Dominic Fritz a anuntat ca va face verificari in legatura cu gratuitatile de la transportul public timisorean

Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 16:22
3933 citiri
Dominic Fritz a anuntat ca va face verificari in legatura cu gratuitatile de la transportul public timisorean
Dominic Fritz este primarul Timisoarei FOTO Facebook/ Dominic Fritz

Anul 2021 vine cu modificari serioase, la Timisoara. Primarul Dominic Fritz vrea sa inceapa totul cu o analiza si sa regandeasca gratuitatile din transportul public.

Edilul spune ca a constatat deja ca au crescut costurile in timp ce calitatea serviciilor a scazut.

"E clar ca acolo vor urma schimbari, eu am multe intrebari despre cum functioneaza subventionarea, care este pe abonament, nu pe calatorie, un abonament poate sa fie si unul fictiv. Acolo, cu siguranta, urmeaza modificari. E clar ca anumite categorii sociale din Timisoara vor beneficia si in viitor de o sustinere din partea primariei, dar cum si in ce sistem este vorba despre un pachet intreg pe care o sa-l prezentam.

Cu siguranta nu va ramane asa cum este, pentru ca nu este sustenabil. Costurile au crescut foarte mult, tarifele au ramas la fel, orasul plateste foarte multe subventii fara sa fie un beneficiu clar, calitatea a scazut", a explicat, pentru TION, primarul Timisoarei, potrivit Tion.ro..

Cu mijloacele de transport in comun din Timisoara circula gratuit pensionarii, elevii, prescolarii, revolutionarii, angajati de la diverse ONG-uri din oras sau structuri ale primariei, cetatenii de onoare ai orasului. Exista si alte categorii care primesc reduceri la calatoriile cu transportul public, cum ar fi studentii - 50% si donatorii de sange sau plasma - 50%.

Sunt avute in vedere la gratuitati si persoanele cu handicap, pentru care primaria si STPT au infiintat o linie de transport gratuita, cu mijloace de transport dedicate.

Numai ca toate aceste gratuitati s-au inmultit de la an la an, in vreme ce preturile la bilete si abonamente n-au suferit mari modificari. Au crescut si costurile, astfel ca s-a marit si subventia pe care primaria o da catre societatea de transport ca sa acopere toate aceste gratuitati.

De exemplu, in 2018, conform bugetului STPT, subventia era de 20 de milioane de EURO.

Tarifele STPT s-au scumpit ultima data in 2018, de la 2 lei la 2,5 lei, dupa ce vreme de opt ani nu au suferit modificari. Numai ca atunci nu a fost scumpit si abonamentul general, de 93 de lei, care e neschimbat din anul 2009, adica de 12 ani. Prin comparatie, un abonament general valabil o luna, in Cluj, este de 138 de lei.

Bilantul lui Dominic Fritz, dupa doua luni de mandat. Noul primar al Timisoarei se plange de "heirupismul" mostenit de la Nicolae Robu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un avion a aterizat de urgență la Timișoara, după o amenințare cu bombă. Cei 123 de pasageri au fost evacuați
Un avion a aterizat de urgență la Timișoara, după o amenințare cu bombă. Cei 123 de pasageri au fost evacuați
A fost activat planul rosu de acțiune dupa ce a fost facuta o amenintare cu bomba la bordul unui avion, Aeronava a aterizat de urgenta pe Aeroportul Timisoara la miezul noptii, arată Opinia...
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
#dominic fritz, #transport in comun, #Timisoara, #verificari , #administratia