GayFest 2015: Comunitatea LGBT sa se bucure de drepturile prevazute pentru toti cetatenii

Vineri, 15 Mai 2015, ora 19:013540 citiri
GayFest 2015: Comunitatea LGBT sa se bucure de drepturile prevazute pentru toti cetatenii
foto: Accept Romania

In 2015 Bucharest Pride debuteaza pe 17 mai, Ziua Internationala Impotriva Homofobiei si Transfobiei.

Festivalul va marca acest moment printr-un flashmob care atrage atentia asupra faptului ca drepturile persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, trans - n.red.) sunt drepturi ale omului si ca doar prin implicare personala putem lupta impotriva prejudecatilor. Flashmobul are loc incepand cu ora 13:00 in Parcul Izvor, aproape de iesirea de la metrou.

"In acest moment, persoanele LGBT din Romania nu se pot bucura de o viata de familie protejata de lege. Marti Comisia Juridica din Camera Deputatilor a dat un aviz negativ propunerii de legiferare a parteneriatului civil, un proiect de lege menit sa asigure drepturi minime, legate de mostenire sau partajul bunurilor, atat cuplurilor heterosexuale care convietuiesc in relatii de parteneriat cat si cuplurilor de acelasi sex.

Acesti parlamentari, care au decis sa ceara un punct de vedere din partea Patriarhiei Romane intr-o problema ce priveste statul de drept, demonstreaza ca nu respecta valorile unei societati democrate. Totusi, parteneriatul civil a primit pentru prima data un aviz favorabil din partea a doua comisii parlamentate. Acestea recunosc parteneriatul civil ca fiind o reglementare importanta pentru asigurarea unor drepturi egale in fata legii, mai ales in ceea ce priveste viata privata si de familie, pentru toti cetatenii acestei tari.

Comunitatea LGBT din Romania se confrunta, in continuare, cu multe alte probleme. Suntem tinta unui discurs homofob din partea persoanelor publice, precum Mihaela Radulescu, care ne compara cu niste teroristi ca urmare a exercitarii libertatii noastre de exprimare prin Marsul Diversitatii sau a oricarui gest de afectiune publica. Comunitatea LGBT ramane una dintre cele mai discriminate categorii sociale, confruntandu-se cu reactii homofobe si transfobe extreme, infractiuni motivate de ura pe criteriul orientarii sexuale si identitatii de gen si, nu in ultimul rand, cu lipsa de interes, de intelegere sau cu incapacitatea autoritatilor de a le proteja drepturile si demnitatea" au declarat reprezentanti ai organizatiei Accept Romania intr-un comunicat remis Ziare.com

"In 2015, Bucharest Pride vorbeste despre schimbare. Schimbarea realizata in ultimii zece ani de Mars, alaturi de membri ai comunitatii si prietenii lor. Schimbarea care inca trebuie infaptuita pentru a obtine respectul fata de drepturi fundamentale in Romania. Dorim sa identificam, alaturi de comunitate si de cei care ne sustin, pasii pe care ii avem de urmat in viitorul apropiat pentru a obtine drepturi egale pentru persoanele LGBT si alte grupuri care se confrunta cu discriminarea. Programul festivalului cuprinde, asa cum v-am obisnuit, proiectii de film, dezbateri, seri comunitate si expozitii" au precizat acestia.

Programul poate fi consultat pe site-ul asociatiei Accept Romania.

Marsul are loc pe data de 23 mai, incepand cu ora 16:00,, de la Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei, traseu pe care l-a urmat si in ultimii ani.

Ziua Internationala Impotriva Homofobiei si Transfobiei este celebrata in fiecare an pe 17 mai, comemorand decizia din 1990 a Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a scoate homosexualitatea din clasificarile internationale care o defineau drept o patologie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News