Gigacaloria e 338 de lei in Bucuresti, in loc de 130. Cat vine intretinerea la iarna? Interviu

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 19:35
8173 citiri
Gigacaloria e 338 de lei in Bucuresti, in loc de 130. Cat vine intretinerea la iarna? Interviu
Foto: Business24

Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR) spune ca romanii platesc pentru energia termica preturi pe care nu le mai intalnesti nicaieri in Europa.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Opaina arata ca pretul este umflat din cauza lucrarilor de reparatie fictive, a contractelor de investitii pe hartie si a sistemului mafiot care capuseaza distributia energiei termice din toata tara.

Potrivit acestuia, intretinerea va ajunge la iarna la 300-340 de lei pentru doua persoane in doua camere.

Care e pretul gigacaloriei in alte state din Europa?

Media europeana e intre 30 si 50 de euro pe gigacalorie. Cam 130 si 220 de lei. In Romania majoritatea oraselor mari au peste 250 de lei pret final si se ajunge pana la 980, in orasul Brad. Zalau are 570, Mangalia 540.

Majoritatea oraselor au intre 300 si 400 de lei, dublu fata de media europeana. In Bucuresti vorbim de un furnizor mare, care nici nu trebuie sa atinga pragul de jos al mediei europene, pentru ca are desfacere mare, are clienti multi, ar trebui sa iasa sub 130 de lei.

In Bucuresti e 338, de trei ori mai mult. In conditiile in care gazul utilizat e luat de pe piata libera, iar la noi e mai ieftin, pacura, carbunii si ce mai folosesc sunt luate in aceleasi conditii cum ia orice tara din jur sau din Europa, deci nu avem niste costuri foarte mari la materia prima.

De ce e scumpa gigacaloria in Romania?

Pentru ca an de an, timp de 23 de ani, nu s-a facut practic nimic in sensul modernizarii si eficientizarii costurilor sistemului de producere si furnizare a agentului termic. In schimb, an de an s-au creat structuri politico-mafiote care utilizeaza acesti bani in interesul lor.

Si interesul lor e sa creasca an de an masa monetara prin cresterea pretului, mentinerea ineficientei, amplificarea unui aparat defectuos, ca sa ii creasca costurile si ca sa aiba ei de unde lua si ce face cu ei. Cheia acestor fapte e subventia, care functioneaza de 13 ani si care intr-o societate normala nu exista.

Ea are un caracter simplu: o acord pe o perioada limitata unui operator economic ca sa se redreseze. In lumea civilizata se numeste ajutor de stat pe care il acorda statul x pentru firma y sa se redreseze pentru ca e nevoie de ea in piata.

Dar se acorda pe un an, pe 2 ani, timp in care, daca tot ii dau ajutor de stat, vad daca face ceva, sa se miste in sensul de a-si depasi problemele si a le elimina, astfel incat sa poata functiona in piata. Daca acum 10 ani subventia era 40 de lei, acum este 180 de lei pe gigacalorie.

Iar subventia este acordata furnizorului, nu populatiei. De 13 ani de cand functioneaza, subventionarea s-a amplificat si a fost foarte buna pentru unii. Cand vin banii direct din bugetul primariei, sunt usor de manevrat si vanturat. Daca au garantia primarului, sau clasei politice, sau a unei gasti politice, e ca si cum ai jefui o casa in care proprietarul sta legat.

Unde se scurg acesti bani? Care e motivul pentru care avem aceste costuri?

In primul rand, trebuie sa stopezi sistemul de fraudare, de coruptie. Banii de care vorbim noi, 200 de milioane de euro, cifra de afaceri in Bucuresti pe energia termica, trebuie restructurati. O mare parte se duce aiurea. Se inventeaza fel si fel de lucrari, contracte, care exista numai pe hartie, dar baietii destepti din zona asta sunt titulari.

Daca ar lua cineva la mana toate formele de plata, toate contractele catre sute de firme, ar regasi in teren lucrarile alea? Nu. Ce s-a mai facut, s-a mai facut in Berceni, acum 10 ani, dar si acolo pe structura si filosofie veche cu bani de la BERD.

