Seful campaniei de vaccinare anunta cand s-ar putea administra a treia doza de vaccin

Duminica, 11 Iulie 2021, ora 15:53
4777 citiri
Seful campaniei de vaccinare anunta cand s-ar putea administra a treia doza de vaccin

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghita, a explicat ca strategia este ca tot mai multi oameni sa se vaccineze cu schema completa pentru COVID-19, in detrimentul vaccinarii cu cea de-a treia doza a celor deja vaccinati.

"Faptul ca se depun datele stiintifice care atesta siguranta si eficacitatea unei a treia doze de vaccin, administrata conform datelor prezentate de compania Pfizer, administrarea celei de-a treia doze la sase luni este un aspect. Stim ca avem date de siguranta si avem date de imunigenitate si eficacitate. Dar asta nu inseamna ca aceasta masura trebuie adoptata ca politica de vaccinare. Sigur ca se adopta o astfel de masura atunci cand datele de zi cu zi iti arata o scadere a eficientei vaccinurilor, dar nu este cazul in acest moment pentru niciuna dintre variantele virale.

Chiar daca numarul de cazuri este in crestere, afecteaza in mod deosebit populatia nevaccinata si acolo unde rata de acoperire vaccinala este crescuta, numarul de decese nu a crescut", a declarat Valeriu Gheorghita, la Digi24, duminica.

Acesta a explicat ca trebuie crescut numarul persoanelor care se vaccineaza.

"Aceasta a treia doza este in perspectiva acestor variante virale in care se observa o scadere a activitatii neutralizante a anticorpilor, chiar a celor obtinuti din vaccinare. Daca ne e teama de variante virale, trebuie sa crestem numarul celor vaccinati si nu sa administram o a treia doza celor vaccinati deja cu o schema completa. Si aici vorbim deja de 3,3 miliarde de doze administrate la nivel global, insa populatia tarilor in curs de dezvoltare are o rata de acoperire vaccinala de circa unu la suta", a declarat Valeriu Gheorghita.

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare a mai precizat ca strategia este de a creste numarul celor vaccinati cu schema completa.

"Este important sa acceleram in mod echitabil campaniile de vaccinare la nivelul tuturor tarilor pentru ca in felul acesta reducem probabilitatea de selectare a noi variante virale. Strategia, in momentul de fata, este sa crestem numarul celor care se vaccineaza cu o prima schema completa, in felul acesta scadem circulatia virusului si cu siguranta vom avea un control bun din punct de vedere al pandemiei", a declarat Gheorghita.

Medicul a explicat ca se va folosi o a treia doza numai in cazul in care creste riscul de imbolnavire a persoanelor deja vaccinate.

"Daca datele stiintifice ne arata ca, la un an sau mai tarziu de un an de zile, eficienta scade substantial si inca avem virus circulant si inca avem un numar important de persoane nevaccinate si riscul de imbolnavire a celor deja vaccinati este crescut, sigur ca in momentul respectiv vom proceda asa cum se cuvine. Insa nu este cazul la acest moment. Datele de eficienta sunt, in momentul de fata, cat se poate de bune si avem deja experienta tarilor cu rata crescuta de acoperire vaccinala. Dealtfe este o politica nu doar a Romaniei, majoritatea tarilor pledeaza pentru aceeasi abordare, de a creste numarul celor vaccinati in loc de a vaccina aceleasi persoane cu o a treia doza", a mai declarat Gheorghita.

Compania Pfizer cauta sa obtina in urmatoarea luna aprobarea organismului american de reglementare a medicamentelor, FDA, pentru a treia doza a vaccinului sau anti-Covid.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#vaccinare covid Romania, #Valeriu Gheorghita, #vaccinare a treia doza , #vaccinare covid Romania