Le Monde: Timisoara, noua poarta deschisa pentru imigrantii ilegali

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 09:196579 citiri
Le Monde: Timisoara, noua poarta deschisa pentru imigrantii ilegali
Foto: Arhiva

Nu-si dau jos niciodata caciula, nici macar cand stau in cafeneaua din hypermarket ca sa scape de zapada.

Asa ii recunosti pe imigrantii din Timisoara, scrie cotidianul francez Le Monde, in cadrul unui reportaj despre centrul de refugiati din orasul de pe Bega.

Tot mai multi magrebieni aleg aceasta ruta pentru a ajunge in Occident.

In fiecare dimineata, Rafiq, Hassan si alti 40 de imigranti care au intrat ilegal in Romania vin in cafenea si-si petrec aici ore intregi.

In nord-vestul Timisoarei sunt tot mai multi imigranti ilegali, unii dintre ei minori. In noiembrie anul trecut, politia de frontiera a arestat aproape 300 de imigranti ilegali la frontierele cu Ungaria si Serbia.

"Din februarie, am constatat o crestere mare a numarului de persoane intrate ilegal pe teritoriu. Noua ruta (a imigratiei ilegale - n.red.) trece prin Timisoara", spune Gabriel Vasilescu, reprezentant al Oficiului de imigratie din Timisoara, citat de cotidianul francez.

De multe ori, imigrantii ilegali vin de departe: Irak, Pakistan, Afganistan si chiar Africa de Nord. In ultimul an, cererile lor de azil s-au inmultit considerabil.

"In primul semestru din 2010, din 523 de imigranti care au depus cerere de azil, 11 erau algerieni, 11 tunisieni si 16 marocani.

In 2011, conform cifrelor furnizate de Agentia Natiunilor Unite pentru Refugiati, au fost 177 de algerieni, 112 tunisieni. Sigur ca aceste cifre nu includ si imigratia ilegala, dar aceasta crestere de cereri de azil indica faptul ca se petrece ceva nou in Romania", spune Thomas Liebig, specialist in migratii internationale la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Pentru imigranti, drumul catre libertate este presarat cu greutati si, de multe ori, ajung in Romania numai pentru a fi arestati.

Noaptea in care au incercat sa ajunga la Jimbolia (50 de km vest de Timisoara), Chafii si trei compatrioti de-ai sai nu au scapat politiei de frontiera. "Cand faceam o pauza de mancare, ne-a zarit politia. Au indreptat armele spre noi si ne-au dus la Timisoara", povesteste marocanul.

Timisoara: Razie la un centru pentru refugiati, politistii cauta spargatori de case

Pentru imigrantii ilegali, exista doua solutii: sa stea in inchisoare sase luni sau sa ceara azil, ceea ce inseamna cam aceleasi conditii ca la inchisoare.

Pentru acesti tineri de 30 de ani si mai putin, azilul e o sanctiune. "Sunt convinsi ca noi vrem sa ramanem in inchisoare. Dar noi nu vrem sa ramanem aici, e doar o trecere spre Europa. Insa din cauza amprentelor, daca suntem prinsi in Germania, vom fi trimisi inapoi aici", explica Rafiq, de 20 de ani, originar din Fes.

Odata ce cererea de azil e depusa, fiecare primeste un document care dovedeste dreptul de a ramane temporar la Timisoara, pana la audierea cu judecatorul.

Hassan de pilda a decis insa sa nu se prezinte la niciuna dintre audieri. Nu are documente care sa dovedeasca faptul ca a fost persecutat in Maroc, niciun magrebian nu are asa ceva. Daca va fi arestat de politie, risca sa fie trimis la centrul de detentie. Stie asta.

"Stiu exact cine face parte din politia civila, fiecare devine putin paranoic", spune el, urmarind persoanele care se asaza in jurul grupului.

Inainte de pleca din nou la drum, studiaza frontierele pe Google Earth, isi cumpara mancare in recipiente mici si incearca sa plece din Romania.

"Stim ca frontiera e ultraprotejata, dar nu e sfarsitul lumii. Nu exista tara mai protejata ca Statele Unite si totusi mexicanii reusesc sa treaca. Vom sapa un tunel daca e nevoie", e de parere si marocanul Omar, care a lasat in urma o sotie si doi copii.

Care e destinatia lor? Tinta nu e Franta, unde "exista prea mult control. Si ne e frica de faptul ca va fi si mai dur daca Sarkozy va fi realeas. Raspund toti, in cor: "Canada". Vor sa stea un timp intai in Belgia sau in Italia ca sa castige niste bani, apoi vor incerca sa treaca Atlanticul cu un pasaport fals. Acolo, vor face totul pentru a-si gasi un loc de munca.