Gresim de fiecare data cand acceptam sa fim calcati in picioare

Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 12:00
9386 citiri
Gresim de fiecare data cand acceptam sa fim calcati in picioare
Foto: Fundatia Caesar

Societatea civila devine tot mai puternica si ar trebui sa aiba un rol de observator-mobilizator de fiecare data cand se inregistreaza abateri de la ceea ce inseamna binele public. Noua generatie are datoria sa arate ca se poate, considera Alexandra Sasu.

In 2009, Alexandra a plecat la studii in Germania. Atunci dorea sa invete sa vada Romania si altfel - a absolvit un masterat in Studii Sud-Est Europene la Universitatea Friedrich Schiller din Jena. Cu timpul, cu ajutorul mentorilor sai, a inteles ca prin atitudinea fatalista, aruncand mereu vina pe metehnele sistemului sau pe istorie, romanii nu vor face altceva decat sa se afunde tot mai mult in blazare si plafonare, uitand de potentialul enorm de care dispune tara noastra.

Trebuie sa iesim din letargie si sa actionam. Trebuie sa cream, nu sa asteptam sa ne dea cineva!

Uitati-va la noi! Suntem generatia '80. Am fost formati sa reusim, sa nu acceptam nota 8

Astfel, la final de 2011 s-a intors in tara, cu gandul ca "in Romania totul este inca de facut". Si, de atunci, se implica activ in activitatile Ligii Studentilor Romani din Strainatate si in proiectele Fundatiei CAESAR.

Crede ca are datoria de a oferi ceva inapoi tarii care a format-o si alaturi de colegii sai din Fundatie dedica o buna parte din timpul sau liber voluntariatului. Lucreaza intr-o companie privata si este pasionata de comunicare.

Romania, la mai bine de un sfert de secol de la Revolutie

Aparent, spune Alexandra, s-au schimbat multe: exista libertate de expresie, putem calatori aproape oriunde in lume fara mari dificultati birocratice, putem beneficia de burse si putem pleca la studiu in strainatate. "Putem comunica nestingheriti in timp real cu oricine, putem lucra la Bruxelles sau la Washington. Prea putin s-au schimbat insa conditiile din spitale, prea putin s-a pus accent pe conditiile din scoli, pe infrastructura la nivel de tara, pe conditiile de viata in general.

Spre exemplu, majoritatea localitatilor din mediul rural nu sunt racordate la un sistem de canalizare (si dau ca exemplu zona Bran-Moeciu, una dintre cele mai aglomerate zone turistice din Romania).

Ce sa mai spunem de zone mai putin vizitate, daca in cele mai renumite la nivel national si international nu s-a facut (mai) nimic? In momentul de fata, realist vorbind, directia nu este nici pe departe cea pe care ne-am dori-o pentru copiii si copiii copiilor nostri.

Mai cred insa ca generatia tanara, generatia din care fac si eu parte, are datoria de a se implica si de a incerca sa duca Romania acolo unde-i e locul", considera tanara.

Uitati-va la noi! Suntem generatia '80. Am fost formati sa reusim, sa nu acceptam nota 8

Nu-i de ajuns sa ne indignam. Trebuie sa conducem Romania pe un fagas mai bun!

Alexandra spune ca nu ne-am dezis complet inca de vorba "las-o ca merge si asa!", care pe de-o parte denota inventivitate si flexibilitate, pe de alta parte, insa, lipsa de profesionalism si seriozitate.

"Fiindca am studiat in Germania si cultura acestei tari imi este cel mai aproape, acolo aceasta vorba pur si simplu nu exista. Ora unei intalniri se respecta intocmai, lungimea unui articol la universitate nu este negociabila, iar plagiatul se plateste cu exmatriculare din sistemul de invatamant superior.

Din punct de vedere profesional, cred ca mai avem multe de invatat ca popor. Din punct de vedere social, insa, caldura, deschiderea si ospitalitatea sunt cateva caracteristici relativ rar intalnite in tarile din Europa de Vest", adauga Alexandra.

