OMS numeşte un comitet de 26 de experţi pentru a investiga originile COVID-19

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 18:53
1502 citiri
OMS numeşte un comitet de 26 de experţi pentru a investiga originile COVID-19
Specialiștii trebuie să descopere originea coronavirusului FOTO Pixabay

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat miercuri, 13 octombrie, numirea unui grup ştiinţific dedicat studierii originilor noilor agenţi patogeni (Scientific Advisory Group for the Origins of Novel Pathogens, SAGO), în cadrul căruia epidemiologul cubanez Maria Guzmán alături de alţi 25 de experţi vor trebui să continue să investigheze cum a apărut COVID-19, printre alte maladii, relatează EFE.

Alături de Guzmán, de la Institutul de Medicină Tropicală Pedro Kouri, se vor afla virusologi, epidemiologi şi alţi specialişti din Brazilia, SUA, Marea Britanie, Rusia, Franţa, Germania, China sau Japonia, printre alte ţări.

Unii dintre ei lucrează la instituţii de prestigiu, precum Universitatea din Oxford, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) din SUA, Institutul Pasteur din Franţa, sau Fundaţia Oswaldo Cruz din Brazilia, potrivit listei furnizată de OMS.

Cei 26 de membri vor trebui supuşi unei evaluări finale, în care OMS va ţine cont de aprecierile publice cu privire la aceşti candidaţi.

Comitetul s-a format nu doar pentru a căuta originea coronavirusului ce provoacă COVID-19, pentru care o misiune a OMS s-a deplasat deja în China în februarie anul acesta, ci şi pentru a investiga cauzele altor eventuali viitori agenţi patogeni periculoşi.

SAGO va sfătui OMS cu privire la considerentele ştiinţifice şi tehnice referitoare la originile agenţilor patogeni care apar şi reapar, cu privire la potenţialul lor pandemic şi epidemic. În plus, va ghida OMS cu privire la următorii paşi care trebuie făcuţi pentru a înţelege originile virusului SARS-CoV-2.

"A înţelege de unde vin aceşti agenţi patogeni este esenţial pentru a evita apariţia de viitoare focare cu potenţial epidemic şi pandemic", notează într-un comunicat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#OMS, #origine coronavirus, #oxford, #SAGO , #covid