Numărul infectărilor noi scade în România, dar autoritățile au un „coș” plin de cazuri nealocate din Valul 4

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 13:54
3370 citiri
Numărul infectărilor noi scade în România, dar autoritățile au un „coș” plin de cazuri nealocate din Valul 4
România a „moștenit” din valul 4 peste 11.000 de cazuri nealocate, care vor fi raportate în perioada următoatre. FOTO: Pixabay.com

11.111 cazuri COVID-19 nealocate pe județe au rămas în statisticile autorităților sanitare într-o perioadă în care numărul de infectări noi este în scădere, ajungând, joi, 2 decembrie, la 1.149 de îmbolnăviri în 24 de ore. „Coșul” plin cu aceste cazuri nealocate e de natură să distorsioneze statistica oficială, deoarece, la un moment dat, vor fi raportate cazuri din trecut la „infectări pe județe” și, implict, la „infectări noi”.

Autoritățile sanitare vor fi nevoite să introducă în noile bilanțuri zilnice raportarea acestor cazuri rămase neconfirmate de DSP-uri din Valul 4.

Un număr de 1.149 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 a fost raportat, joi, în ulimele 24 de ore, numărul total al bolnavilor COVID-19 înregistrat de la începutul pandemiei ajungând la 1.781.957.

În ultima zi au fost raportate 58 de decese, dintre care 8 anterioare intervalului de referință (01-02 decembrie), așa încât cifra deceselor se ridică la 66.

Această situație – care presupune includerea unor cazuri înregistrate în trecut, dar neconfirmate – se va repeta și în cazul îmbolnăvirilor COVID la zi, pe măsură ce „coșul” de infectări nealocate se va „goli” în urma anchetelor DSP-urilor.

Iată cum a evoluat numărul cazurilor nealocate:

  • 30 noiembrie – 11.233
  • 20 noiembrie – 12.122
  • 10 noiembrie – 15.040
  • 1 noiembrie – 19.203
  • 20 octombrie – 23.344
  • 10 octombrie – 17.711
  • 1 octombrie – 11.003
  • 15 septembrie – 2.441
  • 1 septembrie – 1.778
  • 15 august – 1.014
  • 1 august – 646
  • 1 iulie – 412

„Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate”, preciziează GCS.

În schimb, cercetătorul Octavian Jurma spune că acesta este un sistem care produce ceaţă statistică şi corupe datele zilnice, dar păstrează totalul general corect.

„E ca şi cum un bancher ar lua şi ar adauga bani în fiecare zi din depozitele celor 42 de clienţi ştiind că la un eventual control poate să arate că banii lipsă sunt în seiful băncii şi îi va pune la loc când are timp să îi numere. Avantajul acestui sistem este că lucrezi cu banii clientului, dar niciodată nu eşti pe minus, deci nu poţi fi acuzat de furt”, explica Octavian Jurma într-un articol publicat pe Republica.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#coronavirus Romania, #infectari noi, #cazuri COVID 19 Romania , #coronavirus