In rest, cu banii care s-au rulat in ultimii 10-15 ani in Bucuresti pe termoficare se puteau reface si face de la zero doua sisteme noi similare cu Bucurestiul. E ceva nou? E acelasi sistem vechi si depasit in care omului i se spune iarna ca trebuie sa astepte sa i se dea caldura foarte scumpa sau sa i se spuna ca nu i se da apa calda, ci doar caldura.

Care sunt cazurile fericite?

Beiusul, care e langa Oradea si la 90 de kilometri de Brad, oras aflat la extrema cealalta. Cei de la Beius, cel putin la nivelul primariei, si poate nici ei, ci cei care au facut forajul, s-au gandit in felul urmator: noi am facut forajul, noi va dam energie termica la 80 de lei. O vreti?

Si primarul o fi zis "Hai sa o luam". Iar firma respectiva le vinde energie termica obtinuta prin extractie din puturi cu apa geotermala cu 80 de lei gigacaloria. De aici incolo discutia devine interesanta: aceeasi firma care a facut forajele la Beius s-a dus in Oradea, unde gigacaloria este 240 de lei.

Acolo a facut, acum 2 sau 3 ani, alte foraje, si au inceput sa furnizeze caldura pentru un cartier, tot cu 80 de lei. Nu a tinut decat cateva luni pentru ca au venit consilierii din Oradea si le-au zis ca nu sunt de acord sa furnizeze cu 80 si si i-au scos. La Brad, unde gigacaloria este 980 de lei, cea mai scumpa din tara, sunt izvoare cu apa geotermala.

Nu s-au gandit sa faca la fel. Si vine primarul din Brad si spune ca nu-l ajuta nimeni. Anul trecut era 860 de lei si iesise din nou sa se planga, de a trebuit sa le dea guvernul din fondul de urgenta.

Care e situatia debransarilor din tara?

Locul I pe 2013 e Timisoara, cu 1.300 de apartamente.

Ce se intampla cu Bucurestiul?

Bucurestiul va fi rau de tot. Bucurestiul si acuma trateaza problema extrem de neserios, de nefiresc, nu s-a inceput nimic, e o degringolada, nu mai stie nimeni ce e cu RADET, cine conduce, ce conduce. Doamne fereste sa inceapa sa bubuie tevile, magistralele vechi de 30-40 de ani.

Ce estimare dati pentru intretinerea care va veni iarna asta?

Daca luam un apartament de doua camere, va plati 170-180 de lei caldura, in lunile de iarna. Impreuna cu toate celelalte, se va ajunge la un 300-340 de lei doua persoane in doua camere. In Bucuresti, care trebuie sa fie tinut sub control, nu o sa se intample ceva.

Ei tot spun ca nu se va mari nimic, dar nu se bazeaza pe acte decat pana la 1 ianuarie. Bugetul Capitalei este pana la 31 decembrie si inca nu a fost publicat bugetul pe anul urmator. Nu stim ce va fi dupa 1 ianuarie.

Exista si cazuri ale unor orase care nu se afla in situatia fericita de a avea izvoare cu apa termala, dar care si-au rezolvat problemele printr-o administrare buna a resurselor?

Nu exista asa ceva. Fiecare oras trebuie sa se gandeasca asa: ce surse de energie am in jurul meu? Trebuie sa elimin transportul materiei prime si consumul. In principiu trebuie sa imi iau din zona mea ce este cel mai aproape. Stiti cate surse de energie avem? O puzderie: pacura, gaz, biomasa, soare, vant, pamant, carbune.

Daca sunt in Dobrogea am soare si vant. Ia sa fac panouri, eoliene. In Suceava ce am? Masa lemnoasa. Si gunoiul menajer e o sursa importanta de ardere. In Viena, o centrala despre care vorbesc eu tot timpul e in mijlocul orasului si foloseste gunoiul menajer al tuturor locuitorilor Vienei.

Si e in mijlocul orasului, pentru ca masinile de gunoi sa nu mai consume combustibil. In Bucuresti de ce nu facem?

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Radu Opaina gigacalorie Romania Europa, #Opaina pret gigacalorie Romania, #Opaina energie termica Romania , #radet