Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Apel disperat pentru oprirea dezinformărilor anti-vacciniste: „Veți continua știind că prin asta puteți trimite oameni la moarte?”

Vineri, 08 Octombrie 2021, ora 14:44
73493 citiri
Apel disperat pentru oprirea dezinformărilor anti-vacciniste: „Veți continua știind că prin asta puteți trimite oameni la moarte?”
România a înregistrat vineri cel mai negru bilanț de la începutul pandemiei FOTO Ro Vaccinare

În contextul în care România trece prin cel mai greu moment al pandemiei, cu secțiile de ATI la capacitate maximă, cu un număr record de decese zilnice, medicii au trecut la apeluri disperate către presă și jurnaliști pentru a nu mai încuraja campaniile de antivaccinare.

Psihiatrul Gabriel Diaconu susține într-o postare pe pagina sa de Facebook că în acest moment dificil „nu avem voie să îi lăsăm pe oameni pradă ororii dezinformării. Vine o zi când fiecare răspunde propriei conștiințe”.

„E momentul ca cea de-a patra putere în Stat, recte presa, prin spiritul și prin corpul ei de profesioniști, să facă o alegere:

Dacă vor fi, și face, o presă românească, pentru români,

Sau dacă vor persevera în jocurile obișnuite de oglinzi și umbre.

În privința COVID, lucrurile ating punctul de maximă intensitate curând. Oamenii nu mai gândesc clar. Taberele s-au format. Din păcate una dintre tabere are mortalitate mult mai mare. Veți continua să promovați aceleași idei, pe același ton, cu aceeași vehemență, știind că prin asta puteți trimite oameni la moarte?

E foarte delicat să vorbești presei, de fapt. Pentru că e consfințită de dreptul la liberă opinie, unul pe care îl văd fundamental. Pe de altă parte, în chestiuni de viață și de moarte, nu suntem decât una: oameni. Oameni care caută să se descurce prin labirintul întunecat al neputinței de a face mai mult.

Sunt mulți captivi deja audienței care cere, zi după zi, dovezi fumegânde despre propriile credințe: că e totul o mașinațiune, că trăim o butaforie, că e o scenografie pusă la cale de oameni dornici de îmbogățire. Ce au toate acestea de a face cu omul simplu, și bolile lui?

Politica sanitară nu e politică de partid. Dovezile medicale nu se judecă la fel ca bâlciurile politice.

Drept urmare luați în considerare voi, jurnaliști, indiferent de afiliere sau angajator, că sunt câteva urechi care chiar vă ascultă, chiar vă urmăresc, chiar vă cred. Prin busola voastră morală, de indică ceva, or ba, poate pe unii îi veți lumina sau unora le veți grăbi ultima lumânare.

Vine o zi când trusturile de presă se vor întrece din nou pe rating, pe senzațional, pe inedit sau pe “șoc și groază”. Dar acum nu e timpul acela, pentru că nu mai e timp.

Totul poate să pice, și se vede că totul pică împrejur. Guvern, strategii, autoritate. Rând pe rând lașitatea și instinctul de conservare despart aleșii de alegători, lăsați de izbeliște sorții.

Nu avem voie să îi lăsăm pe oameni pradă ororii dezinformării. Vine o zi când fiecare răspunde propriei conștiințe.

Către ea fac apel. Spuneți-le oamenilor să nu își ignore simptomele. Spuneți-le să nu le trateze după ureche, căci poate să fie în dauna lor.

Și, pe cât posibil, țineți comunitățile laolaltă. Dezbinați, înfuriați, înrăiți, cu atât mai mult for face oamenii greșeli.

Poate că într-o zi presa va fi groaznică, dar va ajuta la stăpânirea flamei epidemiei.

Sau poate că într-o zi va fi splendidă, dar cu prețul a sute, dacă nu mii, de morți.

N-ar trebui să fie o alegere grea”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Cazul cutremurător al unei fetițe de doi ani, care a murit după ce a înghițit biluțe magnetice. De ce nu au putut medicii să o salveze
Cazul cutremurător al unei fetițe de doi ani, care a murit după ce a înghițit biluțe magnetice. De ce nu au putut medicii să o salveze
O fetiţă de nici 2 ani a murit după ce a ingerat biluţe magnetice. Familia fetiţei este din România, dar este stabilită de 12 ani în Germania. Mama copilului a relatat pentru News.ro cum a...
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
#vaccinare covid, #medici, #Decese covid, #pandemie, #val patru covid , #coronavirus