Realitatea crunta despre ursii Romaniei: "Acum la crasma in Harghita si Covasna se discuta despre cum sa scape de ei. Exista antigel pe piata"

Miercuri, 12 Mai 2021, ora 03:00
39469 citiri
Realitatea crunta despre ursii Romaniei: "Acum la crasma in Harghita si Covasna se discuta despre cum sa scape de ei. Exista antigel pe piata"
Pui de urs surprinsi in padurea din Sinaia de fotograful Marian Negotei FOTO Marian Negtei/Facebook

Profesorul Ovidiu Ionescu, prodecanul Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere din cadrul Universitatii Transilvania Brasov a explicat, intr-un interviu pentru Ziare.com, situatia complicata in care au ajuns romanii care locuiesc in zonele de munte din Harghita, Covasna si Brasov din cauza invaziei ursilor.

In ciuda discutiilor aprinse care se poarta in spatiul public legat de interzicerea sau permisiunea vanatorii, oamenii au ajuns sa-si faca dreptate singuri si au inceput sa recurga la masuri extreme pentru a impiedica animalele salbatice sa le intre in gospodarie.

Este un motiv de ingrijorare, spune expertul in managementul forestier, care va duce in scurt timp la exterminarea unor specii, asa cum s-a intamplat in Albania, sustine profesorul Ovidiu Ionescu, coordonatorul specializarii Cinegetica din cadrul Universitatii din Brasov.

Ziare.com: Ursul a devenit o problema delicata in Romania. Societatea este polarizata in mod clar, sunt cei care refuza cu orice chip ideea de vanatoare si partea adversa, care promoveaza acest demers. Ce solutii sunt sa impacam ambele tabere?

Ovidiu Ionescu: Solutia stiintifica este foarte clara. Populatia de urs trebuie tinuta la nivelul optim, la nivelul unei populatii cu statut de conservare favorabil, nu cum vor anumite ONG-uri care nu stiu sa raspunda la intrebarea: Cati ursi vreti sa fie in Romania? Statul Roman s-a angajat la UE conform Directivei Habitate sa pastreze numarul de ursi pentru a mentine statutul favorabil de conservarea a speciei si asta inseamna 4.000 de ursi.

Ziare.com: Si, totusi, care este solutia pentru rezolvarea problemei in Romania?

Ovidiu Ionescu: Sa se dea drumul la vanatoare este singura solutie logica. Legea este foarte clara, in conditiile in care se inregistreaza pagube la animalele domestice, cand este pusa in pericol viata oamenilor, si vorbim de 9 oameni ucisi in 2019, 12 oameni omorati in 2020 si 76 de oameni mutilati in 2019, pentru 2020 nu am inca cifre, inseamna ca viata umana este pusa in pericol. Daca este mai important Arthur decat viata umana si este personificat Arthur, asta este. Sa se hotarasca Guvernul ce vrea sa puna pe locul intai, ursul sau omul.

Ziare.com: La ora la care vorbim, care ar fi efectivul de ursi in Romania?

Ovidiu Ionescu: Cred ca cel putin dublu. In raportarea din perioada 2013-2019 la UE s-a spus ca sunt intre 6.500 si 7.500 de ursi in Romania. De cand nu s-a mai vanat, populatia a crescut. Ca de aceea am ajuns aici, de aici problemele din ultimii ani. Erau zone traditionale in zona de munte din Brasov, Harghita, Covasna, unde erau ursii, acum sunt peste tot, in porumb, in culturi agricole, nu mai stau in paduri si aici este o problema, intr-adevar. Eu sunt acum la Sanpetru si in fiecare seara primesc mesaje Ro-Alert si este o zona in care nu au fost niciodata ursi.

Ziare.com: Este vanatoarea o solutie?

Ovidiu Ionescu: Vanatoarea controlata este singura solutie care se aplica global. Ai o groaza de oameni care se ocupa de conservarea speciilor. Nu vreau sa omor acum tot si 100 de ani de acum incolo sa nu mai am nimic. Este vorba despre managementul populational pe care il invata orice biolog sau orice student care are cat de cat bunavointa sa treaca un examen. Cand este o specie in pericol, trebuie facut totul sa o protejezi si sa-i asiguri habitatul sau natural, cand este o specie la un nivel optim, faci o utilizare durabila a ei, iar cand este peste optim trebuie sa iei masuri de reducere a populatiei. Este prima lectie de management.

