INTERVIU Dezvaluirile medicului epidemiolog Beatrice Mahler: "Sase din zece pacienti decedeaza la Terapie Intensiva"

Vineri, 09 Octombrie 2020, ora 00:01
16678 citiri
INTERVIU Dezvaluirile medicului epidemiolog Beatrice Mahler: "Sase din zece pacienti decedeaza la Terapie Intensiva"
Dr. Beatrice Mahler este managerul Institutului "Marius Nasta" din Bucuresti FOTO: captura DIGI 24

Numarul mare de infectari cu noul coronavirus raportat de autoritati in ultimele zile ii ingrijoreaza pe experti. Medicii spun ca exista o presiune pe sistemul medical deoarece numarul de paturi ramane constant pentru media in crestere de pacienti.

Despre evolutia cazurilor de coronavirus din aceasta luna in Romania si despre problemele pe care le intampina medicii in lupta cu noul coronavirus am discutat cu medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta" din Bucuresti.

Ziare.com: Cum credeti ca va evolua pandemia de coronavirus in luna octombrie. Va mai creste numarul infectiilor?

Dr. Beatrice Mahler: Am fi foarte fericiti daca spre sfarsitul lunii se va stabiliza numarul cazurilor. Cel mai probabil vom mai avea cresteri in urmatoarele zile, pana la jumatatea lunii octombrie. Din pacate, noi nu ne-am asteptat sa avem acest numar mare de cazuri atat de devreme, in aceasta toamana. Ne asteptam sa creasca undeva dupa jumatatea lunii octombrie, insa, iata, numarul a trecut de 3.000 inca din aceste zile.

Ziare.com: Care este cea mai grava problema din sistemul medical, in acest moment?

Dr. Beatrice Mahler: Infrastructura. Este necesara o reoraganizare in asa fel incat sa avem peste tot circuite separate covid-nonCovid. Apoi, vorbim despre personal insuficient. Numarul de asistenti medicali si medici trebuie sa fie mai mare pentru un pacient Covid. Schema de personal trebuie cu siguranta modificata astfel incat timpul petrecut in echipamentul de protectie sa nu depaseasca sase ore. Nu a crescut numai numarul zilnic, ci si cel al pacientilor care au neaparat nevoie de internare.

Ziare.com: Sunt obositi medicii? Unii spun ca lucreaza de la inceputul pandemiei. S-au putut lua concedii, zile libere?

Dr. Beatrice Mahler: Trebuie sa recunoastem cu totii ca, din fericire, in aceasta vara am putut sa ne luam si concedii de odihna, chiar daca nu chiar toata perioada pe care ne-o doream.

Ziare.com: Avand in vedere situatia actuala, credeti ca s-ar impune o revenire la starea de urgenta, in Romania?

Dr. Beatrice Mahler: Starea de urgenta nu ar aduce numai beneficii, ci ar aduce si o problema asupra sistemului medical. Impunerea restrictiilor ar trebui sa se faca in unele teritorii unde incidenta este foarte mare. Cand prin respectarea regulilor putem sa reducem numarul de cazuri, cred ca trebuie sa o facem. Nu cred ca revenirea la o stare de urgenta generala ar aduce beneficii sistemului medical.

Ziare.com: Urmeaza si sezonul gripal. Cum vom face fata dublelor infectari?

Dr. Beatrice Mahler: Presiunea cea mai mare va fi pe sistemul de sanatate. Nu suntem inca in sezonul gripal, insa trebuie avut in vedere ca pacientii care au doua infectii virale au nevoie de o atentie sporita. Si daca pentru gripa avem tratament antiviral tintit, pentru coronavirus nu exista.

Ziare.com:. Credeti ca aceasta crestere alarmanta este influentata si de inceperea anului scolar?

Dr. Beatrice Mahler: Problema imbolnavirilor nu se pune in mediul controlat, ci in afara acestuia. Adica nu ne imbolnavim in scoala, ci la poarta scolii. Din acest motiv este salutara initiativa autoritatilor care au impus purtarea mastii in jurul scolilor.

Ziare.com: Ce se intampla la ATI? Tot mai multi pacienti ajung in aceste sectii.

Dr. Beatrice Mahler: Azi, la "Marius Nasta" erau ocupate toate paturile de la ATI.

Rata de mortalitate este mare in ATI. Sase din zece pacienti decedeaza.

In Institutul "Marius Nasta" nu sunt tratati doar pacientii cu noul coronavirus, ci si cei care sufera de cancer pulmonar sau tuberculoza. Din pacate cei care se prezinta in ATI sunt in stare grava. Unii au amanat venirea la spital de frica. Le este frica sa nu se contamineze de la vreun pacient infectat. Au crezut ca lucrurile se vor mai calma. Insa nu s-a intamplat asa. In prezent, numarul de pacienti non-Covid care se poate interna este mic. Pacientii care ajung in spitale ajung cu forma grava de boala. Pacientii trebuie sa stie ca circuitele sunt foarte stricte, astfel incat riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este minim. Este mai mare riscul sa te infectezi intr-un loc public, unde nu porti distanta si masca, decat intr-un spital.

Ziare.com: Cum stam la stocurile de Remdesivir? La Marius Nasta mai este acest medicament?

Dr. Beatrice Mahler: Da. Azi avem Remdisivir. La Marius Nasta s-a refacut stocul si sper in continuare sa avem acces la o medicatie cat mai buna.

Joi, autoritatile sanitare din Romania au anuntat ca s-a depasit numarul de 3.000 de cazuri noi inregistrate la 24 de ore. 44 de oameni au murit, iar la ATI sunt internati 607 pacienti.

De la inceputul pandemiei, in Romania, au fost confirmate 145.700 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 113.112 pacienti au fost declarati vindecati.

Avertismentul specialistilor: "La copii, evolutia COVID-19 poate fi imprevizibila"

CORONAVIRUS Romania. Situatie critica: a fost depasit pragul de 3.000 de cazuri noi, in 24 de ore. Peste 600 de pacienti sunt la Terapie Intensiva

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#coronavirus, #evolutie, #beatrcie mahler, #marius nasta, #remdisivir , #medici
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Unde e azi hoarda de postaci gagauzi ?