Iunie, cea mai calda luna din istoria Terrei

Vineri, 16 Iulie 2010, ora 10:05
2038 citiri
Iunie, cea mai calda luna din istoria Terrei
Foto: Arhiva

Luna iunie a batut recordul de caldura pe Terra de cand se fac astfel de masuratori, si asta in conditiile in care temperatura medie din aprilie-iunie a fost cea mai ridicata inregistrata vreodata.

Anuntul a fost facut de joi de Agentia oceanica si atmosferica a SUA (NOAA), care prognozase oricum faptul ca lunia iunie va atinge recordurile absolute.

Din ianuarie si pana in iunie, temperatura medie inregistrata la suprafata Terrei nu a fost niciodata atat de ridicata. Centrul pentru date climatice nationale al NOAA efectueaza o analiza lunara a temperaturilor, plecand de la date care dateaza din 1880.

Temperatura medie la suprafata globului in luna iunie a fost de 16,2 grade Celsius, cu circa 0,68 grade mai mult decat media secolului al XX-lea, de 15,5 grade.

Un nou ciclu solar incepe in 2013

Locurile cele mai fierbinti care au ridicat atat de mult valorile medii au fost in Peru, din centrul si estul SUA, precum si din estul si vestul Asiei, precizeaza NOAA.

Luna mai cea mai calduroasa din istorie

Ca efect general al schimbarilor climatice, alte parti ale globului s-au confruntat in schimb cu temperaturi mai reduse decat cele normale in iunie, printre care Scandinavia, sudul Chinei si nord-vestul SUA.

Conform centrului climatic de la Beijing, Mongolia interioara, provinciile Heilongjiang si Jilin, din nord-est, au inregistrat cele mai ridicate temperaturi in iunie de la inceputul contabilizarii datelor nationale, in 1951. Prin contrast, provincia Guizhou, din sudul tarii, a inregistrat cea mai friguroasa luna iunie din anale.

Cod rosu de canicula in Ungaria

Si in Spania a fost mai rece decat in mod normal, Biroul meteorologic national indicand ca temperatura medie din tara a fost in iunie cea mai scazuta din 1997.

Temperatura la suprafata oceanelor a fost in iunie cu 0,54 grade mai ridicata decat media din secolul al XX-lea, cu 16,4 grade, fiind a patra luna iunie din punctul de vedere al temperaturilor ridicate din 1880 si pana in prezent. Cea mai ridicata temperatura s-a inregistrat in Oceanul Atlantic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de căldură - care a paralizat electricitatea, sisteme de sănătate, a ucis oameni şi le-a afectat activităţile agricole - care a afectat Sahelul la începutul lui aprilie este legat de...
Record de temperatură, de 34,2 grade Celsius, înregistrat în Mexic. A fost emisă o alertă meteo FOTO
Record de temperatură, de 34,2 grade Celsius, înregistrat în Mexic. A fost emisă o alertă meteo FOTO
Directorul Comisiei naţionale pentru gestionarea apei a anunțat că Mexicul a înregistrat un record de temperatură luni, 15 aprilie, când valorile din termometre au urcat până la 34,2 grade...
#canicula, #incalzire globala, #temperaturi extreme , #vremea