"Nu este niciun fel de sfaraiala cu relocarea"

Ziare.com: Relocarea ursilor este solutia propusa de oamenii care cer protejarea animalelor

Ovidiu Ionescu: Nu este niciun fel de sfaraiala cu relocarea. Nu mai vrea nimeni sa ii reloce si va si spun de ce. In urma unei relocari, un avocat, baiat destept, care avea casa de vacanta si a gasit-o stricata de un urs, nu neaparat cel relocat, i-a dat in judecata pe cei care au aprobat relocarea si i-a pus sa plateasca despagubiri. Motiv pentru care nimeni nu mai vrea relocare. Trebuie sa permitem vanatoarea, doar asa se reduce populatia de ursi.

Ziare.com: Tocmai ce a anuntat ministrul Mediului, Tanczos Barna, ca animalele vor putea fi impuscate numai de personalul tehnic al asociatiilor de vanatoare care depun solicitarea.

Ovidiu Ionescu: Si daca ei nu vor sa vaneze, ce facem? Ei vor face o petitie in care vor spune: noi prindem ursi, sa-i dati la organizatiile neguvernamentale care urla. Noi ii prindem si vi-i dam. Ii prindem si vi-i aducem la Bucuresti, la Viena pe unde sta Gabriel Paun (coordonatorul Asociatiei Agent Green - n.r.). Sunt ocoale in care oamenii nu mai vor sa mearga in padure de frica. Pentru ca i-au alergat ursii pe toti, i-au ranit pe unii, i-au bagat in spital. Sunt acum ursoaicele cu pui mici, e plina padurea de ursi. Daca nu dau drumul la vanatoare, nu vad solutia. Sa stiti ca lumea isi face dreptate singura. Bine, nu dati drumul la vanatoare, cei de la ocoale nu mai protejaza, atunci lumea isi face dreptate singura. Daca mie imi vine in casa un urs n-o sa accept asta, o sa fac ceva sa nu mai vina.

Ziare.com: Oamenii care locuiesc in zonele cu populatie mare de ursi si-au luat masuri, si-au pus inclusiv garduri electrice.

Ovidiu Ionescu: Au trecut si peste garduri electrice. Oamenii isi iau alte masuri de-acum. Sunt multe solutii. In Romania exista antigel pe piata. Acum la crasma in Harghita si Covasna se discuta despre cum pot sa scape de ursi. Aici am ajuns. O sa-i otraveasca si o sa dispara ursii. Daca asta este solutia dorita de minister, atunci sa finanteze ONG-urile protectioniste sa protejeze ursii. Nu vor face nimic.

Ziare.com: Vanatorii profesionisti ce spun? Ar fi dispusi sa mearga la vanatoare de urs?

Ovidiu Ionescu: Acum in niciun caz, penrtu ca s-a creat asa o stare, toata lumea ii considera criminali. Stiti ce zic? Nu e nicio mare scofala sa impusti un urs si chiar nu ne intereseaza, lasa-i sa-si faca ei de cap, sa faca ce vor, noi nu ne mai bagam.

Ziare.com: Aici ne aflam in momentul de fata? E care pe care?

Ovidiu Ionescu: Uitati ce este in Albania. Nu mai este nimic. Au interzis vanatoarea, au disparut animalele.

Ziare.com: Explicatia care ar fi?

Ovidiu Ionescu: Pai cine sta sa le pazeasca? Pana acum aveai paznicul de vanatoare, aveai seful de grupa, ajutorul de sef de grupa, gospodarul, toti oamenii acestia mergeau pe fondul de vanatoare si daca vedeau ceva anuntau politia sau luau ei masuri. Acolo in Albania au spus gata, oprim pentru trei ani vanatoarea si au disparut toate speciile in aceasta perioada. Toata lumea otravea. Ar fi foarte grav sa ajungem si noi aici.

Ziare.com: Ursul brun si-a schimbat comportamentul in ultimii ani. Care este explicatia?

Ovidiu Ionescu: Daca nu se mai vaneaza, ursului nu ii mai este frica de om. Ursul a venit acum in culturile agricole, in livezi, la stupini. Decat sa te duci in padure sa cauti de mancare, nu e mai bine in lanul de porumb? Decat sa alergi dupa o caprioara, nu prinzi mai repede o oaie sau un porc? Si atunci e normal, ursul este oportunist si daca nu ii mai este frica de om, se duce unde este hrana mai multa.

