Guvernul a aprobat fuziunea dintre RADET si ELCEN. Datoriile sterse cu buretele

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 16:29
3830 citiri
Guvernul a aprobat fuziunea dintre RADET si ELCEN. Datoriile sterse cu buretele
Foto: Realitatea Tv

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri fuziunea dintre RADET si producatorul de agent termic ELCEN, actiune prin care se sterg datorii de peste 2,2 miliarde de lei.

"Am adoptat memorandumul cu tema realizarea serviciilor publice cu energie termica. Este un proiect important pentru Bucuresti, despre care am vorbit anul trecut, care da posibilitatea Primariei Capitalei sa declanseze un proces care va duce la asigurarea unui sistem performant si accesibil locuitorilor", a spus premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa.

La proiectul de comasare a acestor doua firme, primarul general Sorin Oprescu a lucrat cu ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, cel delegat pentru Energie, Dan Nica, si al Administratiei, Radu Stroe.

"Din acest moment putem incepe proceduri care dureaza si care implica costuri, dar care trebuie sa se finalizeze repede", a adaugat Victor Ponta.

Din cauza neplatii facturilor emise de ELCEN catre RADET, datoriile erau, la 30 octombrie, de 2,24 de miliarde de lei, din care 1,44 de miliarde de lei reprezentau datoria principala, iar 793 de milioane de lei erau penalizari de intarziere.

Guvernul va aproba fuzionarea RADET cu ELCEN. Datoriile dispar

Insa, dupa aceasta fuziune, datoriile se vor stinge, avand in vedere ca societatea va fi atat debitor, cat si creditor.

"Dupa o perioada lunga de obstructii, noi consideram ca astazi se face dreptate in primul rand pentru populatia Bucurestiului", a afirmat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, in conferinta de presa, vorbind de organizarea RADET si ELCEN intr-un sistem integrat.

El a adaugat ca este pentru prima data cand Guvernul si PMB colaboreaza constructiv, mentionand ca solutia adoptata de Executiv a fost validata de FMI si Banca Mondiala.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca ELCEN va fi privatizata prin delegare de serviciu, dupa modelul Apa Nova din 1999, municipalitatea analizand insa si varianta incheierii unui parteneriat public-privat (PPP).

ELCEN era controlata de compania de stat Termoelectrica, iar RADET a fost in subordinea Primariei Capitalei.

Memorandumul privind realizarea Serviciului public de alimentare cu energie termica a Capitalei prin preluarea ELCEN de catre municipalitate a fost aprobat in noiembrie anul trecut de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Solicitarea municipalitatii a fost ca toate cele cinci CET-uri sa fie trecute in domeniul public al Capitalei, impreuna cu activele si pasivele aferente.

Astfel, noul serviciu infiintat prin fuzionarea RADET si ELCEN vizeaza producerea, transportul, distributia si furnizarea acesteia prin intermediul unui sistem integrat de alimentare centralizata cu energie termica.

Potrivit primarului Sorin Oprescu, lucrarile de modernizare la CET-uri costa in jur de 1,8 miliarde de euro, el adaugand ca subventia pentru energie termica nu va mai creste in viitor, iar disponibilzarile care ar putea urma la RADET vor fi decise de conducerea firmei.

Problemele de la RADET

La inceputul sedintei de guvern de miercuri, Victor Ponta a precizat ca fostul premier, Emil Boc, a verificat situatia de la RADET in 2010, iar concluzia a fost ca "totul era perfect".

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat, vineri, ca i-a solicitat premierului Victor Ponta derularea unei anchete privind situatia de la RADET.

Astfel, politia a efectuat perchezitii la RADET si alte adrese din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu, ridicand 500.000 de euro, contracte, documente de plata, facturi si devize de lucrari, potrivit unor surse.

In cazul banilor, exista suspiciuni ca ar fi fost primiti drept mita, au specificat sursele, citate de Mediafax.

De asemenea, au avut loc perchezitii la sediul companiei de constructirii Erbasu si la locuintele unor persoane. Potrivit avocatului societatii, Alexandru Avramescu, anchetatorii au ridicat documente privind colaborarea cu RADET in 2012.

Motivul perchezitiilor a fost prejudicierea regiei prin contracte de lucrari de infrastructura care au fost platite, insa nu au fost realizate. Nu a fost inceputa urmarirea penala pe numele niciunei persoane, fiind doar constatata infractiunea.

In afara de Erbasu, in atentia anchetatorilor se afla si firmele CCEI, SICOR, Willo Romania si Multigama Tech. RADET ar fi incheiat contracte cu mai multe firme pentru lucrari de infrastructura, pe care le-a platit, dar care nu au fost efectuate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#fuzionare RADET ELCEN, #guvern aprobare comsare RADET ELCEN, #comasare RADET ELCEN , #radet