Cinci orașe în procedură de infringement din cauza poluării. Ministrul Mediului vrea să găsească vinovații

Luni, 25 Octombrie 2021, ora 21:39
4444 citiri
Cinci orașe în procedură de infringement din cauza poluării. Ministrul Mediului vrea să găsească vinovații
Cluj-Napoca, printre orașele aflate în această situație FOTO Unspalsh

Guvernul nu va admite ca toţi cetăţenii României să plătească, din bugetul de stat, eventuale sancţiuni pecuniare, din cauza unei autorităţi care nu şi-a făcut treaba în ceea ce priveşte calitatea aerului, a declarat luni, ministrul Mediului, Barna Tanczos, într-o videoconferinţă cu primarii oraşelor care se află în procedură de infringement, respectiv Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Timişoara.

"Ne aflăm de ani de zile în această procedură de infringement din cauza lipsei de acţiune, atât la nivel central, dar mai ales la nivel local. Cred că vremea vorbelor şi a promisiunilor a trecut şi e timpul să trecem la fapte. Guvernul nu va admite ca toţi cetăţenii României să plătească, din Bugetul de Stat, eventuale sancţiuni pecuniare, din cauza unei autorităţi care nu şi-a făcut treaba. Vă garantez că vom găsi soluţii pentru a ne îndrepta împotriva vinovaţilor. Vă mulţumesc celor care sunteţi cu adevărat implicaţi şi unde rezultatele deja se văd, dar avem nevoie de eforturi mai intense. Venim alături de dumneavoastră cu întreaga noastră expertiză şi cu tot sprijinul pentru a îmbunătăţi calitatea mediului şi a vieţii în oraşele din România", a declarat Tanczos, potrivit paginii de Facebook a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

La videoconferinţă a participat şi secretarul de stat Ionuţ Sorin Banciu.

Discuţiile s-au concentrat în jurul problemelor legate de calitatea aerului care vor apărea în marile oraşe odată cu începerea sezonului rece şi punerea în funcţiune sistemelor de termoficare din aceste aglomerări urbane.

"Regret că tocmai Bucureştiul nu are reprezentare la nivel de Primar General la această întâlnire importantă despre calitatea aerului în marile oraşe în sezonul rece. Cu atât mai mult cu cât Bucureştiul stă cel mai prost la acest capitol, iar pe PM10 şi pe NOX, nu am avansat deloc şi suntem deja cu sentinţă de obligare la anumite măsuri care nu au fost luate la timp şi la care Capitala nu s-a conformat. Este posibil să fim penalizaţi de Comisia Europeană. Dar avem şi oraşe cu rezultate foarte bune, cum e cazul municipiului Cluj-Napoca, unde Planul Integrat pentru Calitatea Aerului a fost aprobat, s-au luat şi măsuri şi se văd deja primele semne de reducere a poluării. Acolo lucrurile merg în direcţia bună, dar este nevoie în continuare de eforturi susţinute. Constatăm astfel că măsurile care sunt gândite pe termen mediu şi lung şi sunt puse în practică aduc rezultate foarte bune, reflectate în cifrele măsurătorilor pe calitatea aerului", a declarat ministrul Mediului.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a amintit câteva dintre măsurile luate pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din oraş: reducerea numărului de benzi de circulaţie din zona centrală şi înlocuirea acestora cu linii de transport în comun sau pistă de biciclete, achiziţia de mijloace de transport public electrice, reducerea cu 50% a taxelor pentru clădirile verzi, peste 200 de hectare de parcuri care sunt în diverse faze de finanţare şi realizare. De asemenea, edilul a amintit de #VinereaVerde, iniţiativă la care au aderat foarte mulţi clujeni, precum şi de proiectul de pietonalizare completă a zonei centrale.

