Indemnizatiile pentru mame: Vezi ce conditii sunt in alte tari europene

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 15:31
9078 citiri
Indemnizatiile pentru mame: Vezi ce conditii sunt in alte tari europene
Foto: TVR

Indemnizatia pentru mame si concediul maternal imbraca forme extrem de variate in tarile europene, atat ca si cuantum cat si ca perioada in care mamicile sau tatii sunt lasati, sau chiar obligati, sa stea acasa cu bebelusii.

Premierul Emil Boc a anuntat luni ca Executivul a decis ca perioada de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului va fi redusa, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fara sa fie afectata valoarea indemnizatiei.

Premierul a precizat ca modificarile nu vor fi aplicate si beneficiarilor actuali, iar mamele care se vor intoarce la munca vor primi o prima de intoarcere de 500 de lei si vor putea opta pentru concediu fara plata pentru urmatorul an.

Modificarile anuntate de premier le nemultumesc pe mamicile din Romania care continua sa ameninte cu proteste. In acest context, jurnalistii de la Gandul prezinta un tablou general al situatiei concediului maternal si indemnizatiilor pentru cresterea copilului in celelalte tari europene.

* Austria - primele 16 saptamani sunt remunerate cu 100%, apoi concediul poate dura intre 1 si 3 ani; procentul din salariu scade odata cu cresterea duratei, dar se ajunge la o indemnizatie medie de 436 euro pentru durata maxima.

* Belgia - 15 saptamani, din care primele 30 de zile sunt remunerate cu 82% din salariu, respectiv 75% ulterior.

* Bulgaria - un an de concediu cu 100% din salariu, urmat de un al doilea an in care se ofera salariul minim pe economie; tatii sau bunicii pot primi concediu in locul mamei, daca aceasta decide sa se intoarca la lucru; mama are la dispozitie si sase luni de concediu fara plata, la care poate apela pana la implinirea varstei de opt ani a copilului

* Cehia - 28 de saptamani, cu 70% din salariu; concediul de crestere a copilului se poate lua pana la varsta de patru ani a acestuia, cand indemnizatia lunara scade sub echivalentul a 200 euro.

* Danemarca - 52 de saptamani, dintre care 18 obligatorii pentru mama si 2 pentru tata, timp in care remuneratia este egala cu 100% din salariu.

* Estonia - se ofera 140 de zile (sau 154 in caz de nastere multipla sau cu complicatii), cu plata a 100% din salariu; apoi 3 ani de concediu fara plata.

* Franta - 16 saptamani (100%), crescute la 26 de saptamani (cu aceeasi indemnizatie) pentu mamele aflate la al treilea copil; pana la varsta de doi ani, parintii pot primi impreuna 104 de saptamani libere fara plata.

* Germania - 14 saptamani (100%), urmate de 12-14 luni cu 67% din salariu, daca procentul nu depaseste 1.800 euro pe luna.

* Italia - 22 de saptamani (80%), urmate de un total de maximum 44 de saptamani de concediu fara plata pentru ambii parinti.

* Norvegia - 56 de saptamani (80%) sau 46 (80%)

* Olanda - 16 saptamani (100%), cu alte 26 de saptamani fara plata.

* Polonia - 16-18 saptamani (100%)

* Regatul Unit - 52 de saptamani, dintre care primele 6 cu 90% din salariu, iar urmatoarele cu o indemnizatie fixa de 123,06 lire pe saptamana.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#concendiu maternal Europa, #indemnizatii mame, #facilitati mame tari europene , #indemnizatie mame