Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Social > religie
A   A   A

Intalnire istorica a ortodoxiei, prima dupa o mie de ani, boicotata de rusi

Intalnire istorica a ortodoxiei, prima dupa o mie de ani, boicotata de rusi
Foto: GOA/Dimitrios Panagos/Patriarhatul Ecumenic al Constantinopolului
Marele Conciliu Ortodox, o reuniune fara precedent in ultimul mileniu, care ar trebui sa parafeze unitatea bisericilor crestine ortodoxe din intreaga lume, s-a deschis duminica in insula Creta (Grecia), dar forta sa este diminuata de mai multe absente, inclusiv de cea rasunatoare a Patriarhului Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, comenteaza agentia France Presse (AFP).

Duminica, de ziua Rusaliilor ortodoxe, Consiliul a inceput cu o liturghie divina celebrata in comun la Heraklion, capitala insulei, de zece intaistatatori ai bisericilor ortodoxe, intre care si patriarhul ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu.

Presedintele grec Prokopis Pavlopoulos a participat la liturghia transmisa in direct de televiziunea de stat ERT, relateaza AFP.
Pregatit timp de peste cincizeci de ani si fara precedent de la schisma istorica din 1054 dintre Roma si Constantinopol, acest mare conciliu vizeaza strangerea randurilor ortodoxiei.

Dar fotografia de familie ramane incompleta si lucrarile care vor continua pana la 27 iunie la Chania (in nord-vestul insulei Creta) vor fi marcate de patru absente. Pe langa Patriarhul Kirill, a carui Biserica Rusa are greutate demografica pentru jumatate din comunitatea ortodoxa, avand numai ea singura aproape 130 de milioane de membri, sunt, de asemenea, absenti intaistatatorii bisericilor ortodoxe din Antiohia, Bulgaria si Georgia.

Lovitura este dura pentru cei care au inspirat aceasta reuniune, Patriarhul Bartolomeu fiind unul dintre initiatori, influenta sa fiind contestata de ani de zile de catre biserica rusa, noteaza AFP.
Cei absenti au declarat in ultimul moment ca nu vor participa, invocand probleme de esenta procedurala, in ciuda acordului pe care si l-au dat la inceput pentru sustinerea reuniunii.

"Unitatea Ortodoxiei este buna pentru noi toti. Cei absenti vor fi cei care pierd", a comentat Nikos Kotzias, ministrul de externe al Greciei, tara in care ortodoxia este calificata de Constitutie drept "religie dominanta".

Papa Francisc, in rugaciunea sa de duminica dupa-amiaza de la Bazilica Sfantul Petru din Vatican, s-a rugat pentru marele conciliu ortodox.

"Sa ne unim cu fratii nostri ortodocsi, invocand Duhul Sfant sa ajute cu darurile sale pe Patriarhii, arhiepiscopii si episcopii adunati in conciliu", a spus Papa Francisc inainte de a rosti "Ave Maria" in limba italiana.
"Acest conciliu mare si sfant va purta mesajul de unitate", a spus, la randul sau, Patriarhul Bartolomeu, in insula Creta, citat de media internationala.

Biserica ortodoxa este estimata la nivel mondial la aproximativ 250 de milioane de credinciosi, mentioneaza AFP.

Participantii la conciliu, sute de episcopi si de consilieri, trebuie sa valideze sase documente consensuale, sa actualizeze marturia ortodoxa, sa faca mai cunoscuta vocea acestei biserici crestine si sa gestioneze relatiile cu restul lumii crestine.

Un mesaj final va fi emis la incheierea lucrarilor conciliului, mai noteaza AFP.
Facebook ShareTweet
 Luni, 20 Iunie 2016, ora 08:54

 Articol citit de 8559 ori

Citeste si: