Iarna prea calda aduce o poluare accentuata in Balcani

Marti, 29 Decembrie 2015, ora 10:37
2460 citiri
Iarna prea calda aduce o poluare accentuata in Balcani
Foto: Arhiva Hepta.ro

Mai multe orase din vestul Peninsulei Balcanice sunt afectate de o semnificativa poluare a aerului la inceputul acestei ierni.

Concentratia de particule de 2,5 microni in diametru (PM 2,5), periculoase deoarece patrund adanc in plamani, depaseste de aproape o luna in mai multe orase din Macedonia nivelul de 40 micrograme pe metru cub, prevazut de normele europene, relateaza marti agentia France Presse.

In capitala Macedoniei, Skopje, aceasta era de 254 de micrograme pe metru cub, la Tetovo (nord-vest) - de 368, la Kicevo (vest) - de 204, la Veles (centru) - de 103.

Peste o mie de persoane au manifestat luni in fata sediului Guvernului, cerand punerea in aplicare a unor masuri ferme de combatere a poluarii, consecinta a unei vremi deosebit de blande pentru o iarna din zona continentala a Europei.

Demonstrantii a cerut Guvernului sa ia in considerare, printre altele, limitarea traficului rutier in zonele urbane, interzicerea circulatiei vehiculelor cu motoare diesel si inchiderea fabricilor invechite care polueaza.

La randul sau, Guvernul a cerut populatiei, in special persoanelor bolnave, femeilor insarcinate si copiilor, sa limiteze iesirile in aer liber.

In alta tara balcanica, Bosnia, scolile au fost inchise joia trecuta din cauza poluarii majore a aerului, in timp ce mai multe alte orase erau de asemenea sufocate, situatie care persista de cateva saptamani.

Capitalele celor doua tari, Skopje si Sarajevo, sunt inconjurate de munti si fluxul de aer este practic inexistent in timpul perioadelor stabile din punct de vedere meteorologic, mentioneaza AFP.

Poluarea in capitala Macedoniei este cauzata mai ales de gazele de esapament si de utilizarea carbunelui pentru incalzirea a zeci de mii de case.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#poluare Balcani Bosnia Macedonia , #poluare