Ecologistii din Germania vor sa impuna legea casatoriilor homosexuale

Vineri, 19 Mai 2017, ora 21:292853 citiri
Ecologistii din Germania vor sa impuna legea casatoriilor homosexuale
Foto: Arhiva Ziare.com

Pentru ca social-democratii nu vor sa-si supere partenerii conservatori de coalitie, proiectul de lege privind drepturi egale pentru casatoriile homosexuale este ignorat. Acum ar urma sa actioneze Curtea Constitutionala.

Deputatul ecologist Volker Beck s-a dus la Curtea Constitutionala de la Karlsruhe cu ditamai dosarul sub brat. El a inaintat o plangere la cea mai inalta instanta a Germaniei, pentru ca legislatia privind drepturile egale pentru casatoriile homosexuale sa iasa din blocajul actual. Beck si grupul sau parlamentar vor sa determine, prin ajutorul tribunalului de la Karlsruhe, includerea obligatorie a anularii interdictiei casatoriilor homosexuale pe ordinea de zi a Bundestag. "In legea fundamentala sta scris foarte clar: Bundestagul are dreptul sa analizeze si sa se pronunte asupra proiectelor de lege intr-o perioada de timp rezonabila", spune Beck hotarat. El este convins ca majoritatea germanilor se pronunta in favoarea "casatoriei pentru toti".

Proiectul de lege la care se face referire a fost introdus deja in octombrie 2015. Este o varianta foarte apropiata de o alta eleborata de Partidul Stangii in 2013. In acest proiect este criticata "discriminarea simbolica" a parteneriatelor homosexuale si dezavantajarea acestor cupluri mai ales la incercarile lor de a adopta copii. Opozitia vrea ca legislatia sa fie modificata in sensul acceptarii faptului "ca si perechile de acelasi sex au dreptul sa se casatoreasca legal." O initiativa a camerei superioare Bundesrat, din 2013, urmarea aceeasi directie. Acum nu mai e timp: la sfarsitul lui iunie, actualul Bundestag se va intruni pentru ultima oara inainte de sfarsitul legislaturii. Daca proiectul nu va fi votat, totul trebuie reluat de la zero.

Cai noi in lupta pentru casatoriile homosexuale

Ecologistii sunt iritati de faptul ca proiectul nu a fost analizat in comisia juridica a Bundestagului, ceea ce a facut sa nu ajunga nici pe ordinea de zi, unde ar fi urmat sa fie votat. "Ultimele solicitari au fost amanate de 27 de ori, a devenit deja un ritual in comisia juridica", spune Katja Keul, specialista in Drept a Verzilor. Este o idee noua acum sa se apeleze la Curtea Constitutionala pentru a sparge aceasta blocada.

Citeste si Zeci de europarlamentari le cer alesilor nostri sa nu includa "familia traditionala" in Constitutie. Niciun roman printre semnatari

Social-democratii nu au facut o figura prea frumoasa in comisia juridica. Timp de patru ani, ei au contribuit la blocarea analizarii acestui proiect de lege, desi pozitia lor asupra continutului proiectului este favorabila, la fel ca in cazul Verzilor. Social-democrata Christine Lambrecht o spune foarte clar: "Grupul parlamentar al SPD se pronunta fara retineri pentru recunoasterea drepturilor egale la casatoriile homosexuale." SPD ar vrea sa mai adauge chiar un proiect de lege propriu pe aceeasi tema. Dar SPD nu ar vrea sa voteze impotriva partenerilor de coalitie conservatori in comisia juridica a Bundestag. Dar putina critica merge. "Din pacate, Uniunea Crestin-Democrata blocheaza acest proiect din motive ideologice, desi mai multi parlamentari conservatori sprijina initiativa", adauga Lamprecht.

Cu ochii inchisi mai departe la conservatori

Uniunea s-ar afla la limita absurditatii pe tema casatoriilor homosexuale, crede deputata CDU Elisabeth Winkelmeier-Becker. Potrivit ei, parlamentarii nu au niciun fel de atributie in redefinirea termenului de casatorie. "Principala problema este ca casatoria nu este o notiune a statului, ci este una marcata de timp indelungat de cultura si religie, o notiune care deci nu ne apartine noua politicienilor", sustine ea.

Colega sa de partid Sabine Sutterlin-Waack sustine drepturi egale pentru parteneriatele de viata intre persoane de acelasi sex, dar nu si recunoasterea lor legala sub denumirea de casatorie. Pe de alta parte, altii resping total ideea casatoriilor homosexuale: de exemplu, deputata Barbara Woltmann: "Casatoria heterosexuala nu se compara cu parteneriatul homosexual, pentru ca doua femei sau doi barbati nu pot face copii impreuna".

Este o tema deranjanta pentru parlamentarii conservatori. Multi membri ai Uniunii considera casatoria traditionala parte marcanta a sistemului lor de valori. Cancelara federala pare de asemenea prea putin impresionata de acest subiect. Ocazional, ea s-a pronuntat "nesigura" ca perechile homosexuale s-ar putea ocupa de ingrijirea copiilor la fel de bine ca cele heterosexuale. Seful grupului parlamentar conservator Volker Kauder a gasit solutia ignorarii: nu vrea deloc sa mai fie abordat acest subiect inaintea alegerilor generale din septembrie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii
tasuca
rank 1
Ce-a ajuns so ecologia asta, nimic nu Mai e ca inainte
ascutitoarea
rank 5