Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Harta statelor în care vaccinarea este sau va deveni obligatorie. Țara unde 10.000 de cadre medicale riscă să rămână fără loc de muncă

Marti, 21 Septembrie 2021, ora 22:10
6589 citiri
Harta statelor în care vaccinarea este sau va deveni obligatorie. Țara unde 10.000 de cadre medicale riscă să rămână fără loc de muncă
Vaccinarea este obligatorie în special în cazul cadrelor medicale FOTO Pixabay

Numărul mare de cazuri de îmbolnavire cu coronavirus, varianta Delta, a determinat tot mai multe guverne din Uniunea Europeană să își îndrepte atenția spre posibilitatea de a introduce vaccinarea obligatorie.

Dacă anumite state au luat sau iau în calcul imunizarea anumitor categorii de personal, precum medicii și asistenții medicali ori îngrijitorii de bătrâni, Italia este prima țară europeană care a impus imunizarea ca și condiție pentru prezentarea la locul de muncă, indiferent că vorbim de sistemul public sau de cel privat.

Decizia, considerată controversată inclusiv de o parte dintre politicienii intalieni, a fost luată de curând în Peninsulă. Totodată, Italia a decis să suspende de la locul de muncă mii de cadre medicale care nu s-au imunizat împotriva coronavirusului.

Nu sunt plătiți dacă nu se vaccinează

O situație similară se petrece și în Grecia, unde 10.000 de cadre medicale din sectorul public riscau să rămână fără un loc de muncă, în condițiile în care nu erau vaccinați. Aceștia sunt suspendați de la plată până la imunizare, arată guvernul grec, care a dat și o lege în acest sens.

În momentul luării deciziei, ministrul grec al Sănătății a mai dat răgaz personalului medical pentru a se vaccina și 2.000 de medici, asistenți medicali și farmaciști și-au făcut prima doză de vaccin anti-COVID.

Decizia fără echivoc nu a fost privită cu ochi buni de cei din sistemul grec de sănătate astfel că au existat o serie de proteste în fața unor spitale precum cele din Atena și Salonic.

Imunizare și pentru cei din turismul grec

Totodată, guvernul elen a stabilit ca în cazul celor care lucrează în turism, horeca sau educație să se facă testare săptămânală.

Și în Franța există discuții referitoare la vaccinarea obligatorie, măsură care ar putea viza nu doar anumite categorii de personal ci întreaga populație. Conform presei internaționale, Emanuel Macron ia în calcul o astfel de variantă, în condițiile în care varianta Delta a produs un număr mare de îmbolnăviri.

Cei care lucrează în sectorul medical și care nu sunt vaccinați riscă să nu mai fie plătiți pentru munca lor.

Vaccin obligatoriu pentru voluntarii englezi

În Marea Britanie a fost introdusă recent o legislație, care intră în vigoare începând cu 11 noiembrie și care presupune că vaccinarea este obligatorie pentru personalul care lucrează în casele de îngrijire, pentru cei care furnizează servicii medicale și pentru lucrătorii temporari, cum sunt voluntarii.

Vaccinarea obligatorie este concepută ca fiind o măsură care asigură protecție mai mai împotriva variantelor precum e Delta.

Fără vaccinare obligatorie în Olanda

Pe de altă parte, în Olanda nu poate fi impusă vaccinare obligatorie. Subiectul a fost luat în discuție la nivel guvernamental însă legislația prevede că fiecare cetățean face ceea ce dorește cu propriul său corp, conform articolului 11 din Constituție. Așadar, nimeni nu poate fi obligat să se vaccineze, cel mai mic procent al vaccinaților în Olanda fiind al tinerilor.

Până la acest moment, 92% dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult au fost vaccinate, în comparație cu un procent de doar 29% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 17 și 29 de ani.

Spaniolii, printre cei care cred în vaccin

Spania rămâne una dintre țările dezvoltate în care cetățenii au cea mai mare încredere în vaccinurile împotriva coronavirus, potrivit unui studiu realizat de Imperial College din Londra.

Cu toate acestea, nu există încă discuții legate de vaccinarea obligatorie în Spania, asta pentru că oamenii se imunizează împotriva COVID-19.

În Spania, Legea organică 3/1986 stabilește motivele pentru care autoritățile sanitare competente pot institui vaccinarea obligatorie atunci când există motive întemeiate să creadă că există un pericol pentru sănătatea populației.

Nemții, sceptici legat de vaccinarea obligatorie

În Germania nu s-a impus vaccinarea obligatorie cu toate că au existat o serie de discuții legat de problemele generate de vaccinurile anti COVID-19.

Concret, nemții spun că se tem de eventualele riscuri ale vaccinului însă rata scăzută a imunizării din Germania a făcut ca autoritățile să ia în calcul posibilitatea de a impune vaccinarea obligatorie în special în rândul cadrelor medicale și în cel al profesorilor.

Ce se întâmplă în afara Europei

Răspândirea cazurilor de COVID-19 face ca tot mai multe state să ia în calcul imunizarea obligatorie împotriva virusului. Spre exemplu, în Turmekistan este obligatorie imunizarea tuturor celor care au peste 18 ani.

Vaticanul a impus de asemenea vaccinarea obligatorie printr-o decizie luată la începutul acestui an. Kazahstanul este un alt stat unde imunizarea anti COVID-19 este obligatorie pentru angajații care iau contact cu alte persoane. Începând cu luna august vaccinarea este obligatorie și în Arabia Saudită.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#vaccinare, #vaccinare obligatorie, #vaccin anti COVID, #vaccin anti covid obligatoriu , #coronavirus