Firea spune ca joi prezinta solutia de salvare a RADET. Regia e in situatie critica, lasa mii de bucuresteni in frig si merge pe pierderi uriase

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 16:21
3951 citiri
Firea spune ca joi prezinta solutia de salvare a RADET. Regia e in situatie critica, lasa mii de bucuresteni in frig si merge pe pierderi uriase
Foto: Arhiva Pixabay

Gabriela Firea sustine ca miercuri se intalneste cu reprezentanti ai Ministerului Energiei si ai ANRE petru a discuta despre reorganizarea RADET si despre viitorul sistemului de termoficare din Capitala. Ulterior, in sedinta de joi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, va fi prezentat si un proiect privind reorganizarea societatii de termoficare, a mai spus primarul general.

"Maine (miercuri - n.red.) vom avea o intalnire, zic eu foarte importanta, in care vom explica reprezentantilor Guvernului, Ministerului Energiei si ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - n.red.) care este planul nostru de reorganizare a RADET si joi, in CGMB vor propune un proiect in acest sens", a declarat primarul Gabriela Firea potrivit Mediafax.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, sistemul de termoficare din Capitala este in stare critica. Atat ELCEN (care produce agent termic si este detinuta de Ministerul Energiei), cat si RADET (care distribuie agentul termic si care apartine Primariei Bucuresti) sunt in insolventa si au nevoie de investitii de sute de milioane de euro ca sa poata continua sa functioneze.

Singura solutie pentru a putea finanta aceste institutii care administreaza termoficarea Capitalei este ca ele sa isi transfere activitatea catre o societate "sanatoasa din punct de vedere financiar", care sa poata absorbi fonduri. Or, tocmai acest transfer de activitate pare imposibil de realizat...

Dupa mai multe solutii care au fost abandonate, s-a decis ca atat RADET, cat si ELCEN sa isi transfere activitatea catre Compania Municipala Energetica, infiintata de Primaria Capitalei. ELCEN si-a facut un plan de reorganizare, in acest sens, care a fost si adoptat in instanta.

Tot ELCEN a refuzat, insa, sa voteze adoptarea planului de reorganizare a RADET, dupa cum Ziare.com v-a informat deja. Motivul: ELCEN sustine ca planul propus de administratorul judiciar al RADET - adica de societatea Rominsolv SRL - ar fi vechi si n-ar reprezenta solutia pentru reorganizarea societatii.

In plus, ELCEN sustine ca planul Rominsolv nu identifica sursa din care s-ar lua banii pentru plata unei treimi din datoria pe care RADET o are catre ELCEN si care trebuie achitata in procesul de reorganizare.

Florian Mateita, partener Rominsolv, a declarat, pentru Ziare.com, ca RADET va organiza o noua adunare a actionarilor in care ELCEN ar trebui sa aprobe planul de reorganizare propus.

"Zilele astea vom publica convocatorul. Probabil ca vorbim despre o noua adunare a creditorilor pe 20 februarie sau 21 februarie, intrucat pe 27 februarie vom merge in instanta cu planul din 2.02.2018, spre aprobare.

Stiu ca a existat la ELCEN si Ministerul Energiei acest curent potrivit caruia planul ar putea fi modificat inainte de a fi confirmat. Cu alte cuvinte, nu avem nimic, dar deja ne gandim la modificari.

Eu sunt de acord ca acest plan este arhaic la acest moment. Asta, in conditiile in care nu se mai face o fuziune a societatilor din termoficare, ci o contopire a lor intr-o terta entiatate (de fapt, e cam acelasi lucru, dar s-a schimbat metoda de lucru).

Dar ca sa modificam, planul trebuie confirmat.

Cea mai mare centura de siguranta a ELCEN - in toate emotiile sale - este data de lege. Aceasta spune ca poate modifica planul de reorganizare oricine are vocatie. Iar vocatie are oricine detine mai mult de 20% din datorie. Or, ELCEN detine nu 20%, ci 90%. Iar in aceste conditii, nicio adunare de creditori nu poate fi finalizata cu o decizie in lipsa ELCEN. Nicio decizie nu se poate lua fara ELCEN", a declara Florian Mateita.

In ciuda insistentelor Ziare.com, administratorul special al ELCEN, Claudiu Cretu, nu a putut fi contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere pe acest subiect.

Situatia s-a complicat si mai mult in momentul in care Curtea de Apel Bucuresti a decis ca toate companiile municipale infiintate de administratia Firea - inclusiv Compania Energetica, adica cea care ar urma sa preia activitatea RADET si ELCEN - au fost infiintate ilegal. In concluzie, pentru a fi sigura ca nu va intampina ulterior probleme de legalitate, Primaria ar trebui sa obtina votul a doua treimi dintre consilierii municipali pentru reiniintarea Companiei Municipale Energetica.

Or, cel putin pana acum, un astfel de proiect n-a fost nici macar pus in discutie...

Iar in conditiile in care nu gaseste, de urgenta, o solutie pentru reorganizarea RADET, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) risca sa piarda sansa de a accesa 176 de milioane de euro pe care UE ii poate aloca pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Capitala.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Firea RADET ELCEN termoficare, #Firea solutie termoficare, #Firea termoficare solutie salvare RADET , #radet