Institutul National de Statistica: Romania are peste cinci milioane de pensionari, cu o pensie medie de 1.436 de lei

Vineri, 11 Septembrie 2020, ora 10:11
3740 citiri
Institutul National de Statistica: Romania are peste cinci milioane de pensionari, cu o pensie medie de 1.436 de lei
FOTO Pixabay

Numarul mediu de pensionari inregistrat in Romania la nivelul trimestrului II a fost de 5,132 milioane de persoane, in scadere cu o mie persoane fata de trimestrul precedent, iar pensia medie lunara a ajuns la 1.436 de lei, in crestere cu 0,9% fata de trimestrul precedent, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate joi.

Numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4,676 milioane de persoane, in crestere cu 6.000 de persoane fata de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.380 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 51% (comparativ cu 50,8% in trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum, a fost de 100,1%.

In trimestrul II al anului in curs, comparativ cu trimestrul II din 2019, numarul mediu de pensionari a scazut cu 27.000 de persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a crescut cu 6.000 de persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 16,3% fiecare.

Datele INS arata ca, in trimestrul II, comparativ cu trimestrul I din 2020, numarul mediu de pensionari a fost in scadere cu 1.000 de persoane fata de trimestrul precedent, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost in crestere cu 6.000 de persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat a crescut fata de trimestrul precedent, cu 0,9% si respectiv cu 0,4%.

Conform sursei citate, in trimestrul II, pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 91,1% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (78,2%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,1%.

Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10; acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Bucuresti, la 16 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, 15 la 10 in judetele Giurgiu si Vaslui si 14 la 10 in judetele Botosani si Calarasi.

Potrivit INS, pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 736 de lei (1.098 lei in judetul Botosani, 1.105 lei in judetul Giurgiu, 1.122 lei in judetul Vrancea fata de 1.834 lei in judetul Hunedoara, 1.743 lei in Bucuresti si 1.639 lei in judetul Brasov).

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala), in trimestrul II 2020, a fost de 961.400 persoane, din care: 803.300 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 17,2% din totalul pensionarilor din aceasta categorie; 154.800 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 57,5% din totalul acestora; 3.300 de persoane din sistemul militar, reprezentand 1,8% din totalul acestei categorii.

Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
#pensionari, #statistica, #Romania , #romani