Cum va fi piața muncii în a două jumătate a anului 2021. Domeniile în care se vor face cele mai multe angajări

Miercuri, 21 Iulie 2021, ora 22:45
4683 citiri
Cum va fi piața muncii în a două jumătate a anului 2021. Domeniile în care se vor face cele mai multe angajări
Munca remote va conta si in a doua jumatate a lui 2021/ FOTO Pixabay

Anul 2021 rămâne un an de cotitură pentru piața muncii din România. La fel ca în prima jumătate a anului, și în toamna acestui an, angajatorii vor preferă să caute oameni cu experiență, dat fiind excedentul de forță de muncă de la noi din țară și numărul mic de locuri de muncă față de anii precedenți.

În a două jumătate a anului cele mai multe angajări se vor face în domenii care au fost cap de afiș și în anii precedenți: IT, Software și Vânzări.

Ce abilități contează

Experiența relevantă pe o poziție anterioară va fi esențială și ceea ce va spori șansele unui candidat de a obține un nou loc de muncă va fi capacitatea acestuia de a se adapta la diversele situații. Flexibilitatea este, de asemenea, un aspect esențial în ochii specialiștilor în recrutare.

"Având în vedere că anul 2020 a fost un an pandemic în condițiile în care multe companii și-au disponibilizat o parte din angajați, care erau mai bine pregătiți, asta înseamnă că piață forței de muncă beneficiază în acest moment de un număr însemnat de persoane care sunt specializate pe anumite arii de activitate sau în anumite domenii industriale. Și atunci angajatorii au tot interesul să meargă să recruteze astfel de persoane pentru că nu mai investesc de acum înainte în pregătirea lor", a declarat pentru Ziare.com Gabriel Chicioreanu, specialist în piață muncii și fondatorul 4Career.

Cum vor evolua salariile

În ceea ce privește salariile, jumătate dintre angajatori consideră că acestea vor rămâne constante în a două jumătate a anului 2021, dar există reticențe cu privire la creșterile salariale. Concret, 47% din companii estimează măriri, în scădere cu 23% față de 2020. Creșterile nu vor depăși însă 10%, arată un raport făcut de Hipo.ro.

Din perspectiva nivelului salarial, cei mai mulți bani se obțin în activitățile de servicii în tehnologia informației, unde leafa ajunge la 7.750 de lei, în medie. Pe locul doi în top sunt salariile din asigurări, cu o medie de 5.300 de lei, iar pe trei salariile din transporturile aeriene, unde media e de 5.200 de lei.

Și în a două parte a anului, munca se va desfășura parțial remote și parțial de la birou.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Metodă simplă, te scapă de pierderea minților: Fără pastile, o acțiune zilnică, dar unii fac nazuri
Metodă simplă, te scapă de pierderea minților: Fără pastile, o acțiune zilnică, dar unii fac nazuri
Un psihiatru cunoscut, dr. Max Pemberton care lucrează pentru National Health Services din Marea Britanie explică cum o metodă simplă te poate scăpa de pierderea minților, o boală gravă....
”Nu mai vreau să muncesc, dar am stomac". Ce îi ajută pe români să meargă înainte
”Nu mai vreau să muncesc, dar am stomac". Ce îi ajută pe români să meargă înainte
Toată lumea a fost afectată de scumpirile din ultima perioadă, mai ales cei care nu au beneficiat de salarii mai mari. Pentru a face față cheltuielilor mulți au renunțat la micile plăceri....
#joburi, #piata muncii, #gabriel chicioreanu, #munca, #medicina, #IT , #stiri sociale