Hasotti nu va fi sanctionat pentru declaratiile despre homosexuali

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 15:26
2170 citiri
Hasotti nu va fi sanctionat pentru declaratiile despre homosexuali
Foto: Arhiva

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis, miercuri, sa nu il sanctioneze pe Puiu Hasotti pentru declaratiile despre homosexuali, intrucat se incadreaza in limitele libertatii de exprimare, nu contin elemente de incitare sau o amenintare directa, insa condamna public astfel de afirmatii, considerandu-le homofobe.

CNCD a dezbatut si a solutionat in Colegiul director autosesizarea in cazul senatorului Puiu Hasotti, acesta fiind audiat in legatura cu presupusele declaratii discriminatorii facute recent.

"Eu nu am absolut nimic sa le reprosez homosexualilor, ii consider doar niste oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare fireasca, nu este o relatie naturala, motiv pentru care, dupa parerea mea, nu are absolut nicio sansa", este declaratia lui Puiu Hasotti analizata in cadrul Colegiului director, a precizat CNCD intr-un comunicat de presa.

Potrivit CNCD, senatorul Puiu Hasotti a sustinut in cadrul audierii ca afirmatiile sale sunt nepotrivite, neconforme cu realitatea si a declarat ca nu este homofob.

In urma audierii lui Hasotti, Colegiul director al CNCD a decis, cu sase voturi "pentru" si un vot "impotriva", ca declaratiile senatorului nu constituie fapte contraventionale conform articolelor 2 si 15 din OG 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Hasotti si homosexualii: Consiliul pentru Combaterea Discriminarii s-a autosesizat

Potrivit CNCD, declaratia lui Hasotti se incadreaza in limitele libertatii de exprimare, nu contine elemente de incitare sau o amenintare directa si evidenta la adresa unei comunitati, "astfel incat sa se impuna inteventia statului printr-o sanctiune juridica".

CNCD atrage insa atentia ca astfel de declaratii nu sunt potrivite pentru dezbaterea unor subiecte de interes public si le condamna public, apreciind ca sunt homofobe.

"Ca atare, Colegiul director condamna public astfel de declaratii, considerandu-le ca fiind homofobe si reitereaza apelul catre persoanele care detin functii publice sau sunt formatori de opinie in societate sa promoveze un comportament si un limbaj nediscriminatoriu, precum si sa ia atitudine fata de eventualele incalcari ale principiului egalitatii de sanse", se mai arata in comunicat.

Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, declara marti ca institutia nu a primit vreo sesizare pe care sa o poata lua in considerare privind declaratiile lui Hasotti, autosesizarea facandu-se la initiativa unuia din cei noua membri ai Colegiului director, conform regulamentului.

Puiu Hasotti a facut o serie de afirmatii despre homosexuali in contextul in care comenta anuntul facut de deputatul Remus Cernea, in 12 aprilie, privind initierea unui proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil intre heterosexuali si intre persoanele de acelasi sex.

Liderul senatorilor PNL spunea, in acest context, ca nu are "absolut nimic" sa le reproseze homosexualilor, pe care ii considera "doar niste oameni bolnavi".

"Domnul deputat Remus Cernea se dovedeste un extravagant, ca sa folosesc un cuvant linistit. Eu nu am absolut nimic sa le reprosez homosexualilor, ii consider doar niste oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare fireasca, nu este o relatie naturala, motiv pentru care, dupa parerea mea, nu are absolut nicio sansa", declara Puiu Hasotti pentru ProTV, intrebat despre initiativa lui Cernea privind reglementarea parteneriatului civil intre persoane de acelasi sex.

Ulterior, Puiu Hasotti preciza ca reactiile sale referitoare la propunerile legislative avansate de deputatul Remus Cernea nu trebuie intelese "in sens strict patologic", el aratand ca demersul sau a fost unul politic. Hasotti arata ca a dat prea multa atentie initiativelor lui Cernea, care nu au sanse sa fie adoptate de Parlament.

Asociatia Accept arata intr-un comunicat de presa din 15 aprilie ca cere Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si Partidului National Liberal "sanctionarea neintarziata" a lui Puiu Hasotti pentru declaratia acestuia privind homosexualii, insa la CNCD nu a fost inregistrata sesizarea ONG-ului.

Parlamentul European s-a aratat ingrijorat ca declaratiile senatorului Puiu Hasotti ar putea duce la o crestere a discriminarii persoanelor homosexuale, solicitand presedintelui CNDC investigarea "declaratiilor calomnioase" precum si un raspuns public si convigator.

Potrivit unor surse oficiale, Csaba Asztalos a primit, la sfarsitul saptamanii trecute, o scrisoare semnata de mai multi membri ai Parlamentului European.

"Fiind senator si fost ministru al Culturii, suntem extrem de ingrijorati ca afirmatiile domnului Hasotti ar putea trece drept indiscutabile si ar putea duce la o crestere a discriminarii si posibil la violenta impotriva persoanelor homosexuale, bisexuale si transsexuale".

Semnatarii scrisorii transmise de Parlamentul European isi arata speranta ca CNCD, in calitate de organism principal in Romania care are ca obiectiv sprijinirea valorilor privind respectarea minoritatilor, drepturile omului si nediscriminarea, va investiga "declaratiile calomnioase".

"Ca organism principal in Romania care are misiunea de a sprijini valorile privind respectarea minoritatilor, drepturile omului si nediscriminarea - inclusiv in contextul legislatiei europene - speram ca CNCD va investiga aceste declaratii calomnioase si le va raspunde public si convingator (...). Speram ca veti primi aceste ingrijorari cu deschidere si ca le veti da curs", se mai arata in documentul citat.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Hasotti homosexuali sanctiune, #Hasotti homosexuali bolnavi discriminare, #Consiliu Discriminare Hasotti homosexuali , #homosexuali