Fostul manager de la Spitalul de Boli Infectioase Brasov, trimis in judecata. Ce acuzatii i se aduc

Vineri, 26 Martie 2021, ora 11:48
2139 citiri
Fostul manager de la Spitalul de Boli Infectioase Brasov, trimis in judecata. Ce acuzatii i se aduc
Mai multe persoane au fost trimise in judecata/DNA

Fostul sef al Spitalului de Boli Infectioase Brasov, Ramona Ionescu, a fost trimisa in judecata, alaturi de alte patru persoane pe motiv ca ar fi atribuit in mod fraudulos un contract de achizitie de echipamente medicale supraevaluate, dar care nu erau necesare.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest la domiciliu, a lui:

* Marius Andrei Kadas-Iluna, la data faptelor consilier judetean si presedinte al Comisiei pentru sanatate, protectia copilului si a persoanelor adulte in cadrul Consiliului Judetean Brasov; presedinte al Consiliului de Administratie al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Brasov, pentru trafic de influenta si instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

* Marius Cristina Popa, la data faptelor consilier local in municipiul Sacele, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Arest la domiciliu

In acelasi dosar, tot in arest la domiciliu, au mai fost trimisi in judecata administratorul firmei Chantel Sante SRL, pentru cumparare de influenta si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar si Gheorghe Nedelea, la data faptei referent de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Brasov, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, in fata judecatorilor vor ajunge si Ramona Delia Ionescu, la data faptei manager al Spitalului de Boli Infectioase Brasov, cercetata sub control judiciar, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar si societatea Chantel Sante, fata de care s-a dispus masura preventiva a interzicerii desfasurarii activitatilor in contextul carora au fost comise infractiunile de cumparare de influenta si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii anticoruptie noteaza in rechizitoriu ca acest dosar vizeaza presupusa atribuire frauduloasa, de catre conducerea Spitalului de Boli Infectioase Brasov, societatii omului de afaceri (inculpat in prezenta cauza), a unui contract de achizitie echipamente medicale supraevaluate si care nu erau necesare.

Bani de la firma favorizata

In schimb, spun anchetatorii, persoanele cu ascendent si influenta asupra conducerii spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei favorizate.

Anterior, arata DNA, din cauza initiala, a mai fost disjuns un dosar penal, in care procurorii au dispus trimiterea in judecata a fostului sef al Brigazii de Operatiuni Speciale Brasov si a unui om de afaceri, administrator in fapt al Chantel Sante SRL.

"Concret, in perioada iulie 2019 - septembrie 2020, inculpatul Kadas Iluna Marius Andrei (...) ar fi pretins si primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, in mod direct, suma de 5.000 euro si indirect, prin intermediul inculpatului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urma si-ar fi oprit o parte) pentru a-si exercita influenta pe care a pretins ca o are asupra managerului Ionescu Ramona Delia si asupra referentului Nedelea Gheorghe, ambii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Brasov", se precizeaza in comunicat.

Potrivit procurorilor, influenta s-ar fi dovedit una reala, deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitaliceasca a incheiat cu societatea omului de afaceri (ce avea ca obiect principal de activitate comertul cu ridicata al produselor farmaceutice) un contract privind achizitia unui robot pentru dezinfectia cu ultraviolete a mediului, in valoare de 949.620 lei cu TVA (in conditiile in care valoarea de piata a produsului era cuprinsa intre 285.000 lei si 380.000 lei).

Spitalul, parte civila in dosar

Ulterior, arata anchetatorii, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infectioase Brasov ar fi efectuat, catre SC Chantel Sante SRL, plata in intregime a contravalorii robotului respectiv.

"Din probele administrate in cauza a rezultat ca atribuirea catre societatea respectiva a contractului de achizitie s-ar fi realizat in mod fraudulos, cu implicarea directa a inculpatilor Ramona Delia Ionescu si Gheorghe Nedelea, care ar fi avizat si semnat documentele care au stat la baza achizitiei aparatului medical in conditiile in care investitia nu era necesara, a fost mult supraevaluata, iar punerea in functiune a robotului nu s-a realizat nici pana in prezent", spune DNA.

Spitalul de Boli Infectioase Brasov s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 949.620 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Brasov cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

In cauza mai sunt cercetate si alte persoane, fata de care se desfasoara in continuare acte de urmarire penala, iar fata de Gabriela Oana Olaru, la data faptelor director financiar contabil la Spitalul de Boli Infectioase Brasov, s-a dispus solutia clasarii.

Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#frauda, #frauda spital Bucuresti, #DNA, #spital Brasov , #spital