Indemnizatia pentru mame: Cate persoane iau 1.000 de lei pe luna de la stat, dupa ce au cotizat foarte putin sau chiar deloc

Marti, 20 Septembrie 2016, ora 08:38
34084 citiri
Indemnizatia pentru mame: Cate persoane iau 1.000 de lei pe luna de la stat, dupa ce au cotizat foarte putin sau chiar deloc
Foto: Arhiva Pixabay

Cea mai mare indemnizatie pentru cresterea copilului a fost titlu de breaking news in presa noastra si subiect al unor controale, insa care e situatia la polul opus? Cate persoane au primit bani de la stat, cu toate ca nu au cotizat deloc sau foarte putin?

La inceputul lunii, Ministerul Muncii, condus de Dragos Pislaru, atragea atentia ca exista un dezechilibru in ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului.

Astfel, 242 de beneficiari (adica doar 0,17% din numarul total) primesc circa o treime din bugetul alocat.

Cea mai mare suma primita sub forma de indemnizatie pentru cresterea copilului a fost - din iulie incoace, adica de cand au intrat in vigoare noile prevederi - de 160.000 de lei/luna, incasata de o persoana din Sibiu. E vorba de o multime de bani, asa ca autoritatile au intrat pe fir, iar platile au fost suspendate pana cand Fiscul termina de verificat provenienta veniturilor, evident substantiale.

Potrivit datelor oficiale, beneficiarul a avut un castig impozabil de 187.158 de lei/luna.

Pe locul al doilea s-a aflat un bucurestean, care a primit o indemnizatie de 94.168 de lei, urmat de un parinte din Constanta, cu 56.132 de lei pe luna. Impreuna, cele trei persoane au primit lunar 310.300 de lei.

In aceste conditii, Ziare.com a vrut sa afle care e situatia la polul opus si am vrut sa stim cate persoane au primit indemnizatia minima, de 1.063 de lei, care e acordata si unor persoane fara venituri, dar si unora care castiga foarte putin si cotizeaza si mai putin.

"Numarul celor care beneficiaza de indemnizatia minima de 1.063 de lei era la nivelul lunii iulie de 95.060 de persoane", ne-au transmis reprezentantii Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala. In total, e vorba de 101.048.780 de lei.

In total, la nivel national, se afla in plata un numar de 142.990 de dosare (din care 129.226 femei si 13.764 barbati).

Reamintim ca indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata (adica nu poti primi mai putin de 1.063 de lei).

De asemenea, de indemnizatie mai beneficiaza si cei care s-au aflat in una din situatiile asimilate, conform art. 2 alin (5) din OUG nr. 111/2016, inclusiv studentii si elevii care nu au realizat venituri si carora li se acorda tot indemnizatia minima, adica 1.063 de lei.

Totodata, "persoanele care au avut salariul minim pe economie sau au beneficiat de indemnizatia de somaj etc. si care au avut venituri pentru care procentul de 85% este mai mic de 1.063 de lei primesc tot indemnizatia minima", dupa cum ne-au mai precizat reprezentantii Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#indemnizatie minima crestere copil, #indemnizatie crestere copil, #indemnizatie mame Romania , #indemnizatie mame