Legea "buletinelor biometrice", care ne-ar simplifica viata, zace de jumatate de an in Parlament. Iata cine e de vina

Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 09:51
11491 citiri
Legea "buletinelor biometrice", care ne-ar simplifica viata, zace de jumatate de an in Parlament. Iata cine e de vina
Foto: Arhiva Pixabay

Un proiect de lege care le-ar permite romanilor sa aiba carti de identitate biometrice si sa interactioneze mai usor, in mediul online, cu institutiile statului sta de aproape 6 luni pe masa de lucru a unei comisii din Camera Deputatilor.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a initiat in urma cu aproape un an proiectul de lege care prevede ca romanilor li s-ar putea elibera, la cerere, in locul clasicei carti de identitate, una biometrica. Aceasta va semana cu un card bancar, va avea cip si va fi inscriptionata cu chipul posesorului de drept, cu datele sale personale si, optional, cu amprentele acestuia de la doua degete.

Totodata, aceasta noua carte de identitate ar trebui sa ii fie posesorului mult mai utila, permitandu-i sa se autentifice, doar cu ajutorul unui cod PIN - dar fara user si fara parola - pe platformele online ale statului, cum ar fi Spatiul Privat Virtual (SPV) al ANAF si Ghiseul.ro. In plus, cetateanul care cere carte de identitate biometrica va putea solicita si certificat de semnatura electronica.

Aceasta semnatura electronica este, de fapt, un set de date - un fel de watermark - care poate fi folosit pentru a semna in mediul virtual documente oficiale, incheiate in relatia cu statul. Operatiunea de semnare a documentelor ar urma sa fie, procedural, la fel de simpla ca folosirea unui card bancar si a unui token. Iar, odata semnate, documentele ar putea fi trimise prin email, iar cetateanul ar fi scutit de drumuri si de stat la cozi, la ghisee.

Un proiect la care s-a muncit mult ramane blocat la comisiile Camerei Deputatilor

Intocmirea proiectului de lege n-a fost deloc usoara. Inca de la inceput, mai multe societati care furnizeaza contra cost certificate de semnatura electronica au sustinut ca, in forma propusa de MAI, legea va face mai mult rau decat bine.

Mai exact, sustineau privatii, certificatele de semnatura electronica pe care statul voia sa le ofere nu erau suficient de sigure.

De fapt, potrivit Regulamentului European nr. 910/2014, exista 3 tipuri de semnatura electronica: cea simpla, cea avansata (care poate fi folosita de semnatar doar in relatia cu statul) si cea calificata (valabila atat in relatia semnatarului cu statul, cat si in cele cu tertii).

In mod curent, furnizorii privati vand certificate care permit aplicarea de semnaturi calificate. In consecinta, sustin ca folosirea semnaturilor avansate este nesigura, chiar si doar in relatia cu statul. Ce-i drept, semnatura calificata e mai sigura decat cea avansata. Cu toate astea, semnatura avansata e si ea suficient de sigura pentru a fi folosita in relatia cu statul, sustin expertii consultati de Ziare.com.

Spre exemplu, Radu Mihaiu, coordonator in cadrul Comisiei de Taiat Hartii, sustine ca inclusiv Comisia Europeana si-a dat girul pentru ca semnatura avansata sa poata fi folosita de cetateni in relatia cu statul.

"Noi am solicitat si punctul de vedere al Comisiei Europene, care ne-a spus ca aproba si incurajeaza folosirea acestei semnaturi electronice. Forma in care legea a primit avizele, la Camera Deputatilor, prevedea posibilitatea folosirii acestei semnaturi electronice avanasate.

Problema este ca - din luna mai cand a primit si ultimul aviz de care avea nevoie, adica cel al Comisiei pentru Afaceri Externe - proiectul de lege a ajuns la comisia raportoare, adica cea de Administratie. Si acolo se afla si astazi. (potrivit legii, fara raportul comisiei de fond, proiectul nu poate fi supus votului - n.red.).

Ce inseamna acest lucru? Initial, s-a sperat ca, la 1 Decembrie, in anul Centenarului, se va elibera prima carte de identitate biometrica. Ar fi fost frumos. In mod evident, asa ceva nu se va mai putea intampla. De fapt, nici nu cred ca vom vedea prea curand astfel de carti de identitate, in Romania...", a precizat Radu Mihaiu.

Acesta a explicat ca adoptarea legii este, de fapt, doar primul pas si ca apoi va mai fi nevoie de timp pentru ca sistemul care sa permita eliberarea de carti biometrice de identitate sa fie pus la punct.

"Chiar daca legea ar urma sa fie adoptata, zilele urmatoare, MAI tot ar avea nevoie de macar vreo 6 luni ca sa scoata aceste carti de identitate. Ar trebui sa intocmeasca un caiet de sarcini, sa intre pe procedura de achizitie publica... Sunt lucruri care nu se pot face in absenta legii si care dureaza. Dar 6 luni, la acest moment, mi se pare un termen optimist...", a mai spus Radu Mihaiu pentru Ziare.com.

Intr-o postare recenta pe o retea de socializare, coordonatorul Comisiei de Taiat Hartii citat de Ziare.com a afirmat chiar ca proiectul de lege e "tinut la sertar" de presedintele Comisiei de Administratie din Camera Deputatilor, Florin Roman (PNL).

Florin Roman: Fara punct de vedere de la Guvern, nu putem finaliza raportul

La solicitarea Ziare.com, Florin Roman a declarat ca nu tine niciun proiect de lege la sertar si ca Guvernul este de vina pentru intarziere. Mai exact - din cauza ca MAI, Ministerul Comunicatiilor si Ministerul Dezvoltarii au emis puncte de vedere contradictorii cu privire la proiect, s-a solicitat o pozitie unitara a Guvernului cu privire la proiect. Iar Guvernul inca n-a trimis niciun punct de vedere la Comisia de Administratie a Camerei Deputatilor.

"Comisia a dat deja, pe 12.12.2017, un raport pe forma proiectului de lege adoptata la Senat. In 19.12.2017, raportul a fost trimis din plen la comisie. Ca acest raport sa poata fi adus la forma finala, e nevoie de punctul de vedere al Guvernului.

Noi am trimis 7 adrese prin care solicitam de urgenta punct de vedere. Cel mai recent raspuns primit ne informeaza ca exista un punct de vedere in curs de formulare.

In aceste conditii, comisia nu intra intr-o lupta intre MAI si Asociatia furnizorilor de servicii certifcate. Comisia de Administratie nu face jocuri, ci reprezinta statul roman. De aceea, avem nevoie de un punct de vedere de la statul roman ca sa continuam", a declarat pentru Ziare.com Florin Roman.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#buletin biometric semnatura digitala lege, #lege buletin biometric sertar , #servicii