie mame