Expertii in sanatate critica decizia de renuntare la mastile de protectie pentru nevaccinati: "Relaxarea pentru toti va duce la scaderea ritmului de vaccinare"

Joi, 13 Mai 2021, ora 22:47
3782 citiri
Expertii in sanatate critica decizia de renuntare la mastile de protectie pentru nevaccinati: "Relaxarea pentru toti va duce la scaderea ritmului de vaccinare"
In SUA doar persoanele vaccinate pot renunta la masca de protectie in aer liber FOTO Pixabay.com

Razvan Chereches, doctor specialist in politici de sanatate publica critica decizia autoritatilor de a elimina, de la 15 mai, obligativitatea purtarii mastii in exterior pentru toata lumea si considera ca Romania ar trebui sa urmeze exemplul Statelor Unite unde renuntarea la masti este valabila doar pentru cei vaccinati.

"corect = renuntarea la masti pentru cei vaccinati (CDC in SUA), incorect = renuntarea la masti in exterior pentru toata lumea (Romania).

Daca le dai studentilor un test si le dai 10 tuturor, indiferent daca au invatat 10 ore sau nu au invatat deloc - nimeni nu va mai invata nimic pentru testul urmator.

Liderii nostri nu au curajul si responsabilitatea sa ia deciziile corecte, sunt prea preocupati sa nu se supere oamenii!

Relaxarea purtarii mastii pentru toti va duce la scaderea ritmului de vaccinare si va induce ideea falsa ca lucrurile au revenit la normal!

Relaxarea regulilor doar pentru cei vaccinati ar fi dus la confirmarea comportamentului responsabil (vaccinarea) si i-ar fi stimulat pe restul sa se vaccineze", scrie Chereches pe Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, 13 mai, dupa sedinta de lucru cu premierul si cu mai multi ministri pe tema pandemiei, ca din 15 mai se elimina purtarea mastii in exterior, cu unele exceptii si se elimina restrictiile de circulatie de noapte, precum si restrictiile referitoare la programul magazinelor.

In Statele Unite doar persoanele vaccinate pot iesi fara masca in aer liber. Oficialii federali din domeniul sanatatii au informat joi ca americanii care sunt complet vaccinati impotriva coronavirusului pot inceta sa mai poarte masti sau sa mentina distanta sociala in majoritatea mediilor interioare si exterioare, indiferent de dimensiune.

Romania, la coada clasamentului european privind vaccinarea

Romania a ajuns la coada clasamentului european privind situatia vaccinarii, iar la categoriile de varsta de peste 50 de ani pur si simplu nu figureaza cu informatii. Desi maratoanele din Capitala si alte mari orase au fost prezentate drept un succes, numarul celor vaccinati cu prima doza de abia depaseste 50.000 de persoane, restul fiind la rapel.

In Romania, situatia este departe de a fi buna - doar 12,7% din populatie e vaccinata cu ambele doze, iar 21,4% cu o doza, ceea ce plaseaza tara pe locul 3 din coada, dupa ea mai fiind Letonia (11,9%) si Bulgaria (11,3%). Mai exact, Romania se afla pe locul 26 la vaccinare in UE.

In ce priveste vaccinarea persoanelor peste 60 de ani, potrivit datelor analizate de Europa Libera pana in acest moment a fost imunizata cu ambele doze aproximativ 20% din populatia de aceasta varsta.

Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Echipa americană Columbus Crew, cu românul Alexandru Măţan introdus pe final, a învins formaţia mexicană Monterrey cu scorul de 2-1, miercuri, pe teren propriu, în prima manşă a...
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
#masca de protectie, #vaccin, #experti, #sanatate, #SUA , #stiri sociale