Iancu Tucarman, supravietuitor al trenurilor mortii de la Iasi, a murit la 98 de ani. Omagiul transmis de Ambasada Israelului

Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 21:37 4065 citiri
Iancu Tucarman/Ambasada Israelului

Iancu Tucarman, supravietuitor al trenurilor mortii din timpul Pogromului de la Iasi, a murit vineri, la varsta de 98 de ani, fiind infectat cu SARS-CoV-2, a anuntat Ambasada Israelului la Bucuresti.

"Supravietuitor al unor orori inimaginabile din timpul Pogromului de la Iasi, un om cu o dorinta de viata incredibila, Iancu Tucarman nu a mai putut lupta impotriva acestui virus necrutator. A fost si va ramane in amintirea noastra intruchiparea demnitatii umane si a iubirii pentru poporul evreu atat de greu incercat. Domnul Tucarman a fost un model de staruinta si de compasiune, un om care a reusit sa se impace cu trecutul si sa transforme propria experienta intr-o lectie pentru generatiile viitoare", a transmis ambasadorul Israelului la Bucuresti, David Saranga.

El a amintit ca viata lui Iancu Tucarman a fost marcata de suferinte "de nedescris".

"Alaturi de alti 146 de evrei, el a fost inghesuit intr-un vagon al trenurilor mortii, in timpul Pogromului de la Iasi, pentru simpla vina ca era evreu. Doar opt supravietuitori, printre care si Iancu Tucarman, au mai ajuns la Podul Iloaiei. A fost o victima a antisemitismului atat in vremea Garzii de Fier, cat si de-a lungul epocii comuniste. Cu toate acestea, iubirea fata de oameni, bunatatea sa, au fost direct proportionale cu suferinta indurata atatia ani", a subliniat ambasadorul Israelului la Bucuresti.

David Saranga va participa saptamana viitoare la inmormantarea lui Iancu Tucarman.

Ministrul Sanatatii: "Avem un stoc limitat de vaccinuri si numarul de persoane noi care se vor putea vaccina va scadea"

DOCUMENT Meniul scandalos aprobat din 11 ianuarie la cantina Parlamentului Romaniei. Ciorba la 2,75 lei sau file de salau la 4,5 lei

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News