In Romania este sarbatorita azi Ziua tatalui

Duminica, 10 Mai 2020, ora 09:31
8770 citiri
In Romania este sarbatorita azi Ziua tatalui
Foto: Arhiva Pixabay

Ziua tatalui este sarbatorita in Romania in cea de-a doua duminica a lunii mai, respectiv la 10 mai 2020.

Initiativa marcarii, in Romania, distinct, a unei Zile a mamei si a unei Zile a tatalui a apartinut Aliantei Antidiscriminare a Tuturor Taticilor (TATA) si unui grup de sapte parlamentari romani.

Ziua Mamei a fost sarbatorita cu o saptamana inaintea Zilei Tatalui, adica in prima duminica a lunii mai.

Cele doua zile, atat cea pentru celebrarea mamei cat si cea dedicata tatalui, au fost propuse spre a fi sarbatorite in luna mai, tinand cont de faptul ca Organizatia Natiunilor Unite a instituit data de 15 mai ca Zi internationala a familiilor, dar si de sarbatorirea Zilei copilului la 1 iunie. Astfel, trei saptamani consecutive sunt marcate de sarbatori dedicate copiilor, parintilor si familiei.

Propunerea legislativa pentru instituirea acestor doua zile a fost adoptata de Senat, la 9 iunie 2009, si de Camera Deputatilor, la 29 septembrie 2009, Legea nr. 319/2009 fiind promulgata la 13 octombrie 2009.

Pana in acel an, Romania fusese printre putinele state care nu avea o astfel de traditie in mod oficial, iar prin instituirea Zilei tatalui, este evidentiat rolul jucat de tata in viata copilului sau, in familie, dar si in societate.

Marcarea distincta a Zilei mamei si a cea a tatalui ajuta la recunoasterea contributiei individuale a fiecaruia dintre ei la viata de familie si la construirea societatii in general, confirmand, in acelasi timp, perfecta egalitate in drepturi a celor doi parinti, si promovand, totodata, modele pozitive in societate, parinti responsabili, implicati in cresterea si educarea copiilor.

Ziua tatalui este sarbatorita in jurul lumii la date diferite, neexistand o traditie bine conturata in jurul unei zile anume. Zilele tatalui recunoscute oficial variaza de la tara la tara, potrivit site-ului https://www.timeanddate.com/.

Astfel, in Canada, Marea Britanie si SUA este marcata in cea de-a treia duminica a lunii iunie; in Australia si Noua Zeelanda - in prima duminica din septembrie; in Brazilia - in cea de-a doua duminica din august.

Fiind o sarbatoare relativ moderna, traditiile privind celebrarea ei difera nu doar de la o tara la alta, ci si de la o comunitate la alta sau chiar de la o familie la alta.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Ziua Tatalui Romania , #sarbatoare