In loc de spitale, sa ridicam catedrale

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 12 August 2016, ora 18:08
15610 citiri
In loc de spitale, sa ridicam catedrale

Multe dintre marile catedrale ale Occidentului crestin au fost ridicate in zeci sau chiar sute de ani, vezi Notre-Dame din Paris sau Domul din Milano care a inceput sa fie construit in 1386 si a fost finalizat abia in 1762.

La Sagrada Familia din Barcelona se lucreaza de mai bine de 100 de ani si lucrarile sunt departe de a se fi incheiat, ultimul termen anuntat pentru finalizarea bisericii fiind 2026.

Doar Preafericitul Daniel, seful BOR, si-a propus si pare ca se va tine de cuvant sa termine uriasa Catedrala a Mantuirii Neamului in 2018.

Incepute in 2011, lucrarile la mareata catedrala au inghitit pana acum peste 25 de milioane de euro, jumatate din suma fiind direct de la stat.

Dupa estimarile BOR, costul total al constructiei va depasi 80 de milioane de euro. Deci cea mai mare parte a banilor urmeaza ca abia de acum sa fie stransa, daca Preafericitul si-a propus cu adevarat sa o inaugureze atunci.

In loc sa se inspire din istoria marilor catedrale europene in randul carora vrea sa introduca si Romania prin aceasta Catedrala a Mantuirii Neamului, care in opinia mea aduce mai mult cu un mall pentru pelerinaj ortodox decat cu un lacas sfant, Preafericitul a inceput colecta publica pe la institutiile statului unde au venit oameni noi alesi.

A avut succes la Primaria Sectorului 1, dar acolo cele 10 milioane de lei nu au fost date inca, pentru ca s-a opus consiliul, in ciuda dorintei primarului PSD Daniel Tudorache. Consilierii social democrati nu au renuntat insa la idee si merg inainte cu proiectul.

Exemplul de la Primaria Sectorului 1 e cu atat mai interesant cu cat acelasi primar Tudorache refuzase cu cateva zile inainte sa dea bani de la buget pentru Spitalul de Arsi, a carui sectie de terapie intensiva a si fost inchisa din cauza conditiilor improprii de functionare.

Cum Spitalul de Arsi se afla in Sectorul 1 al Capitalei, dar Catedrala Neamului nu, ramane de apreciat forta de convingere a Preafericitului Daniel si iubirea sincera si crestineasca a noii generatii de social democrati fata de cele sfinte.

Dar in asteptarea celor 10 milioane de la Sectorul 1, Catedrala Mantuirii Neamului a primit 15 milioane de la Primaria Capitalei, dupa ce CGMB a aprobat propunerea primarului Gabriela Firea. Despre planul de investitii in spitalele din Capitala primarul Firea spune ca "e mult mai ambitios decat alocarea a 3 milioane de euro, ca in cazul catedralei".

Ce sperie cel mai mult in declaratia noului primar al Capitalei, dupa parerea mea, e tocmai acest "ambitios" rostit in momentul in care spre catedrala pleaca 15 milioane de lei si se pregatesc alte 10, dar catre spitalele care stau sa se prabuseasca si au nevoie de investitii urgente, asa cum e cazul Spitalului de Arsi, zboara doar procurorii care sa investigheze mortile tot mai bizare si mai frecvente de prin sectii mizere unde pana si peretii s-au diluat de la subfinantare si hotie.

Politica de incurajare si sprijinire constanta a Bisericii Ortodoxe Romane de dupa 1990, prin legi speciale si exceptii de la legi care au acordat un statut extraordinar BOR si prin finantarile directe tot mai mari de la bugetul de stat pentru salariile preotilor si constructia de biserici, a creat paradoxul in care ne aflam acum - avem mai multe biserici construite decat spitale, fie si cel putin renovate.

Cred ca e ca si cum statul si puterea politica ne-ar spune asa: e greu sa imbunatatim sistemul de sanatate astfel incat sa avem o populatie mai sanatoasa, cu o speranta de viata mai mare si cu un nivel de viata ridicat. Nu putem nici macar sa tinem in viata ceea ce am mostenit. Daca nu va putem face mai sanatosi, macar sa avem un frumos sfarsit si o slujba minunata.

Asa ca sustinem si incurajam constructia lacaselor de cult, o afacere care are succes si pentru ca este un model de participare public-privat. Cu o investitie rezonabil mai mica, statul ofera celebrul opium poporului, in loc sa faca eforturi pentru a oferi un model de dezvoltare ceva mai sanatos si prosper.

Asa ar sta lucrurile in teorie. Dar cand privesti la cine ar trebui sa faca o astfel de schimbare, urgenta din toate punctele de vedere, te linistesti instant. E momentul cand, oricat de ironic ar fi, intr-adevar, ramane doar credinta.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#bani catedrala mantuirii neamului, #bani spitale, #Catedrala Mantuirii Neamului bani primarie , #Catedrala Mantuirii Neamului