Costurile uriașe ale pandemiei. Cât a plătit România pentru vaccinuri și cât costă spitalizarea pacienților COVID

Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 09:20
4617 citiri
Costurile uriașe ale pandemiei. Cât a plătit România pentru vaccinuri și cât costă spitalizarea pacienților COVID
Sectie ATI COVID FOTO Facebook/ DSU

Economistul Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din București, a făcut un scurt calcul cu privire la costurile pandemiei COVID. Calculele, ce au în vizor doar costurile imediate - testare, tratamente pacienți, vaccinuri - arată discrepanța uriașă între prețul vaccinurilor anti-COVID față de cât costă tratamentul pacienților internați în urma infecției.

„În lipsa transparenței guvernamentale, care mi se pare un lucru absolut normal într-o țară normală, am încercat și eu un calcul economic al costului pandemiei.

Până acum, de la începutul pandemiei, au fost prelucrate la nivel național un număr total de 9.296.903 teste RT-PCR și un număr total de 2.740.386 de teste rapide antigenice.

Dacă luăm un cost mediu de 50 EUR pentru fiecare test RT-PCR și de 15 EUR pentru fiecare test antigen rezultă un total de:

506 milioane EUR doar pe testarea populației. Jumătate de miliard de EUR.

La aceste teste și la acest calcul se adaugă apoi tratamentul celor circa 1.122.000 de persoane infectate până acum în România. În medie, tratamentul pentru persoanele infectate este estimat în jurul a 2.500 lei - 3.000 lei / zi de spitalizare și de circa 10.000 lei / zi pentru cei care sunt internați la terapie intensivă. Au murit în jur de 35.000 de persoane până acum. Presupunem că la ATI au ajuns în jur de 50.000. Spitalizarea la ATI în medie este de 14 - 21 de zile. Spitalizarea pentru un pacient fără reacții grave este de 7 zile. Să presupunem că 20% din 1.122.000 au fost spitalizați (nu am găsit cifrele exacte):

Suma de 3,024 miliarde EUR formată din:

- 220.000 pacienți fără forme grave x 7 zile x 600 EUR/zi

- 50.000 pacienți cu forme grave ATI (35.000 din ei au decedat) x 21 zile x 2000 EUR/zi

Dacă mai luăm în calcul și zilele de muncă pierdute de cei internați, costul crește și mai mult.

Până acum au fost administrate circa 10 milioane de doze de vaccin. Costul mediu al unei doze de vaccin ar fi de 17 EUR / doză (inițial Pfizer a fost 15,5 EUR și a crescut recent la 19,5 EUR; inițial Moderna a fost 19 EUR și a crescut recent la 21,5 EUR), rezultând suma totală de:

- 170 milioane EUR costul vaccinului.

Desigur, noi am importat mai multe doze, o parte din ele donându-le și altor țări.

Rotunjit, până acum, doar testarea, tratamentul și vaccinarea celor infectați ne-a costat suma de circa 4 miliarde EUR. Echivalentul a circa 400 de kilometri de autostradă.

Și costurile continuă să crească...

Aș vrea să văd însă un calcul de acest tip în timp real pe site-ul guvernului. Cu toate componentele sale detaliate la leu. Cu link-uri cu contractele semnate de spitale pe fiecare seringă și mască. Poate la următoarea pandemie... Sau la următorul val...

Desigur, puteți să rafinați voi acest calcul cu informațiile suplimentare pe care le găsiți...”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#pandemie coronavirus Romania, #vaccin COVID, #pacienti la ATI, #costuri , #vaccinare covid Romania