Ziare.com: Pana la ce varsta traieste un urs sanatos?

Ovidiu Ionescu: In libertate intre 20 si 30 de ani, acestea sunt varstele pe care le atinge. Cel mai batran pe care l-am determinat noi ca varsta a fost de 28 de ani, dar marea majoritatea traieste pana pe la 20 de ani.

"Noroc ca se mai omoara masculii intre ei"

Ziare.com: Si in situatia asta unde ajungem cu populatia de ursi?

Ovidiu Ionescu: Noroc ca se mai omoara masculii intre ei. Pentru ca e densitata foarte mare, masculii omoara un numar foarte mare de pui pentru ca altfel aveam o explozie fantastica. In momentul de fata ursoaicele cu pui trebuie sa se fereasca de masculi si coboara spre localitati, spre culturile agricole, acolo unde masculii mari nu prea vin.

Ziare.com: Aceast sa fie explicatia pentru care din ce in ce mai multe ursoaice cu pui au fost zarite in localitati?

Ovidiu Ionescu: Da. Plus ca in localitati dau de hrana, avand hrana mai multa, fac mai multi pui. Avem din ce in ce mai multe cazuri cu 3, 4 si chiar cu 5 pui nu cu 2 cum era normal. Daca sta in padure, face doi pui, daca sta in lanul de porumb, face patru pui. Pentru ca are mancare mult mai usor, iar consumul de energie este mult mai mic si atunci starea de intretinere in toamna este foarte buna. Ursoaica, asa cum are capacitatea sa resoarba embrionii daca nu are suficicenta grasime pentru hibernare sau sa-i creasca, asa are si capacitatea sa creasca si un numar mai mare de pui atunci cand are grasime pe ea.

Ziare.com: Care este zona cu cea mai mare densitate de ursi din Romania?

Ovidiu Ionescu: Harghita-Covasna-Brasov si Mures. Sunt si in Moldova, dar nu asa de multi. Bacau are o populatie destul de mare si Vrancea, dar densitatea nu este atat de mare ca in zona Harghita.

Ziare.com: In zona Harghita-Covasna cate exemplare de urs sunt?

Ovidiu Ionescu: Cam 2.000 de exemplare, mai sunt vreo 900 in Brasov, deci deja sunt vreo 3.000 de exemplare in trei judete. Si Prahova a avut multi, dar la Sinaia oamenii au inceput sa-i otraveasca.

Ziare.com: Este o informatie sigura?

Ovidiu Ionescu: Nu pot sa o confirm pentru ca nu am date certe, dar din informatiile pe care le-am primit de acolo, au cam inceput sa dispara ursii. Daca inainte veneau 20, 25 de ursi la gunoaie, acum nu prea mai exista.

Ziare.com: Oamenii pun invazia ursilor si pe taierile de padure din ultimii ani. Cat este de reala informatia?

Ovidiu Ionescu: Este o prostie imensa. Acolo unde se taie o padure, acolo creste mur, zmeur, deci hrana pentru urs si pentru celelalte animale. Cand nu se taie, atunci nu e mancare pentru ursi. Intr-o padure de molid, pe jos nu sunt decat ace de molid, nimic altceva din ceea ce ar putea sa manance ursul. Daca luam informatiile specialistilor si de la Forest Watch, de la Google Earth si de la Institutul National in Silvicultura, suprafata padurii a crescut din anii '90 pana acum. Nu vorbim despre ceea ce se spune in mass media, vorbim despre ceea ce este in realitate.

Ziare.com: In concluzie, spuneti ca vanatoarea controlata este singura solutie?

Ovidiu Ionescu: Daca nu, oamenii isi fac dreptate singuri.

UPDATE Urs lovit de mașină pe un drum din județul Sibiu. Animalul a murit în urma impactului
UPDATE Urs lovit de mașină pe un drum din județul Sibiu. Animalul a murit în urma impactului
Autorităţile din Sibiu intervin, duminică seară, după ce o maşină a lovit un urs, în localitatea Arpaşu de Jos. UPDAE 23.58 Pe DN 1, în afara localităţii Arpaşu de Jos, un...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#urs, #padure, #vanatoare ursi Romania, #ministrul Mediului, #Arthur, #cinegetic, #profesor universitar , #stiri sociale