Guvernul a crescut prin ordonanta de urgenta salariile a 53.000 de angajati din invatamant

Joi, 23 Februarie 2017, ora 14:38
4074 citiri
Guvernul a crescut prin ordonanta de urgenta salariile a 53.000 de angajati din invatamant
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul Grindeanu a adoptat, joi, o ordonanta de urgenta prin care au fost marite de la 1 februarie salariile celor care fac parte din personalul nedidactic din invatamant.

"Actul normativ va solutiona o serie de probleme aparute in salarizarea personalul nedidactic din invatamantul preuniversitar si universitar, prin asezarea pe grila, in functie de vechime, a salariilor acestei categorii de personal.

Astfel, potrivit noii grile de salarizare, drepturile personalului nedidactic din invatamant se vor incadra intre salariul minim pe economie, respectiv 1.450 de lei, si 1.947 lei, in functie de vechimea in munca", se arata intr-un comunicat remis de Guvern.

Conform sursei citate, de aceste majorari salariale "vor beneficia aproximativ 53.000 de persoane din domeniul educatiei".

"Cresterile salariale vor implica un efort financiar de aproximativ 90 milioane lei, suma asigurata prin bugetul aprobat pentru Ministerul Educatiei Nationale. Masura a fost luata de Guvern dupa consultari avute ieri, 22 februarie, de premierul Sorin Grindeanu, ministrul Educatiei Nationale, Pavel Nastase, cu reprezentantii sindicatelor din educatie", se mai arata in comunicatul citat.

Printre cei care vor beneficia de marirea salariului se numara administratorii din scoli, secretarele, ingrijitorii sau bibliotecarii.

Citeste si Guvernul va creste prin ordonanta de urgenta salariile a 53.000 de angajati din educatie

Dupa discutiile purtate miercuri cu reprezentantii guvernului, sindicalistii au explicat cum s-a ajuns la aceasta decizie.

Liderul FSLI, Simion Hancescu, a explicat ca in mod eronat s-a interpretat la un moment dat ca personalul nedidactic din invatamant ar beneficia de prevederile OUG 2/2017, dar acest lucru "nu s-a concretizat".

"Trebuia sa gasim o solutie. In momentul in care a aparut OUG 2/2017, au fost voci din Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei care au spus ca se incadreaza si personalul nedidactic pe aceasta ordonanta, dar realitatea a demonstrat ca lucrurile stau altfel (...) Ceea ce am convenit cu prim-ministrul a fost sa se dea o ordonanta de urgenta, maine, astfel incat sa se reglementeze incepand cu data de 1 februarie aceasta problema. Concret, este vorba de o majorare salariala de la 1 februarie spre 20%", a declarat Hancescu.

C.B.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#ordonanta salarii personal nedidactic invatamant , #salariu