In ceea ce priveste fondul nostru ca natie, tanara vorbeste de trei tipuri de atitudini: "una fatalista, resemnata (dar nu mai putin revoltata in fata televizorului), predominant a generatiei mai in varsta, care nu mai spera si care a renuntat complet sa lupte. Mai observ si o parte din generatia tanara, sceptica, critica fara discernamant, distructiva. Nu in ultimul rand, cunosc si persoane, de toate varstele, care se implica: planteaza copaci, sustin ONG-uri in scopuri caritabile, ies la manifestatii pasnice in strada indiferent de conditiile meteo, initiaza proiecte pentru mediu, cazuri sociale s.a. Aceasta este categoria celor despre care cred ca au capacitatea de a schimba ceva".

Fost diplomat ONU: Iarmarocul asta penibil trebuie sa inceteze, daca vrem Romania unde-i e locul

Noua generatie a ajuns la maturitate, optiunile nu sunt doar sa ne plangem sau sa plecam

Gresim de fiecare data cand alegem sa nu ne implicam, de fiecare data cand ramanem acasa si nu iesim in strada, de fiecare data cand acceptam sa fim calcati in picioare. Cred ca este necesar sa ne ascutim simtul civic, sa iesim din letargie, sa luam atitudine, sa ne adresam institutiilor abilitate de fiecare data cand ceva nu este cum ar trebui sa fie - ma intreb oare cati dintre romani stiu numele deputatului care ii reprezinta in Parlament? Cati dintre romani au cerut audienta la primar, sa discute despre prioritatile zonei in care locuiesc? Cati dintre romani au plantat macar 5 copaci? Solutia este la indemana oricui, trebuie sa existe doar vointa
Alexandra Sasu

Romania, continua ea, are un potential enorm, atat ca asezare geopolitica, dar si ca resurse umane si calificare profesionala, in special la doua domenii: medicina si IT.

Din nefericire, spune Alexandra, niciuna din toate acestea nu sunt valorificate aici, in Romania, la capacitate maxima.

Orice schimbare incepe cu noi insine

Alexandra Sasu subliniaza ca "orice schimbare incepe cu noi insine", iar "exemplul personal este primordial".

"Mai mult, daca as avea putere de decizie, as schimba doua lucruri: modul in care sunt organizati alesii poporului si modul de functionare a institutiilor de stat, corupte si putrede, caci stim cu totii cum sunt 'alesi' majoritatea directorilor in scoli si spitale.

In ceea ce priveste modul de functionare a Parlamentului, lucrez deja de aproape un an la i74. Este vorba despre un proiect civic care are ca scop transparentizarea si responsabilizarea Parlamentului, proiect pentru care sunt necesare 100.000 de semnaturi ale cetatenilor din intreaga tara. Este ingrijorator faptul ca doar 1 din 10 romani mai are incredere in Parlament, insa pe buna dreptate, din moment ce in 2013, rata prezentei la sedinte a fost de doar 49%.

Cifrele sunt revoltatoare, iar indignarea romanilor ar trebui sa se manifeste dincolo de comentariile din fata televizorului sau lamentarile cu vecinii pe scara de bloc. Ar trebui sa se concretizeze in semnaturi pentru proiecte precum i74 sau in initierea unor alte demersuri civice cinstite, curate, transparente", puncteaza Alexandra.

Hai sa-ncepem de la zero, corect si curat, sa fim noi asa cum ne dorim sa fie tara!

Tanara considera ca societatea civila are un rol foarte important si protestele din ultimii ani ne arata faptul ca societatea civila, desi inca la inceput, devine tot mai vocala.

Mi-as dori ca societatea civila sa devina din ce in ce mai puternica, sa aiba un rol de observator-mobilizator de fiecare data cand se inregistreaza abateri de la ceea ce inseamna bine public. (...) Generatia actuala are datoria de a demonstra ca se poate
Alexandra Sasu

Peste zece ani, ea si-ar dori "o Romanie dezvoltata, democratica si demna. O Romanie a celor care se implica, a celor care au idealuri si care lupta pentru ca ele sa devina realitate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Alexandra Sasu Romania Maine, #campanie Romania maine , #romani