Imunitatea obținută prin boală nu te scapă de o nouă infecție COVID sau de spitalizare. Risc de 5 ori mai mare pentru nevaccinați

Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 04:10
10314 citiri
Imunitatea obținută prin boală nu te scapă de o nouă infecție COVID sau de spitalizare. Risc de 5 ori mai mare pentru nevaccinați
Moderna s-a dovedit a fi cel mai eficient ser în mai multe studii FOTO Pixabay

Vaccinarea este cea mai bună metodă de a preveni formele grave de coronavirus și decesele. Cu toate că trecerea prin boală asigură, de asemenea, un nivel de anticorpi, un studiu recent arată că persoanele nevaccinate au un risc de cinci ori mai mare de a se reinfecta decât cele imunizate.

Concret, studiul a analizat spitalizările raportate în rândul persoanelor de peste 18 ani, care fie au trecut prin boală în urmă cu 90-179 de zile, fie s-au vaccinat. Astfel, specialiștii au descoperit că adulții nevaccinați au avut un risc de reinfectare mai mare de 5,49 de ori decât persoanele vaccinate cu un ser bazat pe ARn mesager (Pfizer sau Moderna), care nu au fost infectate cu coronavirus, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Rezultatele sugerează că protecția indusă de boală este mult mai puțin eficientă comparativ cu cea dobândită prin vaccinare, inclusiv în cazul tulpinii Delta.

Datele au fost colectate de la 189 de spitale, din nouă state. În intervalul 1 ianuarie - 2 septembrie 2021, au fost raportate 201.269 de spitalizări în urma infectării cu coronavirus. 69,4% dintre cazuri au fost în perioade în care vaccinul era deja disponibil pentru toate categoriile populației.

Mai mult, rezultatele arată și că serul Moderna a generat un nivel mai ridicat de protecție decât cel Pfizer.

O altă concluzie este că cei mai mari beneficiari ai protecției oferite de vaccin au fost vârstnicii, mai exact persoanele de peste 65 de ani.

De ce vaccinații nu pot transmite virusul mai mult decât cei trecuți prin boală

S-a vehiculat agresiv ideea că persoanele vaccinate transmit virusul în mai mare măsură decât persoanele care nu s-au imunizat.

Medicul Vasi Rădulescu a explicat de ce, din punct de vedere științific, acest lucru este imposibil. Medicul spune că, pe lângă lipsa simptomelor, care în mod normal favorizează transmiterea, virusul este anihilat instant în corpul unei persoane imunizate, astfel că nu are timp să se replice.

”Cum să transmită vaccinații virusul mai mult decât cei nevaccinați, din moment ce vaccinații fac mai rar boala, fac simptome mai ușoare, se negativează mult mai repede în teste? Cum?

Intră virusul în corp la un om vaccinat, anticorpii acționează rapid, virusul este anihilat. Logic că nu are timp de replicare, adică de înmulțire, că el asta vrea, o gazdă primitoare și călduță în care să facă pui - îi putem numi șoșolici. Cum la vaccinați există apărare bună, nu mai apar mulți șoșolici care să fie expulzați prin aer în procesul respirator (a se citi încărcătură virală).

Și perioada în care vaccinații pot da virusul mai departe e scăzută la doar câte zile, datorită procesului imun.

Boosterul e cu atât mai util -> la cei cu minimum 6 luni de la rapel. Apărarea va fi atât de bună încât toate variabilele discutate scad.

Cu cât avem mai multe persoane vaccinate, cu atât scade replicarea virală, deci și riscul de apariție al unor tulpini noi”, scrie medicul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Documentarul despre "tulburarea neurologică rară" de care suferă Céline Dion va fi difuzat de o platformă de streaming
Documentarul despre "tulburarea neurologică rară" de care suferă Céline Dion va fi difuzat de o platformă de streaming
"I Am: Céline Dion", documentarul în care cântăreaţa vorbeşte despre boala care o ţine departe de scenă, Stiff Person Syndrome, va fi prezentat pe Prime Video în 25 iunie, a anunţat...
Ce putem face pentru prevenirea demenței. De la ce vârstă recomandă specialiștii să luăm măsuri
Ce putem face pentru prevenirea demenței. De la ce vârstă recomandă specialiștii să luăm măsuri
Lupta împotriva demenţei ar trebui să înceapă la 40 de ani, sugerează oamenii de ştiinţă. Intervenind mai devreme pentru a îmbunătăţi sănătatea creierului ne-ar putea ajuta să ne...
#vaccin COVID 19, #Covid 19, #imunitate, #boala, #Pfizer, #moderna , #vaccin covid