Ignatul - obiceiuri si superstitii

Duminica, 20 Decembrie 2015, ora 15:09
8545 citiri
Ignatul - obiceiuri si superstitii
Foto: Ziare.com

Sacrificarea porcului de Craciun (Ignatul Porcilor sau Inatoarea), in zorii zilei de Ignat, la 20 decembrie, este o buna dovada a modului in care o practica pagana a ajuns sa se asocieze cu o sarbatoare crestina.

Obiceiuri de Ignat in Maramures

In religia crestin-ortodoxa, la 20 decembrie, este sarbatorit Sfantul Sfintit Mucenic Ignatie, urmas al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei si ucenic al Sfantului Evanghelist Ioan. Acesta a suferit multe chinuri pentru ca nu s-a lasat intors de la credinta in Hristos si a fost aruncat leilor, care l-au devorat, oasele lui fiind duse in Antiohia si venerate ca moaste.

In credinta vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinitatii intunericului, care slabea Soarele in cea mai scurta zi a anului, Solstitiul de iarna. Pentru a veni in ajutorul Soarelui oamenii sacrificau porci. Dupa aceea, ziua incepea sa creasca si Craciunul devenea o sarbatoare a luminii si a vietii.

Inceputurile acestui obicei - sacrificiul sangeros si ritul funerar de incinerare (parlitul porcului) - trebuie cautate in epoca preistorica. Acestea au supravietuit in tinuturile romanesti extracarpatice, dar este atestat, in diferite faze de involutie, pretutindeni in Romania.

Credintele, obiceiurile si practicile magice referitoare la mesajul funest, la prinderea si injunghierea victimei, semnele facute pe corp (pe frunte, pe ceafa, pe spate), jumulirea parului pentru bidinele si jupuirea pieii pentru opinci, parlirea (incinerarea simbolica), ciopartirea corpului, grasimea folosita la farmece, descantece si prepararea leacurilor, alimentele rituale preparate din diferite organe vitale ale animalului, formulele magice si multe altele sunt relicve ale sacrificiului, prin substitutie, ale zeului care moare si renaste, impreuna cu timpul, la Anul Nou.

In desfasurarea sacrificarii porcului se respectau anumite conditii de timp si spatiu. Sacrificarea nu poate fi inceputa inainte de ivirea zorilor si nici nu poate depasi apusul soarelui. Trebuie sa aiba loc pe lumina, intrucat numai lumina poate tine la distanta, prin puterea ei arzatoare, spiritele malefice, ce-ar incerca sa anuleze virtutile sacrificiului. Totodata, locul ales pentru taierea porcului este supus unui ritual de purificare, fiind tamaiat si stropit cu apa sfintita sau cu apa neinceputa, pentru a indeparta duhurile necurate.

In zilele noastre, taierea porcului este un prilej de reunire a familiei, deoarece participa de obicei toti membrii ei, fiecare adult contribuind la sacrificiu, pentru copii fiind un prilej de veselie si joaca.

Barbatii se ocupa de partea mai "urata", dar si mai plina de simboluri, care implica injunghiatul propriu-zis si parlitul porcului. Traditia cere ca cel care taie porcul sa fie un om curat, care, inainte de sacrificiu, sa mearga la Biserica, sa se spovedeasca, parintele iertandu-i si pacatul uciderii porcului. In unele regiuni chiar si gospodaria este sfintita inainte de sacrificare.

In tot acest timp, proprietarii alearga porcul prin gradina "ca sa scoata frica din el", pentru ca se spune ca porcul, in noaptea din ajunul Ignatului, isi viseaza cutitul apoi amuteste ore in sir, ca si cum ar simti ca i se apropie sfarsitul. Aceasta este perioada denumita de gospodari "tacerea porcului". Dupa injunghiere, porcul este spalat cu apa neinceputa si se spun descantece: "Carnea ta sa fie/ Carne aurie". Apoi, animalul este parlit pe primele paie secerate de taran in vara, puse deoparte, special pentru Ignat. In foc mai sunt aruncate ramuri de lemn cainesc si de iasomie, ca sa iasa soricul aromat.

