Epidemiologul Octavian Jurma: ”Este prima zi de la Marea Relaxare în care imunizarea prin vaccinare a depășit ca viteză imunizarea prin infectare”

Autor: N.G.
Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 23:17
2940 citiri
Epidemiologul Octavian Jurma: ”Este prima zi de la Marea Relaxare în care imunizarea prin vaccinare a depășit ca viteză imunizarea prin infectare”
Octavian Jurma. Foto Facebook

Epidemiologul Octavian Jurma susține că vineri, 22 octombrie, România a depășit două recorduri de vaccinare, respectiv 128.014 doze administrate dintre care, un record de 86.385 de persoane vaccinate cu prima doză.

”Este prima zi de la Marea Relaxare în care imunizarea prin vaccinare a depășit că viteză imunizarea prin infectare (valorile reale estimate nu cele confirmate). Astfel ținta de vaccinare de 10 milioane persoane cu minim o doză (52% din populația rezidență) va fi atinsă la 14 ianuarie 2022, iar ținta de vaccinare de 15 milioane persoane (78% din populația rezidență) în 4 mai 2022”, afirmă epidemiologul.

Acesta spune că impactul vaccinării se va vedea abia în 10-14 zile la nivel personal.

”Trebuie să vedem măsurile anunțate că o umbrela necesară să ne ferească de ploaia de COVID19 până dezvoltăm imunitate protectivă. Multe dintre aceste măsuri nu fac decât să reinstituie măsurile care ar fi trebuit să fie deja în vigoare și care au fost suspendate în mod nesăbuit de guvern, deci nu va fi o problema majoră să ne conformăm.

La acest stadiu al pandemiei vaccinarea poate să reducă la jumătate numărul de persoane susceptibile la infecție pentru că atât virusul cât și vaccinul îi caută pe cei neimunizati al cărui număr a scăzut până acum vertiginos doar prin infectare.

De săptămâna viitoare (când își va face simțit efect vaccinul) vaccinarea va scoate la fel de repede oameni din bazinul total de oameni susceptibili la infectare. Efectul net va fi reducerea la jumătate atât a numărului de cazuri teoretic posibil cât și a timpului necesar să revenim la un nivel sustenabil. În 2-4 săptămâni efectul va fi vizibil și în curba cazurilor noi, alături de impactul măsurilor anunțate”, spune epidemiologul.

Octavian Jurma adresează și câteva sfaturi pentru perioada următoare:

”Ferește-te de orice contact personal non-esențial și evita spațiile publice vreme de 10-14 zile după vaccinare și roagă-i și pe cei care trăiesc cu ține în casă să facă același lucru (de aceea e ideal să va vaccinați toată familia deodată).

Poți merge liniștit la cumpărături și la muncă tocmai pentru că masca va fi obligatorie în toate spațiile închise. Dacă ai contacte personale imprevizibile poartă liniștit masca și dacă ieși din casă 1 minut să ceri împrumut zahăr. După 14 zile de la vaccinare, masca + vaccinul îți asigura o protecție foarte înalta. Dacă poți poartă masca FFP2 (N95) sau FFP3 (N99).

Nu ezită să alegi cel mai eficient vaccin pentru protecția ta chiar dacă primești certificatul mai târziu, Delta nu e ultima tulpină care ne va provoca. Cel mai important avantaj al vaccinării acum este că vei avea o imunitate optimă exact de sărbători când ne vom putea vedea cu cei dragi în siguranță, în cadrul unei bule de familie vaccinată”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#jurma, #epidemiolog, #vaccinare, #imunizare, #recorduri , #vaccin covid