Femeie filmată frecând un mănunchi de măști noi de racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva: "Le duc acasă, pentru familie" VIDEO

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 10:5239893 citiri
Femeie filmată frecând un mănunchi de măști noi de racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva: "Le duc acasă, pentru familie" VIDEO
Momentul în care femeia a șters măștile de raclă FOTO TVR Iași

O femeie a fost surprinsă frecând un mănunchi de măști de protecție de plexiglasul raclei în care sunt depuse la Iași, pentru închinare, moaștele Cuvioasei Parascheva.

Imaginile au fost filmate de reporterii TVR Iași, în cursul zilei de duminică, 11 octombrie.

Femeia, o româncă din Bistrița-Năsăud care locuiește de 20 de ani în Italia, spune că a făcut gestul cu credința că spiritul sfintei celebrate la Iași o va ajuta.

Despre cele aproximativ 10 măști pe care le-a frecat pe față și pe dos de plexiglas, afirmă că le va duce acasă, familiei.

"Am simțit, așa, o chemare și... Sunt 5 sau 6 ani și în fiecare an eu vin aicea. Locuiesc în Italia, sunt cetățean italian, dar nu pot fără ajutorul dânsei. Anul ăsta soțul meu a fost foarte bolnav. Sunt măritată cu un italian. Foarte mult ajutorul îl simt. Le duc acasă (n.r. - despre măști) pentru ei", a declarat femeia, intervievată de reporter.

Momentul poate fi vizionat în filmarea de mai jos:

Numărul oamenilor care participă în acest an la pelerinajul de la Iași, cel mai cunoscut din ortodoxia românească, este redus comparativ cu anii precedenți.

Câteva zeci de mii au trecut prin fața raclei din 9 octombrie și până în prezent, iar cozile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iași au dispărut.

Timpul de așteptare pentru a trece prin fața raclei este de aproximativ 20 de minute, comparativ cu 12-24 de ore în anii precedenți.

Pelerinii trebuie să poarte mască când trec prin fața moaștelor, dar nu le este interzis să sărute racla. Majoritatea aleg să atingă plexiglasul cu gura acoperită de mască.

“Noi nu-i sfătuim absolut nimic, îi lăsăm să-și manifeste credința absolut neîngrădit. Mi se pare firesc așa”, a declarat Constantin Sturzu, consilier de imagine al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Iașiul este unul dintre orașele lovite din plin de valul 4 al pandemiei. La fel ca și în București, spitalele din capitala Moldovei care tratează bolnavi de COVID sunt arhipline, iar ambulanțele care preiau cazurile grave fac cozi la intrarea în unitățile medicale.