La rândul său, Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, a arătat că din monitorizările privind calitatea aerului, nu au mai fost depăşiri în anul în curs sau nu au mai fost depăşiri peste pragul limită. În ceea ce priveşte planul privind calitatea aerului, acesta este aprobat, edilul subliniind măsurile care au fost luate sau urmează a fi implementate: achiziţia parcului de vehicule electrice-autobuze şi tramvaie, introducerea de benzi unice pentru transportul public, construirea pistelor pentru biciclete. Mihai Chirica a declarat că au venit deja primele 12 tramvaie, urmează să vină alte 6 până la sfârşitul acestui an, iar până la finalul anului viitor, va fi completată diferenţa până la 32. Autobuzele electrice vor fi livrate începând cu anul 2022. Totodată, administraţia locală ieşeană a investit în spaţii verzi, s-a reuşit reactivarea unor spaţii din jurul blocurilor, precum şi modernizarea CET-urilor pentru reducerea emisiilor de azot.

Ministrul de resort şi-a arătat îngrijorarea că pe timpul anotimpului rece calitatea aerului va fi afectată din nou: "Eu sunt îngrijorat de această valoare medie anuală de 37 de micrograme, faţă de 40 limita maximă admisă. Vine perioada de iarnă, se dă drumul la centralele termice din apartamente şi, inevitabil, aceste valori vor creşte. Chiar dacă în perioada de vară nu au fost probleme, vin două luni care vor ridica valoarea, inclusiv la nivelul Iaşului", a subliniat oficialul citat.

Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a subliniat măsurile luate pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din oraş şi combaterea poluării: parc de 84 mijloace de transport ecologice, se lucrează la achiziţia de noi mijloace de transport electrice şi la extinderea reţelei de troleibuze, două trasee de biciclete în fază de implementare, care introduc şi primele staţii de bike sharing. De asemenea, edilul a amintit de proiectul de implementare a benzilor dedicate în oraş pe axele principale, dar şi de studiul de fezabilitate pentru introducerea garniturilor pentru operarea trenului metropolitan. Municipalitatea braşoveană lucrează la un Master Plan pentru infrastructura velo, astfel încât toate cartierele să fie interconectate prin infrastructură ciclabilă. Se lucrează, totodată, la infrastructura de staţii de reîncăcare pentru maşinile electrice, dar şi la amenajarea de noi parcuri, la identificarea unor terenuri pentru amenajarea altor parcuri şi spaţii verzi.

La rândul său, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a menţionat faptul că în august a fost încheiat contractul pentru elaborarea PICA, iar la începutul lunii septembrie a fost constituită Comisia Tehnică. Se lucrează la măsuri pentru planul pe NOX. Printre măsurile aplicate până în prezent, în Timişoara, se numără 16 staţii de încărcare prin programul AFM, până la sfârşitul anului; se lucrează la mai multe proiecte pentru benzi dedicate transportului în comun; există, de asemenea, trei proiecte mari pentru refacerea infrastructurii pistelor de biciclete şi a şinelor de tramvai; se lucrează la 2 proiecte mari pentru parcuri şi împăduriri, la marginea oraşului; de asemenea, este în derulare proiectul pentru achiziţionarea de autobuze electrice, în două zile va ajunge primul autobuz de acest fel, în oraş.

Referitor la subiectul poluării centralelor de apartament, edilul a subliniat că în Timişoara există un sistem de termoficare centralizat şi este nevoie de o strategie naţională pentru viitorul termoficării în România solicitând MMAP implicarea alături de Ministerul Energiei în problema termoficării. În Timişoara, 30% din noxe sunt produse de traficul greu, care se va diminua odată cu finalizarea centurii ocolitoare.

În context, ministrul Barna Tanczos s-a arătat nemulţumit de lipsa măsurilor şi a eforturilor pentru elaborarea PICA în cazul Timişoarei şi i-a propus edilului Dominic Fritz o nouă întâlnire săptămâna viitoare, alături de direcţia tehnică de specialitate din cadrul MMAP şi specialiştii din cadrul Primăriei care lucrează pe PICA. Scopul întâlnirii este identificarea unui set minim de măsuri imediate, ca un prim pas în implementarea unor soluţii de reducere a emisiilor de NOX.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#poluare Bucuresti, #aer, #mediu , #stiri sociale