Guvernul va aproba fuzionarea RADET cu ELCEN. Datoriile dispar

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 14:05
3112 citiri
Guvernul va aproba fuzionarea RADET cu ELCEN. Datoriile dispar
Foto: Arhiva

Guvernul va aviza, in cadrul sedintei de miercuri, fuzionarea Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucuresti (ELCEN).

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat, vineri, ca i-a solicitat premierului Victor Ponta derularea unei anchete privind situatia de la RADET. In sedinta de guvern, prim-ministrul a precizat ca fostul premier, Emil Boc, a verificat situatia in 2010, iar concluzia a fost ca "totul era perfect".

In ceea ce priveste datoriile existente ale RADET la ELCEN, in momentul in care acest serviciu va reuni cele doua institutii, patrimoniul va deveni comun, iar acestea se vor "stinge de drept".

Din cauza neplatii facturilor emise de ELCEN catre RADET, datoriile erau, la 30 octombrie, de 2,24 de miliarde de lei, din care 1,44 de miliarde de lei reprezentau datoria principala, iar 793 de milioane de lei erau penalizari de intarziere.

Vineri, politia a efectuat perchezitii la RADET si alte adrese din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu, ridicand 500.000 de euro, contracte, documente de plata, facturi si devize de lucrari, potrivit unor surse.

In cazul banilor, exista suspiciuni ca ar fi fost primiti drept mita, au specificat sursele, citate de Mediafax.

De asemenea, au avut loc perchezitii la sediul companiei de constructirii Erbasu si la locuintele unor persoane. Potrivit avocatului societatii, Alexandru Avramescu, anchetatorii au ridicat documente privind colaborarea cu RADET in 2012.

Motivul perchezitiilor a fost prejudicierea regiei prin contracte de lucrari de infrastructura care au fost platite, insa nu au fost realizate. Nu a fost inceputa urmarirea penala pe numele niciunei persoane, fiind doar constatata infractiunea.

In afara de Erbasu, in atentia anchetatorilor se afla si firmele CCEI, SICOR, Willo Romania si Multigama Tech. RADET ar fi incheiat contracte cu mai multe firme pentru lucrari de infrastructura, pe care le-a platit, dar care nu au fost efectuate.

Sorin Oprescu: Sunt probleme grave la RADET

Primarul Capitalei a declarat, vineri, ca RADET are probleme grave inca de acum 15 ani, el informand opinia publica, autoritatile centrale si Consiliul General al Municipiului Bucuresti in legatura cu acestea.

"Inca din decembrie 2011 am adus la cunostinta presedintelui Romaniei, primului ministru de la acea vreme, CSAT-ului, SRI-ului si ministrului Economiei situatia de la RADET, demersuri pe care le-am continuat pana in prezent la toate guvernele. In acest sens, in noiembrie 2012, am solicitat primului ministru o ancheta a Corpului de control, care este in curs de finalizare", a precizat Oprescu, la B1 TV.

In urma preluarii RADET, primarul Bucurestiului intentioneaza sa organizeze Serviciul public de alimentare cu energie termica in sistem integrat, sa reorganizeze Regia in societate comerciala a municipalitatii si sa fuzioneze segmentul de transport si distributie a energiei termice, gestionat de RADET, cu cel de produtie a energiei termice, din cadrul ELCEN.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#fuzionare RADET ELCEN, #guvern aprobare comsare RADET ELCEN , #radet