Este oficial - Guvernul a taiat subventia pentru caldura

Miercuri, 31 August 2011, ora 21:07
4362 citiri
Este oficial - Guvernul a taiat subventia pentru caldura
Foto: Arhiva

Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanta de Urgenta prin care se elimina subventia pentru incalzire.

Astfel, romanii care au un venit de cel putin 786 de lei pe membru de familie nu vor mai primi caldura subventionata de la stat, decat in proportie de 5%, urmand ca ajutoarele pentru caldura sa se duca doar la romanii foarte saraci.

De exemplu, acolo unde venitul pe membru de familie este mai mic de 155 de lei, factura la incalzire va fi compensata de catre stat in proportie de 90%. In situatia in care venitul pe membru de familie este de 785 de lei, factura va fi compensata in proprotie de 5%.

Cei care au in locuinta bunuri care le-ar putea aduce bani in plus, cum ar fi drujbe, copiatoare sau sisteme audio ce pot fi inchiriate, autoturism sau blanuri sau bijuterii scumpe, nu primesc ajutoare de la stat.

Primul-ministru Emil Boc a declarat ca, spre deosebire de anul trecut, cand Guvernul a acordat prin Ministerul Administratiei si Internelor o subventie de 350 milioane de lei - tuturor, indiferent de venit - si ajutoare de incalzire prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale in valoare de 120 de milioane de lei, in functie de venit, anul acesta va fi eliminata subventia acordata nediferentiat si va creste valoarea ajutoarelor de incalzire alocate prin bugetul MMFPS la 345 de milioane de lei.

"O buna parte din subventia pe care Guvernul o dadea generalizat, la toata lumea, se

duce la Ministerul Muncii pentru ajutoare de incalzire acordate persoanelor care au venituri mici" a explicat Seful Executivului.

Emil Boc a mai precizat ca pentru persoanele care "beneficiaza de incalzire pe lemne, pe carbuni sau pe gaze, adica au centrala proprie de apartament, nu se schimba cu nimic fata de anul trecut sistemul de acordare a ajutoarelor de incalzire".

Initiativa de a elimina subventia la caldura a fost aspru criticata de Opozitie, care o considera un atac la cetateni, a caror factura la incalzire va creste la iarna considerabil. Subventia statului pentru CET-uri era de aproape 50%, astfel ca facturile la intretinere vor creste.

I.O.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#emil bob cubventie incalzire, #transa acordare subventie incalzire , #intretinere