Homosexual in Romania - realitatea care intarzie sa iasa din zona controversei - Fotoreportaj

Duminica, 24 Mai 2015, ora 06:28
14264 citiri
Homosexual in Romania - realitatea care intarzie sa iasa din zona controversei - Fotoreportaj
Foto: Ziare.com

Baloane, stegulete si umbrelute colorate, curcubee, bomboane impotriva homofobiei, voie buna. Pe centru e steagul-curcubeu, coloana vertebrala a marsului gay din Capitala, pe langa forfotesc cateva sute de oameni, indiferent de ce prefix are orientarea lor sexuala.

Bucharest Pride a ajuns la a zecea editie. Prima oara cand am fost la o parada gay, in 2010, ma gandeam ca se pune de-o revolutie, la cat de bine era pazita petrecerea mobila. Dube, autospeciale, politisti in civil, jandarmi, pompieri, garduri metalice.

La editiile precedente se lasase cu taraboi mare, oua, pietre si gaze lacrimogene. De la an la an, prezenta politistilor e din ce in ce mai subtire si cea a participantilor mai mare. Si marsul de sambata a fost flancat de cordoane de jandarmi si garduri, ceva politie calare si vreo doua dube, dar nu atat de intruziv.

Prima tara din lume care aproba casatoriile gay printr-un referendum

Un prieten care face parte din comunitatea asta-mi spunea zilele trecute ca marsul e o expunere a intimitatii. El nu-si trambiteaza orientarea sexuala, dar nici nu neaga daca-l intreaba cineva. Homosexualii din Capitala traiesc precaut. Cand nu sunt in public, sunt acasa, cu iubitii lor, traiesc fericiri, angoase, tristeti, dureri, mici bucurii, dileme. Ca multe dintre cuplurile pe care le vedem in jur.

In Romania lui 2015, homosexualii inca-s "pederasti", "bulangii", "poponari". In preambulul marsului pentru diversitate e organizat un altul, "pentru normalitate", la care Noua Dreapta scuipa injuraturi si striga lozinci ca "Tepes Voda de traia/ poponari executa".

"Si atunci, la ce bun o parada gay? Ca sa atraga comunitatea mai multa ura? Heterosexualii ies in strada sa strige ca-s heterosexuali?" - vreo 500 de oameni au iesit duminica, la Arcul de Triumf, sa sfideze intrebarile eterne. Daca estimez corect, e prima oara in zece ani cand la mars numarul persoanelor LGBT il depaseste intr-adevar pe cel al jurnalistilor si al roiului de gura-casca.

Atitudine si culoare in Bucuresti: Parada gay si marsul "pentru normalitate"

Marsul diversitatii este definit de organizatori ca un eveniment despre solidaritate, drepturi si afirmarea identitatii. Nu s-a scandat nimic sambata. S-a cantat, s-a dansat, s-au fluturat pancarte cu "Multicolor, nu tricolor", "CNP-ul meu nu dicteaza cine sunt", "Homofobia distruge vieti", "Libertate pentru dragoste", "Egalitate", "Vrem parteneriat civil". Oamenii astia au marsaluit in numele unei realitati sociale care tot intarzie sa iasa din zona controversei. Dar ei si-au dat seama cum e sa fii gay si fericit.

Cativa transsexuali in costume excentrice se afla in centrul atentiei. Obiectivele hapsane de senzationalism ii inconjoara din toate partile. Mesajele de egalitate, solidaritate sunt undeva in plan secund. Florin Buhuceanu, directorul ACCEPT, spune ca "societatea a luat-o inaintea politicienilor".

Cu exceptia lui Remus Cernea, n-am remarcat niciun politician roman. Au fost la mars, in schimb, ambasadorii Marii Britanii, Olandei, Finlandei si Suediei, fiind prezenti si parlamentari din Suedia, Finlanda si Danemarca. Vineri, Irlanda a aprobat printr-un referendum istoric mariajul intre persoanele de acelasi sex. La noi, deputatii din Comisia Juridica au respins de curand proiectul legii parteneriatului civil.

Pe la mijlocul coloanei, Vlad, un tip tonic si inalt, vrea sa fie el in tara lui. Acum, daca standardele tale de normalitate nu sunt la fel ca acelea ale societatii, esti un paria. Mama lui, femeie credincioasa care-i vorbea cu citate din Biblie, a ramas "paf" cand a aflat ca-i gay. A vrut sa-l vindece la doctor si la popa, apoi l-a dat afara.

Ce cauta Biserica Romana in discutia privind drepturile comunitatii gay? Interviu

Mai in fata, o femeie maruntica are tricou cu "asa arata o mama extraordinara". Paseste demn, apasat, in cadenta cu fiul ei. Cand s-a terminat marsul, inca-l tinea de mana.

De pe margine, nu se mai arunca acum cu oua. Cel mult mai stramba unii din nas cand vad cate-un barbat in pene si sclipici. Pe banci, se fac valuri ca pe stadion cand apare curcubeul serpuit, condus de mini-caravana cu DJ, boxe si animatoare. O politista se relaxeaza si de acolo sus, de pe cal, da din umeri in ritmul muzicii.

La final, multimea e si mai eterogena: LGBT si heterosexuali, tineri si cupluri de varsta a treia, familii cu o tarla de copii dupa ei sau fara vreun plan de asa ceva.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#mars gay Bucuresti, #parada gay bucuresti , #homosexuali