Legea maidanezilor, crima sau siguranta pentru cetateni? - Vezi reactii

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 18:09
4366 citiri
Legea maidanezilor, crima sau siguranta pentru cetateni? - Vezi reactii
Foto: Arhiva

Adoptarea uneia dintre cele mai controversate legi, acea care reglementeaza situatia cainilor maidanezi si care prevede inclusiv eutanasierea, a starnit furia iubitorilor de animale, dar, pe de alta parte, exista voci care saluta decizia pe care au luat-o deputatii.

Potrivit actului normativ adoptat marti prin vot, soarta cainilor fara stapan va fi decisa de primarii si consilii locale. Maidanezii vor fi stransi de pe strada si daca in termen de 30 de zile nu vor fi adoptati, iar primariile nu vor avea bani sa ii tina in adaposturi s-ar putea sa fie eutanasiati. Fiecare autoritate locala va decide printr-un referendum soarta cainilor fara stapan.

Ministrul de Interne, Traian Igas, face parte din tabara celor care saluta adoptarea legii care clarifica situatia cainilor vagabonzi, din cauza ca acestia pun in pericol sanatatea oamenilor.

"Salut votul de marti al deputatilor care, lasand la o parte prejudecatile si falsele argumente, au reglementat situatia cainilor comunitari. In calitate de ministru al Administratiei si Internelor am responsabilitatea de a ma implica activ in cresterea gradului de siguranta al cetatenilor si nu pot sa raman indiferent atunci cand oamenii reclama la unitatile de politie sau la primarii situatii in care se simt amenintati in spatiile publice.

Chiar astazi (marti - n.red.) am avut o intalnire cu reprezentantii Asociatiei Comunelor din Romania care la astfel de intrevederi ridica o serie de probleme cu care se confrunta autoritatile locale. De-a lungul timpului, nu putini au fost alesii locali care au solicitat legiferarea situatiei cainilor vagabonzi care au impanzit strazile localitatilor tarii, punand in pericol sanatatea oamenilor si chiar viata acestora. Asadar, ii felicit inca o data pe deputati pentru ca au adoptat o lege necesara pentru o societate civilizata", a declarat Igas, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Si organizatia PDL Bucuresti precizeaza ca votul de marti este un pas catre solutionarea problemei cainilor maidanezi.

"Votul de marti este doar un prim pas catre solutionarea problemei. Decizia va apartine intr-un final administratiilor locale, ele urmand sa-si consulte cetatenii asupra variantei de rezolvare. Consiliile locale pot decide in favoarea oricarei variante, de la sterilizare si intoarcerea maidanezilor in strada, plasarea in adaposturi special amenajate si ajungand pana la eutanasiere, in cazul in care nimeni nu doreste sa-i adopte. Toti primarii trebuie sa-si faca bine calculele asupra oportunitatii solutiei pe care o propun si sa o prezinte public", se arata tot intr-un comunicat remis Ziare.com.

Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a declarat, marti, ca adoptarea acestei legi este pentru el o victorie dupa un an si jumatate de lupta, iar parlamentarii au dat dovada de grija fata de oameni.

"Ratiunea a invins ipocrizia. Prin aplicarea acestei legi, copiii se vor simti in siguranta pe strazi si in parcuri, turistii care ne viziteaza orasul nu vor mai fi alungati de haitele de caini si, astfel, intram intr-o stare de normalitate. Din acest moment, astept responsabilitate si din partea primarului general, care, daca doreste, poate sa rezolve problema, avand la indemana toate instrumentele necesare", a declarat Atanasoaei, anunta Realitatea Tv.

"Legea maidanezilor va permite o crima autorizata!"

Insa exista si voci revoltate, care condamna dur legea care permite eutanasierea cainilor vagabonzi. Presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor este de parere ca oamenii ii vor apara pe catelusi cu parul.

"Ne rugam lui Dumnezeu sa-i ia gatul lui Basescu. E o bestie. Mai intai omoara cainii, apoi vor trece sa omoare si oamenii. S-au strans toti hingherii din tara asta intr-un singur partid, in PDL. Basescu e oricum cu un picior in groapa. Deplang soarta acestei tari care a incaput pe mana unor golani si curve. O sa sesizam Curtea Constitutionala, sunt mai multi iubitori de caini decat cei care vor sa ii omoare. Sunt scarbit. In fiecare zi hranesc 100 de haini.

Am facut si un adapost, din salariul meu de europarlamentar le iau hrana, platesc si doi oameni sa aiba grija de ei. Am acasa vreo 30 de caini, din care doar doi sunt de rasa. Sunt indurerat. Tara asta se va ineca in sange. Ne vom apara catelusii, sunt copiii nostri. Lumea va pune mana pe par", a declarat Vadim pentru Realitatea.net.

Si edilul Capitalei Sorin Oprescu a declarat ca nu este adeptul eutanasierii cainilor fara stapan.

"Am si eu trei caini acasa (...) Nu poti trece in extrema cealalta. Cainii comunitari trebuie stransi si dusi in adaposturi. Am vazut ca sectoarelele 1 si 2 au dezvoltat adaposturi. La ultima numaratoare, in Capitala erau aproximativ 12.000 de caini fara stapan", a spus Oprescu, anunta NewsIn.

Actorul Dan Puric sustine ca aceasta lege reflecta "primitivismul celor care ne conduc".

"Este clar ca e un lucru nenormal, dar in acelasi timp, reflecta primitivismul celor care ne conduc-este un fel de hartiuta de turnesol-care nu stiu

decat solutii finale. Se putea gasi dupa atatia ani de zile o solutie civilizata, dar cum suntem condusi de oameni total necivilizati si de o anumita categorie, este normal ca ei sa voteze asa ceva.

Astia sunt ei si nu folosesc cuvantul de autoritati locale, ci tot asa, un fel de subspecii locale, care vor trece la aceasta crima autorizata! Se putea gasi o solutie civilizata, dar daca ei atata stiu sa faca dupa 20 de ani! Ma mir ca nu o vor aplica si asupra populatiei", a declarat actorul la RFI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#lege eutanasiere caini vagabonzi, #Corneliu Vadim Tudor PRM , #caini vagabonzi