Guvernul a aprobat majorarea salariului minim de la 2.080 de lei la 2.230 de lei (Video)

Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 21:29
7380 citiri
Guvernul a aprobat majorarea salariului minim de la 2.080 de lei la 2.230 de lei (Video)
Foto: site Guvern (Arhiva)

Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri seara, majorarea salariului minim de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ luna, incepand de la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2 % fata de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va creste anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, pentru stabilirea salariului minim s-a avut in vedere o formula de calcul care ia in considerare rata inflatiei si cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana.

"Este datoria noastra sa sprijinim angajatii cu venituri reduse, iar prin majorarea salariului minim facem acest lucru. In acelasi timp, decizia asupra procentului cu care va creste salariul minim trebuie sa fie cumpatata si realista, astfel incat sa asiguram si mentinerea echilibrului economic. Cresterea salariului minim brut are impact pozitiv asupra grupului tinta caruia i se adreseaza, insa este necesar ca orice modificare sa tina cont de economia reala, mai ales dupa o perioada de cresteri succesive accelerate.

Majorarea aprobata astazi de Guvern este una responsabila, iar decizia a fost luata in urma consultarii partenerilor sociali si pe baza unor calcule care au implicat toate cifrele si analizele pe care le-am putut accesa din sistemul public", a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.

Actul normativ prevede si faptul ca, incepand de anul viitor, pentru persoanele incadrate pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in care nu sunt incluse si sporurile si alte adaosuri, se mentine la 2.350 lei lunar.

Ministrul a mai prevcizat ca din calcule rezulta un venit mediu de 1.297 lei, ceea ce inseamna "o crestere de 83 de ron pentru fiecare salariat".

Ministerul precizeaza ca nivelul salariului de baza minim brut a fost stabilit in urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate doua sedinte ale Consiliului National Tripartit, in 26.11.2019 si in 03.12.2019, si dezbatut in Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, in 09.12.2019.

Urmareste aici declaratiile ministrului Muncii:

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#salariul minim economie majorat Orban , #salariu minim pe economie