Guvernul a cazut la pace cu sindicatele pe salariul minim: De cand va creste si cu cat

Marti, 29 Decembrie 2015, ora 11:22
21189 citiri
Guvernul a cazut la pace cu sindicatele pe salariul minim: De cand va creste si cu cat
Foto: Ziare.com

Sindicatele, patronatele si Guvernul au ajuns marti la o intelegere in ceea ce priveste salariul minim.

Presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat la B1 TV ca s-a ajuns la un compromis, iar salariul minim va creste de la 1 mai la 1.250 de lei.

"Am primit proiectul de hotarare inaintat de Guvern privind cresterea salariului minim la 1.250 de lei, incepand de la 1 mai, si am ajuns la un compromis. Suplimentar sunt doua lucruri care partial ar rezolva anumite aspecte. Unul dintre ele este indexarea automata care va tine cont de cosul minim si de inflatie", a declarat Bogdan Hossu.

"Este angajamentul Guvernului, si speram sa il tina, ca pana in aprilie sa se creeze un mecanism legislativ care sa stabileasca salariul minim pe economie pe o formula care sa tina cont de criterii esentiale, economice si sociale, precum cosul minim, inflatie, Cartea Sociala Europeana, care spune ca salariul minim pe salariul mediu, raportul lor, trebuie sa fie de cel putin 50%", a mentionat Bogdan Hossu pentru Agerpres.

Proiectul de hotarare de guvern care prevede cresterea salariului minim la 1.250 de la 1 mai a fost deja discutat la Comisia de Dialog Social, marti, la ora 11:00, urmand ca la ora 13:00 sa intre si la Consiliul Economic Social (CES).

Critici la adresa Guvernului Ciolos

Fostul premier Victor Ponta a criticat insa decizia Guvernului Ciolos de a majora salariul minim pe economie de la 1 mai 2016, precizand ca ar fi fost foarte bine ca acesta sa fie marit de la 1 ianuarie.

Ponta critica Guvernul Ciolos: Cand nu ai habar despre economie si viata reala, spui ca faci un studiu

"Pentru ca toti cei care ar trebui sa vorbeasca din pacate tac (din indiferenta, teama sau pur si simplu pentru ca sunt in vacanta in tari tropicale), pot sa spun eu simplu si clar: e foarte bine sa fie marit salariul minim pe la 1.200 ron de la 1 ianuarie!", a scris pe Facebook Victor Ponta.

El a precizat ca majorarea la inceputul anului nu are impact bugetar negativ si ajuta bugetul de asigurari sociale prin incasari suplimentare stabile.

La randul sau, fostul presedinte Traian Basescu ii propune Guvernului Ciolos sa suspende, prin ordonanta de urgenta, scaderea TVA la 20%, introducerea pensiilor speciale si majorarea salariilor din sectorul bugetar pana la jumatatea anului 2016.

Basescu ii face lui Ciolos o propunere economica de Anul Nou

"Solutia pentru a evita intrarea intr-o spirala a deprecierii echilibrelor macroeconomice este suspendarea prin OUG a aplicarii prevederilor legale care scad TVA-ul de la 24 la 20 la suta si a acelora care introduc pensiile speciale si salarii crescute in sectorul bugetar incepand cu 01.01.2016. Situatia ar putea fi reanalizata la mijlocul anului 2016, inclusiv problema cresterii salariului minim.

Politicile fiscal-bugetare imprudente pot arunca tara in criza, iar cei care vor plati imprudenta nu vor fi politicienii. Nu va amagiti cu o crestere economica bazata doar pe cresterea consumului", a scris marti pe Facebook Traian Basescu.

La intalnirea de luni nu s-a ajuns la un consens

La intalnirea de luni, sindicalistii si Guvernul nu au reusit sa ajunga la un consens in aceasta privinta. Reprezentantii Executivului au propus majorarea salariului minim pe economie incepand cu 1 mai, motivand ca este necesar un studiu de impact. Sindicatele, insa, s-au opus, sustinand ca "nu exista nicio argumentatie logica legata de existenta acestui studiu".

Sindicalistii si Guvernul nu s-au inteles pe salariul minim: Ce majorare au propus sindicatele

Presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni seara, la finele discutiilor, ca sindicalistii au respins propunerea Guvernului. Potrivit acestuia, studiul de impact este inutil din moment ce decizia a fost luata.

Guvernul Ciolos vrea sa majoreze salariul minim de abia de la 1 mai

Hossu mai spunea, luni seara, ca, daca salariile minime nu vor creste de la 1 ianuarie, cel mai probabil "vom avea miscari". "Actualul guvern nu are niciun motiv sa discrimineze peste 3 milioane de salariati", a mai spus acesta.

Liderul Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa" a precizat ca sindicalistii au venit si ei cu o propunere, fiind de acord cu marirea salariului minim de la 1 mai, cu conditia ca aceasta majorare sa nu mai fie pana la 1.200 de lei, ci pana la 1.275, aceasta suma fiind considerata "o corectie", asa incat, pana la finele anului, sa fie acoperite in cuantum total si cele 4 luni de dinainte de majorare.

Ministrul Muncii, Ana Costea, declara, saptamana trecuta, ca Guvernul va lua o decizie privind salariul minim pana in 31 decembrie, insa o eventuala majorare trebuie analizata atent pentru a nu face mai mult rau decat bine.

Potrivit reprezentantilor Inspectiei Muncii, in 11 decembrie erau 1.402.329 de angajati cu salariu minim de 1.050 de lei si 129.950 cu salariul de 1.200 de lei.

Guvernul a decis, recent, sa inghete, pentru moment, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, desi vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#salariu minim economie, #salariu minim economie mai, #majorare salariu minim economie , #salariu minim pe economie
Comentarii