VIDEO Iohannis, la testarea trenului pe ruta Gara de Nord - Aeroportul Otopeni: "Este prima linie ferata realizata in Romania din 1984"

Luni, 21 Septembrie 2020, ora 13:35
10421 citiri
VIDEO Iohannis, la testarea trenului pe ruta Gara de Nord - Aeroportul Otopeni: "Este prima linie ferata realizata in Romania din 1984"
Foto: Presidency.ro

Presedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban si ministrul Transporturilor, Lucian Bode au testat luni, 21 septembrie, trenul pe ruta Gara de Nord - Aeroportul International Henri Coanda. Presedintele Iohannis a precizat ca aceasta este prima linie de cale ferata construita de la zero in Romania dupa 1984.

Update:

Principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:

-Iata ca planul de relansare economica incepe sa isi arate si partea practica. Pentru a sublinia importanta dezvoltarii infrastructurii feroviare, am participat la un nou test pe singura linie de cale ferata construita din 1984 incoace, dupa cum a spus ministrul Transporturilor.

-Noi dorim sa dezvoltam Aeroportul International, dar e nevoie sa poti sa ajungi in aeroport in conditii foarte bune, in conditii predictibile. De aceea, legatura de la Gara de Nord la aeroport este esentiala.

-Romania are nevoie de o dezvoltare economica sustenabila, puternica si pentru asta este nevoie de infrastructura de transport, iar pentru a putea realiza aceasta infrastructura de transport avem o sansa enorma, acum in anii care urmeaza, cand putem sa folosim banii europeni care ne sunt pusi la dispozitie.

-Trebuie sa recunoastem ca bani europeni am avut si pana acum, doar vointa politica pana acum a fost putina. Daca ne gandim doar ca din 2016 pana in 2019 s-a realizat din aceasta linie 11% si, in niciun an de cand a venit guvernului liberal, s-a realizat practic tot restul, linia este ca si realizata, putem sa ne dam seama care este vointa politica si putinta politica.

Principalele declaratii ale premierului Ludovic Orban:

-Ideea acestui tronosn s-a nascut in mandatul meu de ministru al Transporturilor. Bineinteles, si aici a fost nevoie de 12 ani pentru realizarea acestui obiectiv.

-Astazi, lucrarea e finalizata in proportie de 100%. Evident, probele tehnice sunt necesare, dar si selectarea unui operator feroviar. Evident, este important sa il punem la dispozitie in cel mai scurt timp calatorilor.

-Obiectivele Guvernului sunt urmatoarele: finalizarea procesului de modernizare a caii ferate de la Constanta la Nadlac. Vom semna contractul de la Apata la Cata. Pe celelalte trasee importante, de la Ploiesti la Focsani, de la Focsani la Roman si de la Roman pana la final, sunt semnate contractele. Pe tronsonul de la Bucuresti spre Craiova, suntem pe aproape toate tronsoanele cu contracte semnate pentru studiile de fezabilitate. De asemenea, inelul feroviar al Bucurestiului va oferi o mobilitate suplimentara atat pentru bucuresti, cat si pentru cei din Ilfov.

Principalele declaratii ale ministrului Transporturilor Lucian Bode:

-Trenul metropolitan, un concept integral in care integram trenurile cu celelalte mijloace de transport in comun. Totul va fi finantat din fonduri europene.

Stirea initiala:

Ministrul Lucian Bode a afirmat saptamana trecuta ca linia de cale ferata Gara de Nord - Aeroport Otopeni va fi data in folosinta in decembrie.

Linia CF Gara de Nord - Aeroportul International Henri Coanda este finalizata in proportie de 97%, potrivit CFR Infrastructura.

Noua legatura feroviara catre Aeroportul Otopeni a fost testata in premiera duminica, 13 septembrie. Primul tren ajuns apartine operatorului privat Transferoviar Calatori din Cluj Napoca, potrivit Club Feroviar.

Un singur tren va duce calatorii din Gara de Nord la aeroportul Otopeni, iar intervalul de succedare va fi de 50 de minute, a declarat, recent, Dan Costescu, directorul general al CFR Calatori. Asociatia Pro Infrastructura a solicitat ca trenurile pentru legatura Bucuresti Nord - Aeroport Otopeni sa vina la un interval de 20 de minute, nu la 50 de minute, cum este prevazut, pentru ca o asemenea frecventa este mult sub cea a autobuzelor existente.

Potrivit CFR SA, noua cale ferata spre aeroport porneste din zona de racordare (fosta Halta Odaile) pe aproximativ 600 de metri, traseul continua cu o zona de consolidare, in lungime de 900 de metri, si un viaduct de 1,52 kilometri, care supratraverseaza DN1, pana la noua statie de calatori, de la Terminalul Sosiri Aeroportul International 'Henri Coanda'. Pe intregul traseu a fost montata linia de cale ferata, constructorul executand in prezent ultimele lucrari de buraj si profilare mecanica.

Proiectul "Modernizarea liniei de cale ferata Bucuresti Nord - Aeroportul International 'Henri Coanda' Bucuresti - FAZA I: Racord C.F. la Terminalul T1, Aeroportul International 'Henri Coanda' Bucuresti" prevede construirea unei cai ferate simple pe o lungime de 2,95 km, cu trei podete, un viaduct de 1,52 km lungime (37 de pile si o culee) care supratraverseaza DN1 si o statie CF, cu linie dubla, la Terminalul T1.

Pe categorii de lucrari lucreaza urmatorii constructori: Arcada (constructii civile/viaduct), Wiebe (suprastructura CF) si Alstom (instalatii semnalizare si telecomunicatii).

Valoarea contractului este de 398,1 milioane de lei. Sursa de finantare o constituie fondurile europene nerambursabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#tren, #gara de nord, #Aeroport Otopeni, #Klaus Iohannis, #lucian bode, #Ludovic Orban , #stiri sociale