Legea care majoreaza salariile in Educatie si Sanatate e constitutionala. Mingea e la Iohannis

Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 12:58
17347 citiri
Legea care majoreaza salariile in Educatie si Sanatate e constitutionala. Mingea e la Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

CCR a decis ca legea care majoreaza salariile din Educatie si din Sanatate este constitutionala.

Anuntul a fost facut, miercuri, de Valer Dorneanu, presedintele institutiei, la iesirea de la sedinta judecatorilor.

Acum mingea e la Klaus Iohannis. Presedintele poate sa o intoarca in Parlament, o singura data, iar apoi e obligat sa o promulge, ori sa o aprobe direct, in forma actuala.

Reamintim ca legea care majoreaza salariile din Educatie si Sanatate a fost contestata la CCR atat de Guvern, dar si de catre PNL. CCR a cumulat cele doua sesizari, pentru ca motivarile au fost similare.

Dragnea se bucura

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a salutat decizia CCR privind cresterea veniturilor cu 15% pentru angajatii din Sanatate si Educatie.

El si-a exprimat increderea ca presedintele Iohannis va promulga legea cat mai repede, astfel incat aceste majorari sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017.

"#PSD a luat in calcul aceste majorari in proiectul de buget prezentat inca din campania electorala. Asa cum am luat in calcul si cresterea salariului minim la 1.450 lei incepand tot cu 1 ianuarie", a mai scris pe Facebook Liviu Dragnea.

Pislaru: Cine rade azi sa-si aduca aminte de trecut si sa se uite cu grija la ziua de maine

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a transmis ca accepta decizia CCR ca fiind clarificatoare din punct de vedere al legalitatii, insa a avertizat ca aceste majorari pun in pericol legea salarizarii unitare si a precizat ca "ceva o sa crape daca tragi de buget mai mult decat poate duce - fie tai investitii, fie nu respecti taierile de taxe, fie cresti fiscalitatea pentru a aduce noi resurse".

"Cei care se bucura pe termen scurt de victoria politica obtinuta pe salarizare sa se bucure. Este o victorie legitima si care arata functionarea democratiei. Dar, din pacate, in scurt timp se va vedea ca cineva va suporta nota de plata, fie alte categorii de bugetari, fie noi toti ca si contribuabili.

As vrea sa nu fie lucrurile asa, dar eu nu indraznesc sa cred de dragul de a crede. Eu am invatat ca asumarea individuala a adevarului, dureroasa uneori, este mai importanta decat credinta halucinogena. Iar cine rade azi sa isi aduca aminte de trecut si sa se uite cu grija la ziua de maine", a scris pe Facebook Dragos Pislaru.

SANITAS are incredere in Iohannis

Federatia SANITAS a anuntat ca saluta decizia Curtii Constitutionale privind majorarile salariale si si-a exprimat increderea ca presedintele Klaus Iohannis va promulga legea.

"Ne exprimam totala incredere ca presedintele tarii este presedintele tuturor si ca nu va sta pe ganduri in demersul firesc de a promulga un act care permite accederea a mii de salariati din sanatate si educatie la un trai mai bun", potrivit unui comunicat de presa al Federatiei SANITAS, remis MEDIAFAX.

Criticile lui Ciolos

Amintim ca premierul Dacian Ciolos a anuntat pe 8 noiembrie ca Guvernul contesta la Curtea Constitutionala legea prin care se fac majorari de salarii in Sanatate si Educatie.

Prim-ministrul a acuzat atunci ca modificarile aduse OUG 20, referitoare la cresterea lefurilor in cele doua domenii, in Parlament s-au facut intr-o abordare populista, electorala, fara o analiza si fara o dezbatere solida, care "risca din nou sa puna orice guvern va veni in imposibilitatea de a adopta o lege a salarizarii unitare", care sa rezolve problema inechitatilor din sistemul public.

Premierul a spus ca "nu s-a facut o dezbatere reala, transparenta, a amendamentelor propuse", in comisii discutandu-se uneori amendamente care nici nu erau formulate clar.

Dacian Ciolos a amintit ca, la dezbaterile din comisii, fiind intrebat de secretarul de stat de la Ministerul Muncii daca s-a facut o analiza de impact, presedintele Comisiei de Munca "a raspuns ca da si ca impactul este devastator".

Premierul a mai sustinut la acea vreme ca nu este posibil ca parlamentarii sa nu fi stiut despre Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, potrivit careia cu sase luni inainte de alegeri parlamentare nu se mai adopta acte normative legate de majorari de salarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#CCR lege majorare salarii , #salariu