UPDATE Germanii de la Pegasus cer anularea marcii romanesti de biciclete Pegas. De ce nu pot sa exista ambele branduri in Uniunea Europeana

Miercuri, 10 Martie 2021, ora 15:57
12816 citiri
UPDATE Germanii de la Pegasus cer anularea marcii romanesti de biciclete Pegas. De ce nu pot sa exista ambele branduri in Uniunea Europeana
Germanii de la Pegasus cer anularea marcii romanesti de biciclete Pegas FOTO Facebook

O companie din Germania, care produce biciclete sub diverse marci, printre care si Pegasus, a dat in judecata compania Atelierele Pegas din Bucuresti, controlata integral de omul de afaceri Iulian Stanciu, CEO-ul eMAG, si a cerut instantei sa anuleze certificatul eliberat de Oficiul National pentru Inventii si Marci (OSIM) pentru legendara marca romaneasca Pegas, cu radierea acesteia din Registrul National al Marcilor.

Cu sediul in Koln (Germania), ZEG Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft eG a chemat in instanta, in acelasi dosar, si OSIM, care a eliberat certificatul pentru marca Pegas in anul 2010, potrivit Profit.ro.

Demersul in justitie al ZEG a pornit de la o decizie finala a Oficiului European de Proprietate Intelectuala (EUIPO) din 2017, prin care a fost stabilit ca cele doua marci, Pegasus (Germania) si Pegas (Romania), sunt similare si nu pot coexista pe piata UE, pentru ca s-ar crea confuzie pentru clienti, noteaza Profit.ro, care prezinta si punctul de vedere al casei de avocatura care reprezinta ZEG in dosarul deschis la Tribunalul Bucuresti.

In cazul in care cererea ZEG va fi admisa, compania Atelierele Pegas va trebui sa renunte de indata la utilizarea marcii Pegas sau a oricarei denumiri similare cu Pegasus (si grafica protejata de ZEG), inclusiv ca nume comercial sau in mediul online. De asemenea, vor fi puse in discutie si reparatii financiare.

La solicitarea Profit.ro, OSIM a transmis ca a devenit parte in dosar in baza prevederilor articolului 101 din Legea 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, care spune ca "La cererea instantei judecatoresti, OSIM este obligat sa inainteze acesteia actele, documentele si informatiile necesare judecarii cauzei cu care a fost investita".

Contactati de Profit.ro, reprezentantii Atelierele Pegas nu au transmis un punct de vedere pana la publicarea stirii.

UPDATE 15:55

Pozitia oficiala a Pegas

"Pegas are o istorie de aproape 50 de ani pe piata bicicletelor din Romania. A fost construit si a evoluat in mod independent pe teritoriul Romaniei. Bicicleta Pegas a fost fabricata de catre Uzina Mecanica Tohani, incepand cu anul 1972, pana in 2005, iar din 2011 Atelierele Pegas a preluat brandul (marca inregistrata) si a inceput productia de biciclete, bicicletele fiind in piata, neintrerupt, timp de 10 ani.

Pegasus are o istorie de aproape 40 de ani, pe piata bicicletelor din Germania, evoluand in mod independent pe piata din Germania si, ulterior, in alte tari.

Aderarea la Uniunea Europeana a adus armonizarea marcilor existente la nivel national cu cele inregistrate la nivelul Uniunii Europene, punand fata in fata marci locale dezvoltate de producatorii locali cu marcile inregistrate pe teritoriul Europei. Aceasta armonizare a generat mai multe conflicte de marca europeana vs. marca locala, intrucat pentru usurinta inregistrarii, proprietarii unor marci nationale au tendinta de a extinde inregistrarea in toate tarile Uniunii, desi nu folosesc marca decat la nivel local sau regional.

In ceea ce priveste notorietatea celor doua branduri pe piata locala, un raport de cercetare privind notorietatea spontana a marcilor de biciclete in Romania, realizat in 2020 de catre una dintre cele mai prestigioase companii de cercetare de piata din Romania, arata, pentru brandul Pegas, un rezultat de 65,1 % versus 0,5% pentru brandul Pegasus.

In rezumat, aceasta este substanta conflictului, sunt doua marci, care au evoluat in mod independent, pe teritorii diferite, Pegas in Romania timp de aproape 50 de ani, arhi-cunoscut si folosit de publicul roman, iar Pegasus in Germania (o istorie ceva mai mica) si alte cateva tari, cu precadere din Uniunea Europeana, conflict pe care, avand in vedere istoria si notorietatea brandurilor la nivel local, lipsa riscului de confuzie intre cele doua marci in discutie (societatea din Germania nu isi comercializeaza produsele in Romania), il consideram artificial.

Ne exprimam increderea ca acest conflict va fi solutionat in mod echitabil", a transmis Andrei Militaru, CEO Network One Distribution.

Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Turneul final al Billie Jean King Cup se va disputa sub formă de tablou eliminatoriu, la Sevilla, între 12 şi 20 noiembrie, a anunţat joi Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), care...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#pegasus, #pegas, #biciclete, #Germania, #Romania, #marca, #anulare , #stiri sociale