Parlitul porcului

Se obisnuieste ca, dupa ce este gata de parlit, sa se puna un tol peste porc si sa se suie pe el cei mici, sa se bucure, pentru ca porcul sa fie mancat cu pofta. Tot atunci se ia basica porcului si se pun graunte in ea, dupa care se pune la uscat. Se zice ca dupa cata galagie face basica, atata veselie si bucurie va fi in casa.

Femeia, de obicei, se ocupa de impartirea carnii pe categorii, dar numai dupa ce barbatul face semnul crucii din cutit pe fruntea animalului si zice "Doamne ajuta sa-l mancam sanatosi" si termina de transat porcul. Se pune deoparte carne pentru carnati, caltabosi, toba, pentru friptura de la pomana porcului; pana si picioarele se folosesc pentru piftie.

Se spune ca romanul stie sa foloseasca fiecare bucata din porc, mai mult decat orice natie din lume care mananca acest fel de carne. Incepand de la delicioasele urechi si coada, mancate de obicei de copii, la carnea macra curata si slanina pusa la afumat, pana la intestinele folosite pentru a fi umplute cu carnea proaspata, totul este folosit de gospodina casei pentru bucatele din care toti vor degusta la masa din ziua Nasterii Domnului.

Toti membrii familiei trebuie sa se veseleasca si sa se cinsteasca cu vin in jurul porcului, ca acesta sa fie mancat cu placere pana la ultima bucata.

Pomana porcului se imparte comunitatii, saracilor, dar mai mult apropiatilor. O parte din bucatele gatite din carnea porcului se duce preotului. Este, de fapt, ceea ce a mai ramas din obiceiul stravechi al oferirii ofrandelor pentru imbunarea spiritelor rele si adunarea celor bune care sa fereasca gospodaria de primejdii.

Obiceiuri su superstitii de Ignat

In traditia romaneasca intalnim o serie de obiceiuri si superstitii legate de Ignat.

In ajunul Ignatului se fierbe grau, capul familiei il tamaiaza si il binecuvanteaza. Din acest grau fiert mananca toti membrii familiei, iar ce ramane se da dimineata la pasari.

In seara de Ignat se ia un dovleac, i se taie coada si se pastreaza, pentru ca se spune ca este bun pentru leac de bube dulci la copii.

Se spune ca in aceasta noapte vrajitoarele umbla sa ia belsugul casei, de aceea se presara mei si sare imprejurul casei, al hambarelor si al curtii.

Daca porcul este negru, se ia o bucata din untura lui si se duce la Biserica de Boboteaza, sa fie sfintita de preot. Apoi era folosita de cei care aveau dureri de picioare sau junghiuri. Tot cu untura de porc negru taiat la Ignat era uns trupul celui banuit ca ar putea ajunge strigoi.

Singura activitate permisa in ziua de Ignat este taiatul porcului. La taiatul porcului nu trebuie sa fie de fata oameni milosi, pentru ca, in acest caz, porcul moare greu si carnea nu va mai fi buna.

Daca in inima porcului se gaseste mult sange "inghetat", este semn ca stapanul va avea noroc la bani.

Era obiceiul ca stapanul casei sa ia din sangele scurs din porc si sa deseneze o cruce pe fruntea copiilor, pentru ca acestia sa creasca rumeni si sanatosi. Fetele din casa sedeau deoparte si, cand cei care lucrau la taiatul porcului nu erau atenti, furau sange si se stropeau pe frunte ori isi desenau dorintele: o inima pentru iubire, o cruce pentru curatenie sufleteasca sau un pom pentru ca sa fie roditoare.

In casa este adusa prima data capatana porcului cu ratul inainte, ca sa mearga bine treaba in gospodarie.

Intre Ignat si Craciun, femeile nu trebuie sa toarca, ele piseaza grau ca sa aiba pana la Craciun. Din ele se fac un fel de turte, numite "carpele Domnului Hristos", cu miere si nuci, pe care le mananca in ajunul Craciunului.

Sarbatoarea trebuie tinuta cu sfintenie de femeile insarcinate, pentru a naste prunci intregi la trup si minte.

Cine lucreaza de Ignat, cade bolnav si "igneaza" (face convulsii) ca porcul cand este taiat.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#ignat obiceiuri superstitii, #taierea porcului obiceiuri superstitii , #sarbatoare