Seful campaniei de vaccinare anunta cand s-ar putea administra a treia doza de vaccin

Duminica, 11 Iulie 2021, ora 15:534556 citiri
Seful campaniei de vaccinare anunta cand s-ar putea administra a treia doza de vaccin

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghita, a explicat ca strategia este ca tot mai multi oameni sa se vaccineze cu schema completa pentru COVID-19, in detrimentul vaccinarii cu cea de-a treia doza a celor deja vaccinati.


"Faptul ca se depun datele stiintifice care atesta siguranta si eficacitatea unei a treia doze de vaccin, administrata conform datelor prezentate de compania Pfizer, administrarea celei de-a treia doze la sase luni este un aspect. Stim ca avem date de siguranta si avem date de imunigenitate si eficacitate. Dar asta nu inseamna ca aceasta masura trebuie adoptata ca politica de vaccinare. Sigur ca se adopta o astfel de masura atunci cand datele de zi cu zi iti arata o scadere a eficientei vaccinurilor, dar nu este cazul in acest moment pentru niciuna dintre variantele virale.

Chiar daca numarul de cazuri este in crestere, afecteaza in mod deosebit populatia nevaccinata si acolo unde rata de acoperire vaccinala este crescuta, numarul de decese nu a crescut", a declarat Valeriu Gheorghita, la Digi24, duminica.

Acesta a explicat ca trebuie crescut numarul persoanelor care se vaccineaza.

"Aceasta a treia doza este in perspectiva acestor variante virale in care se observa o scadere a activitatii neutralizante a anticorpilor, chiar a celor obtinuti din vaccinare. Daca ne e teama de variante virale, trebuie sa crestem numarul celor vaccinati si nu sa administram o a treia doza celor vaccinati deja cu o schema completa. Si aici vorbim deja de 3,3 miliarde de doze administrate la nivel global, insa populatia tarilor in curs de dezvoltare are o rata de acoperire vaccinala de circa unu la suta", a declarat Valeriu Gheorghita.

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare a mai precizat ca strategia este de a creste numarul celor vaccinati cu schema completa.

"Este important sa acceleram in mod echitabil campaniile de vaccinare la nivelul tuturor tarilor pentru ca in felul acesta reducem probabilitatea de selectare a noi variante virale. Strategia, in momentul de fata, este sa crestem numarul celor care se vaccineaza cu o prima schema completa, in felul acesta scadem circulatia virusului si cu siguranta vom avea un control bun din punct de vedere al pandemiei", a declarat Gheorghita.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News